Babka krówkowa z ajerkoniakiem i polewą karmelową

Bardzo smaczna, wyjątkowa babka z krówkami i ajerkoniakiem. Pięknie pachnie, ma ładny kolor i posiada smakowitą warstwę karmelową, którą stworzyły rozpuszczone krówki. Jeśli użyjemy twardszych cukierków, wtedy może nie opadną one na dno ciasta, ale jeśli opadną, w niczym to nie przeszkadza, wręcz uważam to za plus. Wspaniałym atutem tej babki jest również polewa karmelowa mmm…, która dodaje smakowitości i pociągającego wyglądu naszej babce. Dodanie ajerkoniaku sprawia, że smak ciasta jest interesujący. Cóż więcej mogę dodać… polecam, polecam, u mnie na pewno będzie na Święta (zmodyfikowany przepis z książki „Słodki świat Kasi”).

babka krowkowa

babka krowkowa

Babka krówkowa z ajerkoniakiem i polewą karmelową
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g masła lub margaryny
280g mąki pszennej + 1 łyżka (użyłam tortowej)
180g cukru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki ajerkoniaku
150g twardych krówek pokrojonych na drobne kawałki
szczypta soli
Polewa:
100g masła
100g śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g jasnego brązowego cukru
Dodatkowo:
czekoladowe jajeczka
posypka waflowa

Ciasto:
1. Mąkę przesiać (260g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą.

2. Pokrojone krówki wymieszać z 1 łyżką mąki.

3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą w jednolitą masę, ale przy dodawaniu 4. jajka proszę również wsypać 1 łyżkę mąki, a przy dodawaniu 5. proszę dodać 2 łyżki mąki (to będzie mąka z punktu 1.).

4. Do ciasta dodać resztę mąki i wlać likier, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać krówki i wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 22cm posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawić do przestygnięcia, ale jeszcze ciepłą ostrożnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
6. Składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż masa zacznie wrzeć i gotować ją przez około 10-12 minut, aż zgęstnieje (nie zapominać o mieszaniu).
Gotową polewą polać babkę, udekorować posypką waflową i czekoladowymi jajeczkami.

Udanych wypieków:)

babka krowkowa

35 thoughts on “Babka krówkowa z ajerkoniakiem i polewą karmelową

  1. Śliczna ! I te kolory!Na pewno taką upiekę-uwielbiam krówki. Nie spotkałam jeszcze posypki waflowej, czy to jakiś gotowy produkt, czy sama coś wymyśliłaś ?Pozdrawiam, Alicja.

  2. anetka85: – jajeczka czekoladowe kupilam w Almie, te sa Lindt, ale teraz jest ich duzo w sklepach,

    Alicja: – posypka waflowa to gotowy produkt, bardzo fajny:) do kupienia na Allegro, jest spory wybor, rozne kolory i jest wydajna,

    pozdrawiam serdecznie

  3. ajerkoniak to domowa wersja advocaata, polecam starotoruński, powinien być w każdym większym sklepie z alkoholem
    pozdrawiam

  4. Witam, jestem beztalenciem cukierniczym, ale dzięki Twoim przepisom zaczęłam wierzyć w siebie, a to dzięki wielokrotnym udanym wypiekom ciasteczek. Wczoraj upiekłam ,,babkę krówkową”, no i.. kiepsko, wszystkie krówki opadły na dno i przylepiły się do formy:(wyszła babka bez krówek, ale nawet smaczna. Co robić, żeby krówki nie opadały?(wymieszałam je z mąką)

  5. myślę, że można ją polać masą z puszki, można pominąć ajerkoniak, ale w zamian trzeba dodać tyle samo śmietany lub jogurtu, pozdrawiam

  6. Babka wygląda pięknie i smakowicie dlatego postanowiłam ją upiec na Świeta! Nie wiem czy mi się uda więc dziś robię wielką próbę! :-) Babka aktualnie jest już w piekarniku, teraz czekam z niecierpliwością na efekt końcowy :-)

  7. Babka wyszła super! Dziś już ani kruszynka po niej nie została tak się domownicy zajadali :-) Co więcej muszę się pochwalić, że krówki nie opadły mi na dno ;-) (użyłam takich bardzo twardych). Bardzo dziękuję za ciekawy i nowy przepis na babkę. Na pewno upiekę ją na Święta! Pozdrawiam :-)

  8. Mnie również babka wyszła elegancko! :)) Robiłam wersję „ciążową” czyli bez ajerkoniaku (zastąpiłam śmietaną, jak przeczytałam w komentarzu). Krówki nie opadły, jest pyszna i co ważne – dość łatwa w przygotowaniu! :)) A i synek miał frajdę bo robiliśmy w silikonowych foremkach – kurczaka i króliczka :)) Pozdrawiam serdecznie i życzę pogodnych, radosnych Świąt!!! :)

  9. Aby krówki nie opadły na dno trzeba opruszyć je mąka lecz wcześniej wziąć około szklanki gotowego ciasta surowego jeszcze bez krówek ,wylać do wysmarowanej formy podpiec 10-15 min i na to szybko wylać resztę ciasta już z krówkami i upiec zgodnie z przepisym.

  10. Upiekłam…foremka wysmarowana maslem ,wysypana bułką -150 g krówek to tak na moje oko ok.12-15 sztuk (pokrojone oprószyłam mąką przed wymieszaniem) i cóż,że smaczna jak krówki przylepiły się do dołu-myślę ,że wystarczy dać 5 krówek max.by uniknąć przelepienia.

  11. Po raz drugi upiekłam babkę z tego przepisu. Za pierwszym razem wyszła nie za bardzo, ale teraz miałam twarde, kruche krówki i nie opadły. Babka wyszła super smaczna i polewa idealna. Dzięki za wspaniałe przepisy. życzę Wesołych, Zdrowych świąt i kolejnych, udanych przepisów w Nowym Roku.

  12. Babka wyszła super. Krówki nie opadły. Polewa się udała. Wszyscy się zajadali. Czegóż chcieć więcej. Kolejny fajny przepis. Pozdrawiam wszystkich, którzy pieką z Małą Cukierenką.

Dodaj komentarz

.