Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciastka czekoladowe z cukierkami M&M’s. Świetnie smakują, są bardzo czekoladowe, kruche i do tego uroczo, kolorowo wyglądają. Dzieciaki były zachwycone:). Ciastka są proste do zrobienie, dlatego już po chwili możemy się cieszyć wspaniałym smakiem czekolady. Bardzo polecam, przepis z filmem.(przepis ze strony dulcesentimiento.com).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji TICKLE CRITTERS .
Zapraszam na film.
Czekoladowe ciastka z M&M’s
Składniki:
100g masła w temperaturze pokojowej
130g jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g ciemnego kakao bez cukru
60g M&M’s
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g (można zastąpić aromatem)
szczypta soli
Dodatkowo:
około 70g M&M’sów do ozdoby
1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać jajko i ucierać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
2. Mąkę i kakao przesiać. Następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
3. Do maślanej masy dodać mąkę z kakao i szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać M&M’sy i wymieszać.
4. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Proszę zachować miedzy ciasteczkami odstępy. W każde ciastko delikatnie wcisnąć jeszcze po 3-4 czekoladowe cukierki.
4. Ciasteczka piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (180°C na funkcji góra-dół) przez około 13-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Rewelacyjne!!! :)
Dlaczego Ciasteczka po 15 minutach nadal sa mokre i się rozpadają?
muszą ostygnąć to będą zwarte, pozdrawiam
Cóż, albo ja coś nie tak zrobiłem albo przepis wcale nie jest taki dobry. Ciastka w ogóle nie wyrosły, w moim piekarniku przy 180 stopniach nie powinny być dłużej niż 10 minut bo przypalają się od dołu… :/
Te ciastka są cudowne :))) Upiekłam na jutrzejsze Mikołajki :P
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciastka od razu zrobiłam z podwójnej porcji. 6 letnia Corka pomagała, nawet wyszly różne kształty z foremek :)
A jesli nie mam w piekarniku 1800 Cstopni to w jakiej temperaturze upiec??i ile minut bardzo prosze o podanie .Chciałabym upiec te ciasteczka.Pozdrawiam Karolina
temperatura 180C pozdrawiam
Faktycznie szybko się robi i jeszcze szybciej zjada – takie są pyszne :)
cieszę się, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast m&m’sow mozna dodac Smarties?
nie wiem jak smartis się pieką, raczej średnio, w środku są takie gumowate, pozdrawiam
bardzo dobre są te ciasteczka
Super przepis. Zamiast masła dalam olej kokosowy i tez fajnie smakują. Teraz bd testować resztę przepisów; ););)
Ciasteczka bardzo dobre! Dzieciakom smakują :)
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Właśnie dzisiaj sama robiłam ( mam 13 lat) są mega pyszne według mnie trochę za dużo kakao ale jest mega jak dla mnie i mojej rodziny zrobiłam dwie takie porcje ( wszystko x2) już ich nie ma a zjadłam tylko 2 ciastka reszta poszła w mgnieniu oka doskonały przepis !!!!
Cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie