Szybkie ciasteczka

Kolejny bardzo prosty przepis w Małej Cukierence na przepyszne ciasteczka. Udają się fantastycznie, są chrupiące i kruche. Na wierzchu możemy położyć czekoladowe jajeczka lub połówki orzecha włoskiego, migdały, a do ciasta dodać aromatu waniliowego lub śmietankowego. Ciasteczka są bardzo smaczne i nie spędzimy na ich przygotowaniu dużo czasu. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony goodtoknow).

szybkie ciasteczka

Szybkie ciasteczka
Składniki na około 20 sztuk:
100g masła w temperaturze pokojowej
130g cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 jajko
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego (niekoniecznie)
około 200g czekoladowych jajeczek (użyłam jajeczek Milka) lub orzechów, czekolady, M&M’s, migdałów w czekoladzie

1. Masło z cukrem ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez 2 minuty. Dodać pozostałe składniki oprócz jajeczek i rękoma szybko zagnieść ciasto.

2. Z ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Trochę je spłaszczyć i w każde ciasteczko lekko wcisnąć po 3 jajeczka.

3. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C) i piec przez około 15 minut, aż troszkę się przyrumienią.

Udanych wypieków:)

szybkie ciasteczka

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Czekoladowe ciastka z M&M’s

Szybkie wesołe ciasteczka

41 komentarzy do “Szybkie ciasteczka”

  1. Ja je dziś robiłam jak byłam sama w domu, hehe
    biorąc pod uwage że mam 13 lat to wyszły mi przepyszne naprawde
    następnym razem dodam 20 g mniej cukru
    i wypróbuje z malinami/ barówkami
    z chęcią zrobiłabym coś podobnie łatwego.
    pyszne
    Ja dałam zamiast jajeczek CZEKOLADE Milke z króchym karmelem i jak troszkę się udusiła ta czekolada dotknełam łyżezką i zamazałam napis Mil-ka i już takie ładne czubki czekoladowe mają
    PYCHA
    Polecam MałaM

    Odpowiedz
  2. A ja powciskałam mrożone maliny :) Bałam się, że może się rozmiękną, ale nie – były kruchutkie :) mniam, mniam :) ewentualnie następnym razem dam trochę mniej cukru :) Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. przepis przypomina mi ten na chocolate chip cookies, a tam na 100 gramów masła i 160 gramów cukru dodaje się 150-160 gramów mąki, czyli właśnie szklankę. więc jeśli komuś zależy na takim smaku to ta szklanka jest wystarczająca.

    Odpowiedz
  4. uwielbiam Twoja strone, pewnie dlatego ze po raz pierwszy pieke cos z sercem i mi wychodzi (!?) :)
    przepisy od Ciebie na prawde sa sprawdzone i swietnie wypieki smakuja a ciasteczka znikaja szybciutko:)
    dlatego skusilam sie tez na te przepiekne z jajaczkami , ale mi niestety sie rozlaly na cala blache:( nie zmarnowaly sie bo powycinalam je szklanka:) ale co moglo byc przyczyną ?może dalam za malo maki –dalam szklanke….pozdrawiam i zabieram sie za nastepne wypieki;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz