Od paru dni chodzą za mną cytrusowe smaki. Przymierzam się nawet do tortu cytrynowego z limonką, mam nadzieję, że uda mi się stworzyć coś pysznego i pokazać w Małej Cukierence. Natomiast dzisiaj zapraszam na tarte bardzo cytrynową, słodką i pełną smaku. Taka mała bomba orzeźwiającej kwaskowatości i słońca, bo ten owoc zawsze kojarzy mi się ze słońcem. Swój smak zawdzięcza dużej ilości soku z cytryny. W przygotowaniu jest prosta i w miarę szybka, tylko proszę uważać, żeby nie przypalić masy jajecznej. Bardzo polecam…
Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.
Tarta cytrynowa na herbatnikach
Składniki:
Spód:
200g herbatników
140g masła
Wierzch:
2 jajka
4 żółtka
2/3 szklanki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
50g masła
Do posypania:
3-4 łyżki cukru
Spód:
1. Masło roztopić i odstawić na 5-10 minut do przestygnięcia.
2. Herbatniki zemleć na piasek. Dodać do nich masło i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i równomiernie rozłożyć, formując około 1cm brzeg.
Wierzch:
3. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z sokiem z cytryny. Do miski przelać żółtka, dodać jajka, wlać sok z cytryny wymieszany z mąką, dodać cukier i wymieszać krótko mikserem, tylko do połączenia składników.
4. Masę jajeczną przelać do rondelka z grubym dnem i cięgle mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa się zagotuje. Gotującą się masę potrzymać na małym ogniu przez około 1 minutę. Następnie zdjąć z ognia i dodać masło, mieszać, aż się rozpuści.
5. Gotową masę przelać do tortownicy na spód z herbatników i wyrównać. Piekarnik nastawić na grzanie tylko od góry (ja włączyłam funkcję grill) na temperaturę 180°C.
6. Tartę z wierzchu posypać 3-4 łyżkami cukru i wstawić na środkową półkę piekarnika. Zapiekać przez około 5-7 minut, aż wierzch zacznie się bardzo delikatnie przyrumieniać, a cukier się rozpuści.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia i następnie ciasto wstawić do lodówki (lepiej smakuje schłodzone).
7. Podawać pokrojone na trójkąty. Kawałki ciasta proszę przenosić łopatką lub na nożu, ponieważ jeśli będziemy brali tylko za krawędzie ciasto będzie się kruszyło.
Udanych wypieków:)
Pychota, krem przepyszny, łatwa w przygotowaniu. Robię kolejny raz. Zawsze wychodzi.
Przelac mase jak jest jeszcze ciepla czy wystudzic?
Ciepla nie rozpusci mi spodu? ….
można ciepłą wylać, pozdrawiam
Dobry wieczór. Czy aby pominąć pieczenie można skorzystać z cukierniczego, gazowego pistoletu??
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam. Czy mozna zrobic ten krem na ciescie kruchym?
jak najbardziej, pozdrawiam
nie powinno być sypkie, przykro mi, może trochę więcej masła, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło mi bardzo kruche, praktycznie sypkie, czy tak powinno być, czy może coś źle zrobiłam? Dziękuję za odpowiedź, a ciasto pyszne :)
cieszę się, że smakowała:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Witam, ja chciałam podziekowac za przepis – wyszła super, tylko ja przesłodziłam niestety ją i jest za słodka, bo trochę więcej cukru dodałam, ale na następny raz będę pamiętać, żeby dodać tyle co co w przepisie (albo i nawet mniej ) :)
Dziekuje za odpowiedz .pozdrawiam serdecznie
nie bardzo, bo ją później pieczemy, ale można zrobić z nich beze na wierzch tarty i nałożyć ją gdzieś w połowie pieczenia, pozdrawiam ciepło
Byla bardzo dobra a mozna te białka dac do masy jajecznej ubić zeby ta tarta byla bardziej puszysta
Białka odkładamy, możemy użyć do innego przepisu lub dodać do jajecznicy, jeśli masa w wierzchu się ścięła to jest dobrze, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
W przepisie sa 4 zotka i 2 jajka a co z pozostalymi bialkami
pozdrawiaqm serdecznie . robie tarte i piekłam gora dól bo nie doczytałam ale zmienilam na gore mam nadzieje ze bedzie dobra bo pachnie niesamowicie
no i gotowa na jutro ciekawe jak wyjdzie..