Święta się zbliżają, więc w Małej Cukierence koleje bogate, aromatyczne ciasto – świąteczny makowiec śnieżny. Jest z nim trochę zachodu, ale jest pyszny i wygląda wspaniale z tyloma ciekawymi warstwami. Znajdziemy w nim bakalie, orzechy, alkohol i polewę czekoladową. Smaki dobrze się ze sobą łączą i myślę, że będzie dobrym ciastem na rodzinne spotkanie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki siostry Anastazji).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Świąteczny Makowiec Śnieżny
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
Masa makowa:
250g maku
100g cukru
3 białka
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego lub ekstrakt migdałowy
200g poszatkowanych bakalii
2 łyżki miodu
Masa śmietanowa:
1/2L śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
2-3 łyżki cukru pudru
Masa orzechowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g miękkiego masła
100g cukru pudru
150g zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki gorącego mleka
3 żółtka
3-4 łyżki spirytusu
Polewa:
150g masła
3 kopiaste łyżki kakao bez cukru
3 kopiaste łyżki cukru pudru
6-7 łyżek wody
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
kolorowa posypka cukrowa
Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, cukier z wanilią, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
5. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7.Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło).
Masa makowa:
8. Mak wsypać do rondelka, zalać gorącą wodą i gotować go na małym ogniu przez około 10-15minut. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na około 20 minut. Po tym czasie mak osączyć i zemleć dwukrotnie (patrz FILM).
9. Mak przełożyć na patelnię, dodać białka, cukier, aromat, bakalie, śmietankę i miód, wymieszać. Postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż masa stanie się bardzo gorąca i trochę zgęstnieje.
Gorącą masę makową wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać (patrz FILM). Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa śmietanowa:
10. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści.
11. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle miksując, wlać powoli żelatynę, wymieszać.
Gotową masę śmietanową wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać.
Masa orzechowa:
12. Zmielone orzechy zalać gorącym mlekiem i odstawić do ostygnięcia, masa orzechowa ma mieć temperaturę jak masło.
13. Masło ucierać mikserem przez około 2 minuty. Dodać cukier puder i ucierać jeszcze przez około 1 minutę. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać orzechy i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Na koniec dodać spirytus i bardzo krótko wymieszać.
Masę orzechową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać (patrz FILM).
Polewa:
14. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i podgrzewać mieszając, aż się zagotują. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut.
Polewą udekorować wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi i kolorową posypką cukrową.
15. Świąteczny makowiec śnieżny wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków:)
Witam,biszkoptu nienasączamy? I blacha 25/35cm?Dziękuję.
nie nasączałam, pozdrawiam
Miałam okazje jeść to ciasto w święta! OBŁĘDNE!! Jestem łasuchem i uwielbiam ciasta, ale takiego cuda to dawno nie jadłam! Szkoda że tak szybko znikneło ;)
Ile mniej więcej wynosi cena zrobienia takiego makowca?
Witam. Czy można pominąć masę smietanowa a zrobić podwójną masę orzechową?
chyba tak, pozdrawiam
Czy dodanie spirytusu jest konieczne?
można pominąć, pozdrawiam
Czy żelatyna dodając ją do masy śmietanowej ma być zimna czy gorąca?
dodaję ciepłą, pozdrawiam
A nie lepiej zostawić żelatynę do napęcznienia w zimnej wodzie i potem tylko moment rozpuścić w mikrofali?
Witam. Czy w masie orzechowej muszą być surowe żółtka? Jakoś nie mam przekonania do surowych jaj.
można pominąć, pozdrawiam
Witam dziś robiłam to ciasto poraz trzeci ,jest rewelacyjne polecam każdemu
Witam,
planuję zrobić to ciasto na urodziny, ale chciałabym użyć gotowej masy makowej.
Co mam dodać? Tylko białka? Kremówki już nie trzeba?
Takie surowe białka wlać do maku na patelni?
Witam, chyba tak tylko białka, reszta jak w przepisie, pozdrawiam serdecznie
ja dodałam surowe, pozdrawiam serdecznie
Jesli gotowa mase podsmaze, to musze wymieszac z ubitymi bialkami, czy wlac surowe? Nigdy tego nie wiem. Bede wdzieczna za porade ☺☺
Pierwszy raz będę piekła ciacho makowe. Mam suchy, mielony mak. Jak zrobić z niego tę masę makową?
ja bym go zalała ciepłą wodą i odstawiła na 10minut, następnie dobrze osączyła, pozdrawiam
Zrobiłam, wyszło bardzo smaczne. Na pewno jeszcze raz je zrobię:)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Wlasnie zrobilam bosski, a ta masa orzechowa genialna!
Dziekuje za przepis. Wesolych Swiat Mala Cukierenko! :)
Ogromnie się cieszę :) Wesołych Świąt!
Właśnie zrobiłam to ciasto jeszcze tylko polewa została i degustacja :):):)
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie :)