SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek – Kolejna pyszna szarlotka w Małej Cukierence z dużą ilością jabłek i cynamonową bezą. Wierzch ciasta posypany jest jeszcze płatkami migdałowymi, które przypieką się i będą chrupiące oraz aromatyczne. Szarlotka wygląda bardzo apetycznie i cudownie pachnie. Przepis jest prosty i szybki. Ciasto idealne na deszczowe wieczory. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
150g schłodzonego masła
4 żółtka
Masa jabłkowa:
2kg umytych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
70g posiekanych orzechów włoskich
70g rodzynek (niekoniecznie)
Beza:
5 białek
220g cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
30-40g płatków migdałowych
Ciasto:
1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i krótko wymieszać.
2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem.
3. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie przygotujemy masę jabłkową.
Masa jabłkowa:
4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki.
Pokrojone jabłka przełożyć na patelnię i smażyć, od czasu do czasu, mieszając, aż zmiękną (tak przez około 10-15 minut).
5. Jabłka zdjąć z ognia, dodać cynamon, orzechy, rodzynki i wymieszać, masę jabłkową odstawić.
Ciasto:
6. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć folię i podsypując mąką wałek oraz stolnicę, rozwałkować ciasto na wielkość blaszki 25x40cm lub 25x35cm.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i ponakłuwać widelcem.
7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy uważać, aby ciasta nie przypalić, dosyć szybko się piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.
Beza:
8. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem. Następnie po łyżce dodać cały cukier (patrz FILM), dodać cynamon i miksować przez około 5-6 minut, aż cukier się rozpuści.
Składanie szarlotki:
9. Na ciasto w blaszce wyłożyć masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć bezę i również wyrównać. Następnie łyżką zrobić w bezie nierówności, tak ją ponaciągać, patrz FILM.
10. Wierzch szarlotki posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150°C przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Od tej szarlotki nie można się oderwać 🤩 Najlepiej smakuje ciepła prosto z blaszki 😁 Nawet mój mąż, który nie lubi cynamonu nie może się obejść bez dokładki, a cynamonu nie żałowałam 😉
Następnym razem opuściłabym jednak rodzynki. Lubię je, ale tutaj mi nie pasują 😉 Polecam 😍
cieszę się, dziękuję bardzo za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj będę piekła po raz 4 😋 jedyne co zmieniam, to daje same jabłka z cynamonem bez innych dodatków, oraz czystą, białą bezę. to najlepsza szarlotka jaką jadłam i wszyscy znajomi i rodzina ją uwielbiają . Dziękuję za przepis !