Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem

Witajcie kochani! Na dzisiaj przygotowałam pyszne, kruche kokosowe ciasteczka przełożone kwaskowatym dżemem. Wyglądają apetycznie i uroczo w kształcie serduszek. Aromatyczne, delikatnie kokosowe i waniliowe, będą idealne na dzisiejszy walentynkowy wieczór. W przygotowaniu są szybkie, proste. Bardzo polecam i zapraszam do obejrzenia filmu i subskrypcji kanału Małej Cukierenki.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem

Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem
Składniki na około 30 sztuk:
1 szklanka wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
180g schłodzonego masła
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 jajka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
Dodatkowo:
4 kopiaste łyżki konfitury malinowej lub dżemu z porzeczek
cukier puder wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego do posypania ciasteczek

1. Do blendera przekładamy wiórki kokosowe i cukier, miksujemy na proszek.

2. Mąkę przesypujemy do dużej miski. Następnie schłodzone masło ścieramy na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką (patrz FILM). Dodajemy rozdrobnione wiórki kokosowe, jajka, cukier z wanilią i szybko rękoma zagniatamy ciasto (możemy to oczywiście zrobić w odpowiednim mikserze).

3. Gotowe ciasto nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 60 minut.

4. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i krótko zagniatamy.
Podsypując mąką ciasto dosyć cienko wałkujemy i wycinamy z niego ciasteczka w kształcie serduszek (lub innym). W połowie serduszek mniejszą wykrawaczką wycinamy środek.

5. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170C na funkcji termoobieg przez około 9 -10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

6. Do rondelka lub garnuszka przekładamy dżem i podgrzewamy, mieszając, aż się zagotuje. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Ściągamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

7. Na pełne ciasteczka (bez dziurek) nakładamy po około 1/2 łyżeczki dżemu i nakrywamy ciasteczkami z wyciętymi środkami, lekko dociskamy.

8. Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem

Print Friendly, PDF & Email

4 myśli na temat „Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem

Dodaj komentarz

.