Smaczna tarta z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi, bez cukru, bez glutenu na kolejną „Zdrową Środę”. Ma intensywny orzechowy smak i jest bardzo sycąca, mnie smakowała. W przygotowaniu szybka i prosta. Zamiast malin możemy dać borówki, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tarta z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi wegańska, bez cukru, bez glutenu
Składniki:
Spód:
2 szklanki orzechów arachidowych (bez soli)
80g suszonych daktyli
1/4 szklanki kakao bez cukru
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Nadzienie:
1 szklanka masła orzechowego (o zawartości orzechów 90-100%)
2 kopiaste łyżki miodu (lub syropu z agawy, lub syropu klonowego)
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
kropa pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Wierzch:
1 szklanka orzechów arachidowych (bez soli)
1 kopiasta łyżka miodu (lub syropu z agawy, lub syropu klonowego)
około 120g malin
Spód:
1. Orzechy wsypać do rondelka z nieprzywierającym dnem lub na patelnię, podgrzewać, mieszając, aż orzechy troszkę się przyrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Zdjąć z ognia i orzechy przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Orzechy i daktyle przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać pozostałe składniki na spód i wymieszać. Masę orzechową wyłożyć do blaszki na tartę z wyjmowanym dnem o wymiarach 21x21cm i wyrównać, dociskając do blaszki (proszę również wylepić brzeg tarty).
Nadzienie:
3. Do miski przełożyć wszystkie składniki na nadzienie i wymieszać mikserem do połączenia składników. Nadzienie przełożyć na przygotowany spód i wyrównać.
Wierzch:
4. Do rondelka z nieprzywierającym dnem przełożyć miód i podgrzewać, mieszając, aż miód się roztopi i zacznie troszkę karmelizować. Dodać orzechy, wymieszać.
5. Orzechy w miodowym karmelu wyłożyć na wierzch tarty i deser wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
6. Schłodzoną tartę przełożyć na paterę i ozdobić malinami.
Smacznego! :)
Robię … tylko spod się nie udał- chyba dałam za dużo oleju kokosowego bo wyszła papka :(
Twoje przepisy są niesamowite! Mnóstwo inspiracji do pieczenia. Cieszę się, że odkryłam ta mała cukierenke:-) Pozdrawiam Cie:-)
dziękuję, również pozdrawiam serdecznie
Przepięknie się prezentuje. Bardzo lubię wypieki z masłem orzechowym. Na codzień stosuje je również do omletów, naleśników albo samodzielnie jako przekąskę. Tarta z malinami na pewno jest pyszna ;)
Wyglada przeszypsznie!
Po maturze , koniecznie wypróbuje ten przepis :)
Gdzie można kupić taka formę na ciasto? Nigdy takiej nie widziałam w sklepie ;)
kupiłam ją na https://www.garneczki.pl/
pozdrawiam serdecznie
Cudne kolory, aż chce się jeść :)