Od paru dni chodzą za mną cytrusowe smaki. Przymierzam się nawet do tortu cytrynowego z limonką, mam nadzieję, że uda mi się stworzyć coś pysznego i pokazać w Małej Cukierence. Natomiast dzisiaj zapraszam na tarte bardzo cytrynową, słodką i pełną smaku. Taka mała bomba orzeźwiającej kwaskowatości i słońca, bo ten owoc zawsze kojarzy mi się ze słońcem. Swój smak zawdzięcza dużej ilości soku z cytryny. W przygotowaniu jest prosta i w miarę szybka, tylko proszę uważać, żeby nie przypalić masy jajecznej. Bardzo polecam…
Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.
Tarta cytrynowa na herbatnikach
Składniki:
Spód:
200g herbatników
140g masła
Wierzch:
2 jajka
4 żółtka
2/3 szklanki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
50g masła
Do posypania:
3-4 łyżki cukru
Spód:
1. Masło roztopić i odstawić na 5-10 minut do przestygnięcia.
2. Herbatniki zemleć na piasek. Dodać do nich masło i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i równomiernie rozłożyć, formując około 1cm brzeg.
Wierzch:
3. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z sokiem z cytryny. Do miski przelać żółtka, dodać jajka, wlać sok z cytryny wymieszany z mąką, dodać cukier i wymieszać krótko mikserem, tylko do połączenia składników.
4. Masę jajeczną przelać do rondelka z grubym dnem i cięgle mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa się zagotuje. Gotującą się masę potrzymać na małym ogniu przez około 1 minutę. Następnie zdjąć z ognia i dodać masło, mieszać, aż się rozpuści.
5. Gotową masę przelać do tortownicy na spód z herbatników i wyrównać. Piekarnik nastawić na grzanie tylko od góry (ja włączyłam funkcję grill) na temperaturę 180°C.
6. Tartę z wierzchu posypać 3-4 łyżkami cukru i wstawić na środkową półkę piekarnika. Zapiekać przez około 5-7 minut, aż wierzch zacznie się bardzo delikatnie przyrumieniać, a cukier się rozpuści.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia i następnie ciasto wstawić do lodówki (lepiej smakuje schłodzone).
7. Podawać pokrojone na trójkąty. Kawałki ciasta proszę przenosić łopatką lub na nożu, ponieważ jeśli będziemy brali tylko za krawędzie ciasto będzie się kruszyło.
Udanych wypieków:)
Jutro ide do pracy więc troche umile czas przy kawie pozdrawiam
Dziękuję za przepis, jednak dla mnie był zbyt intensywna – następnym razem dodam mniej soku z cytryny. Dziękuję :)
tak tylko górę, pozdrawiam
Czy dobrze zrozumiałam,że zapieka się 7-8minut,tylko góre w 180 stopniach?
cieszę się, że smakowała, dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie:)
Dzisiaj zrobilam i jest pyszna! Dziekuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
PYSZNA tarta! Idealna na spotkanie ze znajomymi :) i na letnie biesiadowanie na podwórku. Jedyne co zmienię w przepisie to następnym dodam mniej masła do masy i mniej cukru. A tak to ideał. Jak zdjęcie obrobię to prześlę :)
Piękna, słonecznie żólta i taka pozytywna tarta! Mniam,mniam :)
maliszenka: myślę, że tak pozdrawiam:)
Ależ ma cudownie intensywny kolor! Wygląda cudnie :)
a czy z pomarańczami bedzie równie smaczne?
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Kochana Natalio najsłodsza kobieto na šwiecie cuuuudowne proste pachnące aromatyczne ciasto!!! Dziękuję proszė o jeszcze!!
Ooo tarta z lemon curd :)
Cudo! Aż ślinka leci a do tego jak zawsze pięknie podane :)Pozdrawiam