Babka różana z konfiturą malinową i polewą czekoladową

Dzisiaj bardzo pyszna i aromatyczna babka z konfiturą z płatków róży i konfiturą malinową. Do tego delikatnie cytrynowa i waniliowa. Polana polewą z białej czekolady i oleju kokosowego. Smaczna, wilgotna i na jednym kawałku nie można poprzestać. Bardzo mi smakowała, zrobiłam ją moim bliskim na walentynki. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Babka różana z konfiturą malinową i polewą czekoladową

Babka różana z konfiturą malinową i polewą czekoladową
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
370g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
250g miękkiego masła
190g jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
4 jajka
140ml maślanki
4 łyżki syropu różanego (z płatków róży) lub wody różanej lub 3/4 łyżeczki ekstraktu różanego
skórka starta z 1 cytryny
około 5-6 łyżek konfitury z płatków róży
około 5 łyżek konfitury malinowej
Polewa:
150g białej czekolady
3 łyżki oleju kokosowego
różowy barwnik spożywczy
Dodatkowo:
suszone płatki róży jadalnej do posypania

Babka różana z konfiturą malinową i polewą czekoladową

Ciasto:
1. Formę do babki o średnicy 23-24cm wysmarować masłem i posypać mąką.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.

3. Do miski przełożyć masło dodać cukier, cukier z wanilią i ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4-5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

4. Do maślanej masy dodać połowę mąki, skórkę z cytryny i syrop z płatków róży, krótko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę, maślankę i wymieszać mikserem do połączenia składników.

5. Do blaszki przełożyć 1/3 ciasta i wyrównać (patrz FILM). Na wierzch wyłożyć konfiturę różaną i przykryć ją połową pozostałego ciasta, wyrównać. Na ciasto wyłożyć konfiturę malinową i przykryć ją pozostałym ciastem, wyrównać.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
7. Do rondelka z nieprzywierającym dnem przełożyć połamaną czekoladę, dodać olej kokosowy i odrobinę różowego barwnika. Następnie podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia i dodać 3-4 łyżki gorącej wody, mieszać, aż barwnik zaczynie się rozpuszczać i powstanie jednolita masa. Jeśli masa się zwarzy dodajemy jeszcze gorącej wody (około 4-5 łyżek) i mieszamy, aż polewa będzie jednolita.
Gotową polewę odstawimy do przestygnięcia na około 10-15 minut, aż trochę zgęstnieje.

8. Polewą dekorujemy babkę i posypujemy suszonymi płatkami róży jadalnej.

Udanych wypieków:)

Babka różana z konfiturą malinową i polewą czekoladową

Print Friendly, PDF & Email

7 komentarzy do “Babka różana z konfiturą malinową i polewą czekoladową”

    • ja używam Ekstrakt różany – Nielsen-Massey one jest bardzo wydajny, wystarczy tylko parę kropli i już pachnie całe ciasto, niestety nie wiem jak jest w olejkiem różanym, ale wydaje mi się, że też jest wydajny i mocno pachnie, więc proszę dać około 1/4 łyżeczki = tak parę kropli, musi Pan sam ocenić, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  1. Pięknie to wygląda moja córka pracuje w cukierni i tego typu wypieki cieszyły się największym wzięciem w Walentynki. Zdzwiony jestem, że ekstrakt różany, konfitury z róży jadalnej są tak rzadko używane w ciastach. Przepis skopiowałem i będę męczył żonę by mi takie cudo wykonała.

    Odpowiedz
    • miło mi cieszę się, bardzo lubię zapach różany więc będzie się pojawiał w Małej Cukierence, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
    • ja ją kupiłam przed walentynkami w Tk maxx w promocyjnej cenie, tak można kupić w sklepach internetowych to jest amerykańska marka Nordic Ware, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz