Tarta z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi, bez cukru, bez glutenu

Smaczna tarta z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi, bez cukru, bez glutenu na kolejną „Zdrową Środę”. Ma intensywny orzechowy smak i jest bardzo sycąca, mnie smakowała. W przygotowaniu szybka i prosta. Zamiast malin możemy dać borówki, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tarta z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi wegańska, bez cukru

Tarta z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi wegańska, bez cukru, bez glutenu
Składniki:
Spód:
2 szklanki orzechów arachidowych (bez soli)
80g suszonych daktyli
1/4 szklanki kakao bez cukru
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Nadzienie:
1 szklanka masła orzechowego (o zawartości orzechów 90-100%)
2 kopiaste łyżki miodu (lub syropu z agawy, lub syropu klonowego)
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
kropa pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Wierzch:
1 szklanka orzechów arachidowych (bez soli)
1 kopiasta łyżka miodu (lub syropu z agawy, lub syropu klonowego)
około 120g malin

Tarta z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi wegańska, bez cukru

Spód:
1. Orzechy wsypać do rondelka z nieprzywierającym dnem lub na patelnię, podgrzewać, mieszając, aż orzechy troszkę się przyrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Zdjąć z ognia i orzechy przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

2. Orzechy i daktyle przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać pozostałe składniki na spód i wymieszać. Masę orzechową wyłożyć do blaszki na tartę z wyjmowanym dnem o wymiarach 21x21cm i wyrównać, dociskając do blaszki (proszę również wylepić brzeg tarty).

Nadzienie:
3. Do miski przełożyć wszystkie składniki na nadzienie i wymieszać mikserem do połączenia składników. Nadzienie przełożyć na przygotowany spód i wyrównać.

Wierzch:
4. Do rondelka z nieprzywierającym dnem przełożyć miód i podgrzewać, mieszając, aż miód się roztopi i zacznie troszkę karmelizować. Dodać orzechy, wymieszać.

5. Orzechy w miodowym karmelu wyłożyć na wierzch tarty i deser wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

6. Schłodzoną tartę przełożyć na paterę i ozdobić malinami.

Smacznego! :)

Tarta z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi wegańska, bez cukru

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

7 komentarzy do “Tarta z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi, bez cukru, bez glutenu”

  1. Twoje przepisy są niesamowite! Mnóstwo inspiracji do pieczenia. Cieszę się, że odkryłam ta mała cukierenke:-) Pozdrawiam Cie:-)

    Odpowiedz
  2. Przepięknie się prezentuje. Bardzo lubię wypieki z masłem orzechowym. Na codzień stosuje je również do omletów, naleśników albo samodzielnie jako przekąskę. Tarta z malinami na pewno jest pyszna ;)

    Odpowiedz
  3. Wyglada przeszypsznie!
    Po maturze , koniecznie wypróbuje ten przepis :)
    Gdzie można kupić taka formę na ciasto? Nigdy takiej nie widziałam w sklepie ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz