Witam w kolejną „Zdrową Środę” i zapraszam na przepyszny, pożywny deser – przekąskę z komosy ryżowej z dodatkiem masła orzechowego i świeżych owoców. Całość smakuje wspaniale i taki deser można spokojnie również zabrać do pracy na drugie śniadanie. W przygotowaniu jest prosty, szybki i bardzo mi smakował. Polecam… (przepis dostałam od mojej bratowej :))
Komosa ryżowa na mleku roślinnym z owocami
Składniki na około 4 porcje:
400ml mleka roślinnego (użyłam mleczka kokosowego)
200g komosy ryżowej
4 czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej o zawartości orzechów 100%)
200g jogurtu naturalnego (może być grecki)
1-2 łyżki płynnego miodu
około 2 szklanek owoców (pokrojone brzoskwinie, maliny, jagody, truskawki itp.)
4 garście poszatkowanych orzechów (można pominąć)
1. Komosę ryżową opłukać na sitku (płukać zimną wodą).
2. Mleko zagotować, wsypać komosę ryżową i zamieszać. Zmniejszyć gaz na najmniejszy i garnek do połowy nakryć pokrywką (jeśli zakryjemy cały, kasza może nam wykipieć), gotować przez około 15-20 minut, aż pojawią się białe „ogonki” (jak przy gotowaniu maku). Następnie zdjąć z ognia i odstawić na około 5-10 minut.
3. Do ugotowanej, ciepłej komosy ryżowej dodać masło orzechowe i mieszać, aż składniki się połączą. Dodać jogurt, płynny miód i wymieszać.
4. Na koniec do deseru można dodać owoce i orzechy, robiąc warstwowy deser tak, jak ja na zdjęciu lub dodać do całości i wymieszać.
Smacznego!
Musze spróbować zrobić. Wygląda obłędnie. Wreszcie będę mogła zrobić coś bez glutenu. Bardzo się cieszę. Pozdrawiam. Dobrego dnia.
Co zamiast masła orzechowego? Alergia..
może migdałowe, pozdrawiam
można użyć zwykłego mleka, pozdrawiam
Wygląda super, na pewno spróbuję – już zakupiłam komosę. Czy zamiast mleka roślinnego, można dać zwykłe mleko? Poproszę o jeszcze jakieś przepisy z komosą.
Wow! Byłyśmy pewne, że to chia dopóki nie przeczytałyśmy tytułu :D
Koniecznie musimy kupić taką komosę bo śniadanko jest mocno w naszym guście :)
Magda: – to komosa, ciemna komosa raczej wiem co kupuje,
Lily: – myślę, że tak,
pozdrawiam serdecznie
Można zamiast komosy dodać nasiona chia ?
Na zdjęciu są nasiona chia, nie komosa ryżowa ;)
To prawda. Komosa po ugotowaniu była jasna
Uwielbiam takie przekąski ;) Świetny przepis!