Szybkie ciasto cytrynowe z makiem

Znów miałam ochotę na ciasto cytrynowe i nie miałam zbyt wiele czasu, więc powstało szybkie, proste w przygotowaniu ciasto cytrynowe z makiem. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki, przelać do keksówki i wstawić do piekarnika:). Ciasto upieczone jest na jogurcie i oleju. Ładnie pachnie, jest puszyste i wilgotne. Połączenie smaku cytrynowego z makiem uwielbiam, pycha… Lukier dodaje kropkę nad „i”. Bardzo polecam.

szybkie ciasto cytrynowe z makiem

szybkie ciasto cytrynowe z makiem

Szybkie ciasto cytrynowe z makiem
Składniki:
Ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
3 łyżki suchego maku
2 jajka
3/4 szklanki naturalnego jogurtu
sok wyciśnięty z 2 cytryn
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
1/2 szklanki oleju
skórka starta z 1 cytryny
Lukier:
150g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
1-2 krople aromatu cytrynowego
mak do posypania

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, makiem.

2. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt z sokiem z cytryny. Dodać olej, wymieszać. Wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać jajka i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać łyżką.

3. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką do ich połączenia. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Lukier:
4. Do rondelka wlać sok z cytryny i zagotować. Wsypać cukier puder i wymieszać na jednolitą masę, zdjąć z ognia. Dodać krople aromatu cytrynowego i wymieszać.

5. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta i posypać makiem.

Udanych wypieków:)

szybkie ciasto cytrynowe z makiem

24 przemyślenia nt. „Szybkie ciasto cytrynowe z makiem

  1. Zrobiłam. Bardzo dobre, mega szybkie i takie ładne :):) Kolejny przepis z Pani strony, który wejdzie na stałe do menu mojej rodziny. Pozdrawiam Zulejka :):)

  2. Bardzo pyszne, puszyste ciacho:- )Co prawda robiłam bez maku – trochę żałuję, ale nie znalazłam go w sklepie- i olejku-o którym zapomniałam, ale miałam super cytryny, które nadały bardzo aromatycznego smaku.
    Rzeczywiście szybko się robi :-) Polecam!

  3. Witam, właśnie upiekłam wyszło przepyszne. Zamiast jogurtu użyłam maślanki, którą akurat miałam w lodówce. Dodałam też trochę mniej cukru i też jest naprawdę dobre. Dziękuję za świetny przepis.

  4. Droga Cukierenko!!! Mam pytanie odnośnie tego ciasta. Kiedy zrobiłam je po raz pierwszy wyszło świetnie, natomiast za drugim razem i dzisiaj za trzecim, dziwnie opadło. Nie zrobił się zakalec, po prostu, środek ciasta się zapadł, co może być przyczyną? Za trzecim razem zostawiłam nawet dłużej w wyłączonym piekarniku, myślałam, że to pomoże, jednak nie pomogło. Proszę o radę.

  5. hm… moze za duzo bylo mieszane, dlatego opada lub prosze jeszcze 5 minut dluzej piec, przykro mi, pozdrawiam serdecznie

  6. Dziekuje za ten przepis ! Ciasto stalo sie jednym z ulubionych mojej rodziny Szklanke maki zastapilam szklanka zmielonych migdalow, dzieki temu jest bardziej mokre

  7. Mala cukierenko bardzo dziekuje za ten przepis, ciasto cytrynowe gosci u nas w domu najczesciej, jedyna wariacja na jaka sobie pozwolilam i uwazam, ze tak przygotowany ”cytyniak” jest jeszcze bardziej smaczny – polowe ilosci maki zastepuje zmielonymi migdalami.

  8. Znajoma doradziła mi żeby odjąć jedną łyżkę mąki i zamiast tego dodać suchy kisiel cytrynowy do masy. Czy dzięki temu ciasto będzie bardziej cytrynowe? Warto zaryzykować, bo będę je piekła pierwszy raz :)
    Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

.