Komosa ryżowa na mleku roślinnym z owocami

Witam w kolejną „Zdrową Środę” i zapraszam na przepyszny, pożywny deser – przekąskę z komosy ryżowej z dodatkiem masła orzechowego i świeżych owoców. Całość smakuje wspaniale i taki deser można spokojnie również zabrać do pracy na drugie śniadanie. W przygotowaniu jest prosty, szybki i bardzo mi smakował. Polecam… (przepis dostałam od mojej bratowej :))

Komosa ryżowa na mleku roślinnym z owocami


Komosa ryżowa na mleku roślinnym z owocami
Składniki na około 4 porcje:
400ml mleka roślinnego (użyłam mleczka kokosowego)
200g komosy ryżowej
4 czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej o zawartości orzechów 100%)
200g jogurtu naturalnego (może być grecki)
1-2 łyżki płynnego miodu
około 2 szklanek owoców (pokrojone brzoskwinie, maliny, jagody, truskawki itp.)
4 garście poszatkowanych orzechów (można pominąć)

Komosa ryżowa na mleku roślinnym z owocami

1. Komosę ryżową opłukać na sitku (płukać zimną wodą).

2. Mleko zagotować, wsypać komosę ryżową i zamieszać. Zmniejszyć gaz na najmniejszy i garnek do połowy nakryć pokrywką (jeśli zakryjemy cały, kasza może nam wykipieć), gotować przez około 15-20 minut, aż pojawią się białe „ogonki” (jak przy gotowaniu maku). Następnie zdjąć z ognia i odstawić na około 5-10 minut.

3. Do ugotowanej, ciepłej komosy ryżowej dodać masło orzechowe i mieszać, aż składniki się połączą. Dodać jogurt, płynny miód i wymieszać.

4. Na koniec do deseru można dodać owoce i orzechy, robiąc warstwowy deser tak, jak ja na zdjęciu lub dodać do całości i wymieszać.

Smacznego!

Komosa ryżowa na mleku roślinnym z owocami

7 thoughts on “Komosa ryżowa na mleku roślinnym z owocami

  1. Wygląda super, na pewno spróbuję – już zakupiłam komosę. Czy zamiast mleka roślinnego, można dać zwykłe mleko? Poproszę o jeszcze jakieś przepisy z komosą.

Dodaj komentarz

.