Proste Ciasto CZEKOLADOWA KRÓWKA BEZ PIECZENIA – Pyszne, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Jest kremowe, czekoladowe, wilgotne, aromatyczne, wszystkie smaki wspaniale się za sobą łączą. Wygląda apetycznie. Do jego przygotowania możemy użyć masy krówkowej w dowolnym smaku. Należy pamiętać, aby składniki na krem krówkowy były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste Ciasto CZEKOLADOWA KRÓWKA BEZ PIECZENIA
Składniki:
Spód:
około 150g herbatników
Krem budyniowy:
2 budynie czekoladowe (każdy na 0,5l mleka)
750ml mleka
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
100g masła
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Krem krówkowy – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
1 puszka masy krówkowej o smaku kakaowym/czekoladowym (może być również w innym smaku)
250g serka mascarpone
1 łyżka kakao bez cukru
Krem śmietanowy:
500ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
około 250g krakersów
40-50g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Spód:
1. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników.
Krem budyniowy:
2. Do garnka wlać 500ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, masło i postawić na ogniu, zagotować, od czasu do czasu, mieszając.
3. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Tak rozmieszane budynie dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i gorący budyń wlać na herbatniki w blaszce, wyrównać, patrz FILM.
4. Na budyniu w blaszce ułożyć pierwszą warstwę krakersów i ciasto odstawić do ostygnięcia.
Krem krówkowy:
5. Masę krówkową przełożyć do miski, dodać serek mascarpone, kakao i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
6. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę krakersów, patrz FILM.
Krem śmietanowy:
7. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder, fix i ubić mikserem.
8. Ubitą śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
9. Z czekolady zrobić wiórki przy pomocy obieraczki do warzyw (patrz FILM) lub czekoladę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
10. Wiórkami czekoladowymi posypać wierzch ciasta i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego! :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Masa krówkowa i budyniową nie stężała w lodówce przez noc co zrobiłam nie tak🙁
Pyszne, zrobiłam wczoraj ale mi trochę za rzadka wyszla masa budyniowa i herbatniki rozmiękły. Poprawie się, grunt że wszystkim domownikom smakuje.
Dzień dobry, a czy krakersy mają być te solone ?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Połączenie krówki, czekolady, bitej śmietanki i herbatników – jak dla mnie perfekcyjnie dobrane składniki. Idzie weekend, goście się zapowiedzieli więc szukam jakiegoś fajnego ciasteczka i oto jest :D
Mam nadzieję, że moim gościom podpasuje, a nawet jak nie to ja sam zjem całą blachę. Sądząc po tych zdjęciach na pewno dam radę :D Oby mnie wyszło równie apetycznie
Niezwykle prosty, szybki i pyszny przepis! Wyszło cudowne. Użyłam masy orzechowej, do kremu smietanowego 2 płaskie łyżki cukru pudru.
Dziękujemy za cudne przepisy
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
A do czego mają służyć te dodatkowe krakersy?
4. i 6.
Dzień dobry,
Ciacho wygląda bardzo apetycznie i właśnie chciałam je zrobić 😁 Mam tylko pytanie czy budynie mają być z cukrem czy bez cukru?
Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam 😄
budynie bez cukru, pozdrawiam