Zapraszam na bogate, świąteczne mini keksy z dużą ilością bakalii, które dostałam od marki Bakalland. Keksy są pyszne, wilgotne, proste w przygotowaniu. Do przepisu możemy użyć naszych ulubionych bakalii. Mini keksy są aromatyczne, troszkę cytrusowe, z dodatkiem korzennych przypraw, pycha! Możemy przewiązać je ładną kokardką i podarować w prezencie. Ciastka przechowujemy w szczelnym
opakowaniu, przepis na 12 mini keksów. Bardzo polecam…
Świąteczne mini keksy
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
po 1/3 łyżeczki zmielonego imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu
2 łyżki zmielonych migdałów Bakalland
170g miękkiego masła
140g cukru
3 duże jajka
180g rodzynek sułtańskich Bakalland
130g suszonej żurawiny Bakalland
50g poszatkowanych orzechów
90g mieszanki keksowej Bakalland (możemy zastąpić
poszatkowanymi, kandyzowanymi owocami)
skórka starta z 1 cytryny
skórka starta z 1/2 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
3 łyżki rumu lub brandy
Dodatkowo:
blanszowane migdały w całości Bakalland
1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.
Blaszkę do muffinek wysmarować masłem i posypać mąką.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawami, zmielonymi migdałami.
3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
4. Do maślanej masy dodać mąkę, bakalie, skórki, oba świeże soki, rum i wymieszać dokładnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do formy na muffiny posmarowanej masłem i posypanej mąką, nakładając do każdej foremki do pełna (będzie 12 mini keksów; ciasto bardzo mało rośnie, więc proszę się nie martwić, że w foremce jest za dużo ciasta). Na każdym ciastku z wierzchu poukładać blanszowane migdały.
5. Mini keksy piec przez około 35-40 minut, aż ładnie się przyrumienią. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Mini keksy ostrożnie wyjmować z blaszki.
Udanych wypieków:)
Super przepis :) a czy zamiast mąki pszennej można wykorzystać na przykład taką mąkę? https://naturalniezdrowe.pl/maki/149-maka-zytnia-sitkowa-3kg-naturalnie-zdrowe.html
nie wiem jak to sie uda z maka zytnia, pozdrawiam
Dzień dobry. Czy można te keksy zrobić w papierowych foremkach/papilotkach do babeczek? Czy wyłącznie bezpośrednio w blaszce do muffinek? Z pozdrowieniami!
myślę, że powinny się te udać w papilotkach, pozdrawiam
czy formę na muffiny czymś wysmarować?
Pozdrawiam
tak, posmarować masłem i posypać mąką, zaraz dopiszę do przepisu, pozdrawiam serdecznie
i gdzie to zdjecie w przekroju?
jest na samym końcu, pozdrawiam serdecznie
Mogłabyś umieścić zdjęcie w przekroju? Bardzo mnie ciekawią te keksiki!
tak jest na samym końcu, pozdrawiam
Przepyszne! Idealny zastrzyk energii na zimowe dni!
Dziękuję:)
Wyglądają pięknie, zwłaszcza wstążka jest świetna :). Czy można zobaczyć je w przekroju?
jutro dorobię zdjęcie w przekroju i dołożę do wpisu,
pozdrawiam serdecznie :)
Wyglądają przepysznie :) koniecznie trzeba zrobić!!