SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek – Kolejna pyszna szarlotka w Małej Cukierence z dużą ilością jabłek i cynamonową bezą. Wierzch ciasta posypany jest jeszcze płatkami migdałowymi, które przypieką się i będą chrupiące oraz aromatyczne. Szarlotka wygląda bardzo apetycznie i cudownie pachnie. Przepis jest prosty i szybki. Ciasto idealne na deszczowe wieczory. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
150g schłodzonego masła
4 żółtka
Masa jabłkowa:
2kg umytych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
70g posiekanych orzechów włoskich
70g rodzynek (niekoniecznie)
Beza:
5 białek
220g cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
30-40g płatków migdałowych
Ciasto:
1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i krótko wymieszać.
2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem.
3. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie przygotujemy masę jabłkową.
Masa jabłkowa:
4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki.
Pokrojone jabłka przełożyć na patelnię i smażyć, od czasu do czasu, mieszając, aż zmiękną (tak przez około 10-15 minut).
5. Jabłka zdjąć z ognia, dodać cynamon, orzechy, rodzynki i wymieszać, masę jabłkową odstawić.
Ciasto:
6. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć folię i podsypując mąką wałek oraz stolnicę, rozwałkować ciasto na wielkość blaszki 25x40cm lub 25x35cm.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i ponakłuwać widelcem.
7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy uważać, aby ciasta nie przypalić, dosyć szybko się piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.
Beza:
8. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem. Następnie po łyżce dodać cały cukier (patrz FILM), dodać cynamon i miksować przez około 5-6 minut, aż cukier się rozpuści.
Składanie szarlotki:
9. Na ciasto w blaszce wyłożyć masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć bezę i również wyrównać. Następnie łyżką zrobić w bezie nierówności, tak ją ponaciągać, patrz FILM.
10. Wierzch szarlotki posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150°C przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Wspanialy przepis. Goscie zagraniczni zachwyceni, blaszka poszla w jeden dzien 🤭❤
Czy pierwsza część ciasta musi ostygnąć?
nie musi, tyle co przygotowanie bezy, pozdrawiam serdecznie
Jakich jabłek najlepiej użyć??
Dzis wlasnie upieklam, jest przepyszne,,pozdrawiam serdecznie i zycze dalszych super wypiekow
Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Mimo, że beza wyszła mi troszkę mokra, ciasto było pyszne. Uwielbiam Pani przepisy. Ciasta są pyszne, a w przepisach wszystko jest bardzo szczegółowo opisane.
Pozdrawiam Panią bardzo serdecznie i życzę wszystkiego dobrego.
dziękuję bardzo, również pozdrawiam serdecznie!
Mam pytanie czy zamiast mąki zwykłej mogę użyć bezglutenowej
myślę, że tak, pozdrawiam
Dzień dobry, mam pytanie dotyczące bezy. Co należy zrobić kiedy beza po upływie 40 minut jest nadal mokra? Z góry dziękuję za pomoc.
można z 5-10 minut dłużej piec, w piekarniku można ustawić grzanie tylko od góry lub obieg tylko od góry, ale ta beza taka mega sucha nie będzie, pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam Pani przepisy, zawsze wychodzą super, dziś pieke te szarlotke pozdrawiam
cieszę się, również pozdrawiam
Już nie wiem, które ciasto lepiej zrobić na urodziny? To, czy niebo z jabłkami i kremem orzechowym?
Pani przepisy są super. Osobie, której zawsze wychodziły zakalce raptem to co piekę wszystkim smakuje. Dziękuję
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
W jaki sposob najlepiej przechowywac ciasto by beza nie upadla i nie zrobila sie gumowa?Mam wrazenie ze zbiera całą wilgoc z jablek i pomieszczenia.ciasto przepyszne🙂
ja trzymałam ją w temperaturze pokojowej, to beza więc będzie zbierać wilgoć z jabłek, pozdrawiam
Jedna z najlepszych szarlotek, jakie jadłam. Zniknęła w mgnieniu oka. Najlepsza jeszcze ciepła, aż prosi się o towarzystwo gałki lodów.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy można ominąć orzechy? chciałam bym zrobić ciasto ale dziecko ma uczulenie
tak można pominąć orzechy, pozdrawiam
Czy zarobione ciasto można zostawić na całą noc w lodówce?
myślę, że tak, pozdrawiam
To ciasto jest przepyszne. Uwielbiam Pani przepisy – ciasta wychodzą jak z prawdziwej, dobrej, tradycyjnej cukierni. Już jestem znudzona innymi blogami, na których ciągle przewijają się podobne przepisy – jest Pani dla mnie numerem 1.
Pozdrawiam serdecznie :)
Bardzo się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wygląda przepysznie. Bezę uwielbiam, więc chętnie wypróbuję :). Można wiedzieć skąd są te śliczne talerzyki widoczne na zdjęciu?
kupiłam je kiedyś w westwing.pl pozdrawiam