Święta się zbliżają, więc w Małej Cukierence koleje bogate, aromatyczne ciasto – świąteczny makowiec śnieżny. Jest z nim trochę zachodu, ale jest pyszny i wygląda wspaniale z tyloma ciekawymi warstwami. Znajdziemy w nim bakalie, orzechy, alkohol i polewę czekoladową. Smaki dobrze się ze sobą łączą i myślę, że będzie dobrym ciastem na rodzinne spotkanie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki siostry Anastazji).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Świąteczny Makowiec Śnieżny
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
Masa makowa:
250g maku
100g cukru
3 białka
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego lub ekstrakt migdałowy
200g poszatkowanych bakalii
2 łyżki miodu
Masa śmietanowa:
1/2L śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
2-3 łyżki cukru pudru
Masa orzechowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g miękkiego masła
100g cukru pudru
150g zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki gorącego mleka
3 żółtka
3-4 łyżki spirytusu
Polewa:
150g masła
3 kopiaste łyżki kakao bez cukru
3 kopiaste łyżki cukru pudru
6-7 łyżek wody
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
kolorowa posypka cukrowa
Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, cukier z wanilią, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
5. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7.Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło).
Masa makowa:
8. Mak wsypać do rondelka, zalać gorącą wodą i gotować go na małym ogniu przez około 10-15minut. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na około 20 minut. Po tym czasie mak osączyć i zemleć dwukrotnie (patrz FILM).
9. Mak przełożyć na patelnię, dodać białka, cukier, aromat, bakalie, śmietankę i miód, wymieszać. Postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż masa stanie się bardzo gorąca i trochę zgęstnieje.
Gorącą masę makową wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać (patrz FILM). Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa śmietanowa:
10. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści.
11. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle miksując, wlać powoli żelatynę, wymieszać.
Gotową masę śmietanową wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać.
Masa orzechowa:
12. Zmielone orzechy zalać gorącym mlekiem i odstawić do ostygnięcia, masa orzechowa ma mieć temperaturę jak masło.
13. Masło ucierać mikserem przez około 2 minuty. Dodać cukier puder i ucierać jeszcze przez około 1 minutę. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać orzechy i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Na koniec dodać spirytus i bardzo krótko wymieszać.
Masę orzechową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać (patrz FILM).
Polewa:
14. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i podgrzewać mieszając, aż się zagotują. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut.
Polewą udekorować wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi i kolorową posypką cukrową.
15. Świąteczny makowiec śnieżny wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków:)
Witam . Właśnie kończę go robić .Polewa stygnie. Chyba bomba kaloryczna . Wieczorem na pewno spróbuję nie wytrzymam do jutra. Wesołych Świąt życzę
Na pewno kaloryczne, życzę smacznego! Wesołych Świąt,
pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast spirytusu można dodać soku pomarańczowego? I wtedy polewę również czekoladowo- pamatańczową bym zrobiła.
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam.
Mam puszkę maku Bakalland. Czy mogę użyć ją do ciasta? Jeśli tak, to czy coś do niej dodać, czy po prostu zastąpić nią warstwę makową?
ona jest dosyć rzadka, więc też bym ją podsmażyła z białkami na patelni i dodała trochę bakalii, pozdrawiam
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam pewne obawy co do białek na patelni – nie zetną się?
myślę, że nie, proszę je dobrze wymieszać z makiem, pozdrawiam
Witam. Na jaką blaszkę jest ten przepis?
25x35cm pozdrawiam
Witam,
Czy można zamiast żelatyny użyć np. agaru? Jeżeli tak, to może wie Pani w jakiej ilości? (podobno agar wiąże mocniej od żelatyny)
to nie prawda że wiąże mocniej, ja uważam że wręcz przeciwnie, ja bym chyba dodała 3 płaskie łyżeczki, pozdrawiam
Apetyczny . Na pewno zrobię na Święta – już drugi raz oglądam . Chyba dam radę. Pozdrawiam
Czy można zrobić z gotowej masy makowej?Jeśli tak to co trzeba dodać do niej jeszcze.
myślę, że można, chyba już tylko białko bo jest już słodka i ma bakalie,
pozdrawiam
Ja dodaje jeszcze troche rodzynek, orzechy wloskie i skorke pomaranczowa. Jest wtedy ,, bogatszy,,
Oh aż mnie wzięła ochota na to ciasto! Wygląda na pyszne. :)
Ciasto jest cudowne! Te warstwy wspaniale się prezentują :)
Będzie na 1000% wypróbowany :) Dziękuję za takie przepisy i pozdrawiam :*
Czy zamiast spirytusu można dać wódkę?
tak, ale ze spirytusem bardziej aromatyczne, pozdrawiam
Czy białka dodawane do maku mają być ubite?
białka nieubite, pozdrawiam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Doskonała kompozycja smaków! Wprowadza w świąteczny nastrój!
Pyszny!
Wygląda cudownie :) i z pewnością tak też smakuje :) Koniecznie muszę wypróbować.
Bossski!
Bardzo dobry przepis