Znów miałam ochotę na ciasto cytrynowe i nie miałam zbyt wiele czasu, więc powstało szybkie, proste w przygotowaniu ciasto cytrynowe z makiem. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki, przelać do keksówki i wstawić do piekarnika:). Ciasto upieczone jest na jogurcie i oleju. Ładnie pachnie, jest puszyste i wilgotne. Połączenie smaku cytrynowego z makiem uwielbiam, pycha… Lukier dodaje kropkę nad „i”. Bardzo polecam.
Szybkie ciasto cytrynowe z makiem
Składniki:
Ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
3 łyżki suchego maku
2 jajka
3/4 szklanki naturalnego jogurtu
sok wyciśnięty z 2 cytryn
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
1/2 szklanki oleju
skórka starta z 1 cytryny
Lukier:
150g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
1-2 krople aromatu cytrynowego
mak do posypania
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, makiem.
2. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt z sokiem z cytryny. Dodać olej, wymieszać. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać jajka i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać łyżką.
3. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką do ich połączenia. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Lukier:
4. Do rondelka wlać sok z cytryny i zagotować. Wsypać cukier puder i wymieszać na jednolitą masę, zdjąć z ognia. Dodać krople aromatu cytrynowego i wymieszać.
5. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta i posypać makiem.
Udanych wypieków:)
witam, czy ciasto będzie równie dobre jeżeli zamiast cytryny użyję pomarańczy?
bardzo się cieszę, że ciasto smakowało dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Wlasnie upieklam super ciacho godne polecenia
hm… moze za duzo bylo mieszane, dlatego opada lub prosze jeszcze 5 minut dluzej piec, przykro mi, pozdrawiam serdecznie
Droga Cukierenko!!! Mam pytanie odnośnie tego ciasta. Kiedy zrobiłam je po raz pierwszy wyszło świetnie, natomiast za drugim razem i dzisiaj za trzecim, dziwnie opadło. Nie zrobił się zakalec, po prostu, środek ciasta się zapadł, co może być przyczyną? Za trzecim razem zostawiłam nawet dłużej w wyłączonym piekarniku, myślałam, że to pomoże, jednak nie pomogło. Proszę o radę.
Witam, właśnie upiekłam wyszło przepyszne. Zamiast jogurtu użyłam maślanki, którą akurat miałam w lodówce. Dodałam też trochę mniej cukru i też jest naprawdę dobre. Dziękuję za świetny przepis.
ogromnie się cieszę:) dziękuję
ciasto cytrynowe powaliło mnie na kolana BOSKIE pieczcie bo warto spróbować.
bardzo dziękuję za komentarze, cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam ciepło
Bardzo pyszne, puszyste ciacho:- )Co prawda robiłam bez maku – trochę żałuję, ale nie znalazłam go w sklepie- i olejku-o którym zapomniałam, ale miałam super cytryny, które nadały bardzo aromatycznego smaku.
Rzeczywiście szybko się robi :-) Polecam!
Zrobiłam. Bardzo dobre, mega szybkie i takie ładne :):) Kolejny przepis z Pani strony, który wejdzie na stałe do menu mojej rodziny. Pozdrawiam Zulejka :):)
Super pomysł, bardzo ciekawe połączenie, mak z cytryną. Jestem bardzo ciekawa tego smaku.
Wyjątkowo urocze z tymi makowymi kropeczkami :)
aromat można pominąć, pozdrawiam
Czy można do lukru dodać po prostu soku z cytryny zamiast aromatu cytrynowego?