Proste ciastka owsiane – batoniki owsiane

Przepyszne ciastka owsiane, bardzo proste w przygotowaniu. Bez mąki i bez jajek, wystarczy wymieszać ze sobą składniki. Pięknie pachną, są smaczne, pożywne, chrupiące, na jednym nie można poprzestać. Do ciastek możemy dodać ulubionych bakalii, ja dodałam żurawinę. Bardzo polecam… (przepis zmodyfikowany z książki Mary Berry „Cookery Course”).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





Proste ciastka owsiane

Proste ciastka owsiane
Składniki:
220g masła
150g cukru (użyłam jasnego brązowego)
80g naturalnego miodu
350g płatków owsianych (jeśli dla osoby, która nie może jeść glutenu to bez glutenowe – do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
100g poszatkowanych bakalii (użyłam żurawiny)

1. Do garnka przełożyć masło, miód i cukier. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia.

2. Dodać płatki owsiane i bakalie, wymieszać łyżką (patrz FILM). Masę przełożyć do blaszki 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.

3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół przez około 30-35 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

4. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut. Następnie jeszcze ciepłą masę ostrym nożem pokroić na porcje (patrz FILM), proszę uważać, gdyż masa owsiana jest jeszcze miękka i może się trochę rozklejać (pokrojoną, ciepłą masę proszę nie przenosić, bo się rozpadnie, można podsunąć pod nią deskę i wtedy przenosić). Ciastka odstawić do całkowitego ostygnięcia (stwardnieją i będą chrupiące).

Udanych wypieków:)

Proste ciastka owsiane

Podobne przepisy

Ciasteczka stempelki

19 komentarzy do “Proste ciastka owsiane – batoniki owsiane”

  1. Niestety przepisnjest kiepski. Ciastka nawet na drugi dzirn rozsypuja sie zaledwie przy dotknieciu lyzeczka, nie stezaly tak jak bylo w opisie. Mozna lyzka jesc prosto z blachy te wiory.

    Odpowiedz
  2. Bardzo słodki deser dla małych łakomczuchów. Zadowolił nawet fankę czekolady i przeciwniczkę bakalii: „Mamo, kiedy zrobisz te batoniki owsiane z żurawinką?” :-)
    Świetne jako słodka przekąska do szkoły. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
  3. zamiast masła, cukru i miodu użyłam suszonych daktyli (podduszonych na oleju kokosowym i zmiksowanych z wodą) oraz nasion chia wcześniej namoczonych w wodzie (po tym zabiegu mają żelową konsystencję i świetnie łączą składniki)
    polecam wypróbować :)

    Odpowiedz
  4. Wyszły super!!!! Bardzo dziękuję. Jak przechowywać? Chociaż dzisiaj widzę, ze nie będę miała z tym problemu:). Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Bardzo ale to bardzo proszę droga Pani o pomoc. U mojej wnuczki 15 stycznia zdiagnozowano cukrzyce typu 1. W kwietniu będzie miała 5 latek. co jej upiec.
    Bardzo proszę o pomoc.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz