Znów miałam ochotę na ciasto cytrynowe i nie miałam zbyt wiele czasu, więc powstało szybkie, proste w przygotowaniu ciasto cytrynowe z makiem. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki, przelać do keksówki i wstawić do piekarnika:). Ciasto upieczone jest na jogurcie i oleju. Ładnie pachnie, jest puszyste i wilgotne. Połączenie smaku cytrynowego z makiem uwielbiam, pycha… Lukier dodaje kropkę nad „i”. Bardzo polecam.
Szybkie ciasto cytrynowe z makiem
Składniki:
Ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
3 łyżki suchego maku
2 jajka
3/4 szklanki naturalnego jogurtu
sok wyciśnięty z 2 cytryn
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
1/2 szklanki oleju
skórka starta z 1 cytryny
Lukier:
150g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
1-2 krople aromatu cytrynowego
mak do posypania
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, makiem.
2. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt z sokiem z cytryny. Dodać olej, wymieszać. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać jajka i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać łyżką.
3. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką do ich połączenia. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Lukier:
4. Do rondelka wlać sok z cytryny i zagotować. Wsypać cukier puder i wymieszać na jednolitą masę, zdjąć z ognia. Dodać krople aromatu cytrynowego i wymieszać.
5. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta i posypać makiem.
Udanych wypieków:)
Pyszne :) bardzo podobne do babki makowej z sokiem z pomarańczy, ale zdecydowanie mniej pracochłonne
Cukierenko! Dzisiaj upiekłam szybkie ciasto cytrynowe, zgodnie z przepisem dałam jogurt. Wyszło bardzo smaczne. Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Chcę spróbować upiec takie ciasto, wygląda bardzo apetycznie i wydaje mi się, że przepis nie jest zbytnio skomplikowany. Mam pytanie, czy musi być jogurt? Piekłam kiedyś ciasto z jogurtem i wyszło z zakalcem. Czy można coś dodać zamiast jogurtu? Bardzo proszę o odpowiedź.
można dać maślankę, pozdrawiam
Cudowne słodkości mniam
Chce upiec to ciasto na sobote,czy mozna make pszennazastapic maka razowa.
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy ciasto mozna zrobic z maka razowa.
myślę, że można spróbować,
pozdrawiam serdecznie
Znajoma doradziła mi żeby odjąć jedną łyżkę mąki i zamiast tego dodać suchy kisiel cytrynowy do masy. Czy dzięki temu ciasto będzie bardziej cytrynowe? Warto zaryzykować, bo będę je piekła pierwszy raz :)
Pozdrawiam serdecznie
brzmi pysznie, dziękuję, na pewno następnym razem tak upiekę, pozdrawiam serdecznie
Mala cukierenko bardzo dziekuje za ten przepis, ciasto cytrynowe gosci u nas w domu najczesciej, jedyna wariacja na jaka sobie pozwolilam i uwazam, ze tak przygotowany ”cytyniak” jest jeszcze bardziej smaczny – polowe ilosci maki zastepuje zmielonymi migdalami.
bardzo się cieszę i dziękuję za radę, pozdrawiam serdecznie
Dziekuje za ten przepis ! Ciasto stalo sie jednym z ulubionych mojej rodziny Szklanke maki zastapilam szklanka zmielonych migdalow, dzieki temu jest bardziej mokre
Lepsze z suchym, ale mielony też może być, pozdrawiam
Cukierenko, a czy zmielony mak może być, czy raczej suchy? Jutro zamierzam upiec :)
Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam