SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek – Kolejna pyszna szarlotka w Małej Cukierence z dużą ilością jabłek i cynamonową bezą. Wierzch ciasta posypany jest jeszcze płatkami migdałowymi, które przypieką się i będą chrupiące oraz aromatyczne. Szarlotka wygląda bardzo apetycznie i cudownie pachnie. Przepis jest prosty i szybki. Ciasto idealne na deszczowe wieczory. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
150g schłodzonego masła
4 żółtka
Masa jabłkowa:
2kg umytych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
70g posiekanych orzechów włoskich
70g rodzynek (niekoniecznie)
Beza:
5 białek
220g cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
30-40g płatków migdałowych

Ciasto:
1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i krótko wymieszać.

2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem.

3. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie przygotujemy masę jabłkową.

Masa jabłkowa:
4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki.
Pokrojone jabłka przełożyć na patelnię i smażyć, od czasu do czasu, mieszając, aż zmiękną (tak przez około 10-15 minut).

5. Jabłka zdjąć z ognia, dodać cynamon, orzechy, rodzynki i wymieszać, masę jabłkową odstawić.

Ciasto:
6. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć folię i podsypując mąką wałek oraz stolnicę, rozwałkować ciasto na wielkość blaszki 25x40cm lub 25x35cm.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i ponakłuwać widelcem.

7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy uważać, aby ciasta nie przypalić, dosyć szybko się piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.

Beza:
8. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem. Następnie po łyżce dodać cały cukier (patrz FILM), dodać cynamon i miksować przez około 5-6 minut, aż cukier się rozpuści.

Składanie szarlotki:
9. Na ciasto w blaszce wyłożyć masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć bezę i również wyrównać. Następnie łyżką zrobić w bezie nierówności, tak ją ponaciągać, patrz FILM.

10. Wierzch szarlotki posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150°C przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

PYSZNA Sernikowa Szarlotka

31 komentarzy do “SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek”

  1. Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Mimo, że beza wyszła mi troszkę mokra, ciasto było pyszne. Uwielbiam Pani przepisy. Ciasta są pyszne, a w przepisach wszystko jest bardzo szczegółowo opisane.
    Pozdrawiam Panią bardzo serdecznie i życzę wszystkiego dobrego.

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry, mam pytanie dotyczące bezy. Co należy zrobić kiedy beza po upływie 40 minut jest nadal mokra? Z góry dziękuję za pomoc.

    Odpowiedz
    • można z 5-10 minut dłużej piec, w piekarniku można ustawić grzanie tylko od góry lub obieg tylko od góry, ale ta beza taka mega sucha nie będzie, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  3. W jaki sposob najlepiej przechowywac ciasto by beza nie upadla i nie zrobila sie gumowa?Mam wrazenie ze zbiera całą wilgoc z jablek i pomieszczenia.ciasto przepyszne🙂

    Odpowiedz
  4. Jedna z najlepszych szarlotek, jakie jadłam. Zniknęła w mgnieniu oka. Najlepsza jeszcze ciepła, aż prosi się o towarzystwo gałki lodów.

    Odpowiedz
  5. To ciasto jest przepyszne. Uwielbiam Pani przepisy – ciasta wychodzą jak z prawdziwej, dobrej, tradycyjnej cukierni. Już jestem znudzona innymi blogami, na których ciągle przewijają się podobne przepisy – jest Pani dla mnie numerem 1.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  6. Ciasto wygląda przepysznie. Bezę uwielbiam, więc chętnie wypróbuję :). Można wiedzieć skąd są te śliczne talerzyki widoczne na zdjęciu?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz