Prosta SZYBKA BABKA Marmurkowa – Kolejna wspaniała babka w Małej Cukierence. Jest wilgotna, puszysta, ładnie pachnie, cudownie wygląda i do jej przygotowania nie potrzebujemy dużo składników. Idealna do kawy czy szklanki mleka. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosta SZYBKA BABKA Marmurkowa
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
160ml oleju (użyłam rzepakowego)
100ml wody
220g cukru pudru
5 jajek – osobno żółtka i białka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka starta z pół pomarańczy
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao bez cukru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Formę do babki o średnicy 23cm lub 24cm posmarować masłem i posypać mąką (lub można też użyć, przy bardziej skomplikowanych kształtach, tłuszczu w spray’u do wypieków).
2. Do miski wlać olej, wodę, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty.
Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
3. Dodać cukier z prawdziwą wanilią, skórkę pomarańczową, wymieszać.
4. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać łyżką i przesiać na wilgotne składniki. Ciasto wymieszać krótko mikserem do połączenia składników.
5. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić mikserem. Odłożyć jedną kopiastą łyżkę piany, a z pozostałej połowę dodać do ciasta i wymieszać szpatułką, patrz FILM. Dodać pozostałą pianę i znów wymieszać szpatułką.
6. Do odłożonej piany z białek wlać około 1/4 ciasta, przesiać kakao i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
7. Do przygotowanej formy na babkę wlać najpierw trochę jasnego ciasta, a następnie trochę ciemnego i tak na przemian, aż zużyjemy całe ciasto.
8. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
9. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. Po tym czasie wyjąć babkę z formy i odstawić do całkowitego ostudzenia.
10. Przed podaniem babkę posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Idelany przepis.wczoraj testowałam i dziś już tylko okruszki zostały 🙈
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Piękę już 10-ty raz i mam już własne doświadczenie. Mam formę Delicia 24 cm używam czeskiego sprayu o tej samej nazwie.po 55min ciężko wychodzi, a po 60 minutach w piecu wręcz wypada z formy. Skórkę daje z całej pomarańczy.+ cukier ze skórką pomarańczową. babka jest kakaowo-pomarańczowa. Jest super!
Pozdrawiam
Dzień dobry 🙂 mam formę na babkę o wymiarach spod srednica11 cm , góra 23 cm a wysokość 11 cm czy będzie też dobra ? Czy też trzeba by było zmniejszyć proporcje ? Jeśli tak to o ile ?
myślę, że będzie dobra, pozdrawiam
Wyszła pyszna,. miękka i wilgotna. Idealna. Pozdrawiam ❤️
Piekę trzeci raz, dzisiaj w formie silikonowej – chyba nie szkodzi?
Pozdrawiam
też powinno się udać, pozdrawiam
Piekłyśmy z córcią aż 3 razy. Wyszły idealnie i wyśmienicie smakowały. Wielkanoc była pyszna 🥰🍮
Babka marmurkowa kojarzy mi się z dosyć ciężką babką z książki kucharskiej z lat 70, którą zawsze robiłam.
Ta babka jest znacznie lżejsza, puszysta i smaczna. Składniki mi się zwarzyły ale babka wyszła bardzo dobra.
Bardzo dobra. Wychodzi rewelacyjnie i wyszła bardzo elastyczna. Czuć jednak proszek do pieczenia, polecam użyć mniej niż 2 łyżeczki
Robiłam dzisiaj pierwszy raz. Wyszła pyszna! Dzięki jasnemu przepisowi łatwa w przygotowniu. U mnie mnie wystarczyło 50 minut pieczenia. Polecam przepis.
Witam serdecznie, Czy zamiast cukru pudru mozna dać drobny cukier?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam czy formy Nordic Ware są warte swojej ceny? Czy potrzeba wprawy by ciasto ładnie z niej wychodziło? Czy może jednak lepsze są formy silikonowe… co Pani poleca?
Polecam Nordic Ware będzie Pani miała taką foremkę do końca życia :) szczególnie te na babki, ja nie lubię silikonowych form do pieczenia, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję. A co z wyjęciem ciasta z formy? Potrzeba do tego wprawy czy naprawdę są nieprzywierające? I czy smaruje je Pani masłem i mąką czy jednak spray’e do tego przeznaczone są lepsze?
Przywierają, trzeba je porządnie posmarować i oprószyć mąką, przy bardziej skomplikowanych kształtach używam takiego tłuszczu w sprayu do wypieków marki Wilton, pozdrawiam
Naprawdę pyszna! ;)
Witam:) Chciałabym użyć roztopione masło zamiast oleju ale zastanawiam się ile g (tyle samo co oleju?) i czy wodę też wtedy dodać ? Nie wiem czy to ma jakiś związek. Dziękuję za odpowiedź
Natalko, a czy tę babkę można upiec w keksówce (jeśli tak to jaki sugerujesz wymiar) lub w foremce aluminiowej? ;-)
tak można, chyba 25x12cm, pozdrawiam
Czy zamiast oleju, mogę uzyć innego tłuszczu np.roztopionego masła?
myślę, że tak, pozdrawiam
Zapomialam o wodzie mogę dodać ją pod koniec?