Szybkie ciasteczka

Kolejny bardzo prosty przepis w Małej Cukierence na przepyszne ciasteczka. Udają się fantastycznie, są chrupiące i kruche. Na wierzchu możemy położyć czekoladowe jajeczka lub połówki orzecha włoskiego, migdały, a do ciasta dodać aromatu waniliowego lub śmietankowego. Ciasteczka są bardzo smaczne i nie spędzimy na ich przygotowaniu dużo czasu. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony goodtoknow).

szybkie ciasteczka

Szybkie ciasteczka
Składniki na około 20 sztuk:
100g masła w temperaturze pokojowej
130g cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 jajko
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego (niekoniecznie)
około 200g czekoladowych jajeczek (użyłam jajeczek Milka) lub orzechów, czekolady, M&M’s, migdałów w czekoladzie

1. Masło z cukrem ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez 2 minuty. Dodać pozostałe składniki oprócz jajeczek i rękoma szybko zagnieść ciasto.

2. Z ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Trochę je spłaszczyć i w każde ciasteczko lekko wcisnąć po 3 jajeczka.

3. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C) i piec przez około 15 minut, aż troszkę się przyrumienią.

Udanych wypieków:)

szybkie ciasteczka

Print Friendly, PDF & Email

41 komentarzy do “Szybkie ciasteczka”

  1. fantastyczne ciasteczka, robilismy je z moim 3,5 letnim synkiem; mały miał frajdę, teraz zajada :) a ciasteczka rzeczywiscie szybkie do zrobienia

    Odpowiedz
  2. Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz i przepraszam, ze dopiero teraz się pokazał, bo był w spamie,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Robiłam dzisiaj z moimi chłopakami :-) pyszne,wyszło wszystko super,następnym razem mniej cukru-ale to kwestia jak kto lubi.Chłopcy już się nie mogą doczekać kiedy pieczemy następne :-) pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz