Babka krówkowa z ajerkoniakiem i polewą karmelową

Bardzo smaczna, wyjątkowa babka z krówkami i ajerkoniakiem. Pięknie pachnie, ma ładny kolor i posiada smakowitą warstwę karmelową, którą stworzyły rozpuszczone krówki. Jeśli użyjemy twardszych cukierków, wtedy może nie opadną one na dno ciasta, ale jeśli opadną, w niczym to nie przeszkadza, wręcz uważam to za plus. Wspaniałym atutem tej babki jest również polewa karmelowa mmm…, która dodaje smakowitości i pociągającego wyglądu naszej babce. Dodanie ajerkoniaku sprawia, że smak ciasta jest interesujący. Cóż więcej mogę dodać… polecam, polecam, u mnie na pewno będzie na Święta (zmodyfikowany przepis z książki „Słodki świat Kasi”).

babka krowkowa

babka krowkowa

Babka krówkowa z ajerkoniakiem i polewą karmelową
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g masła lub margaryny
280g mąki pszennej + 1 łyżka (użyłam tortowej)
180g cukru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki ajerkoniaku
150g twardych krówek pokrojonych na drobne kawałki
szczypta soli
Polewa:
100g masła
100g śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g jasnego brązowego cukru
Dodatkowo:
czekoladowe jajeczka
posypka waflowa

Ciasto:
1. Mąkę przesiać (280g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą.

2. Pokrojone krówki wymieszać z 1 łyżką mąki.

3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą w jednolitą masę, ale przy dodawaniu 4. jajka proszę również wsypać 1 łyżkę mąki, a przy dodawaniu 5. proszę dodać 2 łyżki mąki (to będzie mąka przygotowana w punkcie 1.).

4. Do ciasta dodać resztę mąki i wlać likier, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać krówki i wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 22cm posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawić do przestygnięcia, ale jeszcze ciepłą ostrożnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
6. Składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż masa zacznie wrzeć i gotować ją przez około 10-12 minut, aż zgęstnieje (nie zapominać o mieszaniu).
Gotową polewą polać babkę, udekorować posypką waflową i czekoladowymi jajeczkami.

Udanych wypieków:)

babka krowkowa

Print Friendly, PDF & Email

38 komentarzy do “Babka krówkowa z ajerkoniakiem i polewą karmelową”

  1. Ta babka jest wyśmienita. Znikła w oka mgnieniu. Te skarmelizowane krówki, biała czekolada i maślany smak – rewelacja. Bardzo dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
  2. Babka wyszła super. Krówki nie opadły. Polewa się udała. Wszyscy się zajadali. Czegóż chcieć więcej. Kolejny fajny przepis. Pozdrawiam wszystkich, którzy pieką z Małą Cukierenką.

    Odpowiedz
  3. Po raz drugi upiekłam babkę z tego przepisu. Za pierwszym razem wyszła nie za bardzo, ale teraz miałam twarde, kruche krówki i nie opadły. Babka wyszła super smaczna i polewa idealna. Dzięki za wspaniałe przepisy. życzę Wesołych, Zdrowych świąt i kolejnych, udanych przepisów w Nowym Roku.

    Odpowiedz
  4. Upiekłam…foremka wysmarowana maslem ,wysypana bułką -150 g krówek to tak na moje oko ok.12-15 sztuk (pokrojone oprószyłam mąką przed wymieszaniem) i cóż,że smaczna jak krówki przylepiły się do dołu-myślę ,że wystarczy dać 5 krówek max.by uniknąć przelepienia.

    Odpowiedz
  5. Aby krówki nie opadły na dno trzeba opruszyć je mąka lecz wcześniej wziąć około szklanki gotowego ciasta surowego jeszcze bez krówek ,wylać do wysmarowanej formy podpiec 10-15 min i na to szybko wylać resztę ciasta już z krówkami i upiec zgodnie z przepisym.

    Odpowiedz
  6. Mnie również babka wyszła elegancko! :)) Robiłam wersję „ciążową” czyli bez ajerkoniaku (zastąpiłam śmietaną, jak przeczytałam w komentarzu). Krówki nie opadły, jest pyszna i co ważne – dość łatwa w przygotowaniu! :)) A i synek miał frajdę bo robiliśmy w silikonowych foremkach – kurczaka i króliczka :)) Pozdrawiam serdecznie i życzę pogodnych, radosnych Świąt!!! :)

    Odpowiedz
  7. Babka wyszła super! Dziś już ani kruszynka po niej nie została tak się domownicy zajadali :-) Co więcej muszę się pochwalić, że krówki nie opadły mi na dno ;-) (użyłam takich bardzo twardych). Bardzo dziękuję za ciekawy i nowy przepis na babkę. Na pewno upiekę ją na Święta! Pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
  8. Babka wygląda pięknie i smakowicie dlatego postanowiłam ją upiec na Świeta! Nie wiem czy mi się uda więc dziś robię wielką próbę! :-) Babka aktualnie jest już w piekarniku, teraz czekam z niecierpliwością na efekt końcowy :-)

    Odpowiedz
  9. myślę, że można ją polać masą z puszki, można pominąć ajerkoniak, ale w zamian trzeba dodać tyle samo śmietany lub jogurtu, pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. Witam, jestem beztalenciem cukierniczym, ale dzięki Twoim przepisom zaczęłam wierzyć w siebie, a to dzięki wielokrotnym udanym wypiekom ciasteczek. Wczoraj upiekłam ,,babkę krówkową”, no i.. kiepsko, wszystkie krówki opadły na dno i przylepiły się do formy:(wyszła babka bez krówek, ale nawet smaczna. Co robić, żeby krówki nie opadały?(wymieszałam je z mąką)

    Odpowiedz
  11. ajerkoniak to domowa wersja advocaata, polecam starotoruński, powinien być w każdym większym sklepie z alkoholem
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  12. anetka85: – jajeczka czekoladowe kupilam w Almie, te sa Lindt, ale teraz jest ich duzo w sklepach,

    Alicja: – posypka waflowa to gotowy produkt, bardzo fajny:) do kupienia na Allegro, jest spory wybor, rozne kolory i jest wydajna,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  13. Śliczna ! I te kolory!Na pewno taką upiekę-uwielbiam krówki. Nie spotkałam jeszcze posypki waflowej, czy to jakiś gotowy produkt, czy sama coś wymyśliłaś ?Pozdrawiam, Alicja.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz