Prosta SZYBKA BABKA Marmurkowa

Prosta SZYBKA BABKA Marmurkowa – Kolejna wspaniała babka w Małej Cukierence. Jest wilgotna, puszysta, ładnie pachnie, cudownie wygląda i do jej przygotowania nie potrzebujemy dużo składników. Idealna do kawy czy szklanki mleka. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

 

Prosta SZYBKA BABKA Marmurkowa

Prosta SZYBKA BABKA Marmurkowa
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
160ml oleju (użyłam rzepakowego)
100ml wody
220g cukru pudru
5 jajek – osobno żółtka i białka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka starta z pół pomarańczy
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao bez cukru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Prosta SZYBKA BABKA Marmurkowa

1. Formę do babki o średnicy 23cm lub 24cm posmarować masłem i posypać mąką (lub można też użyć, przy bardziej skomplikowanych kształtach, tłuszczu w spray’u do wypieków).

2. Do miski wlać olej, wodę, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty.
Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

3. Dodać cukier z prawdziwą wanilią, skórkę pomarańczową, wymieszać.

4. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać łyżką i przesiać na wilgotne składniki. Ciasto wymieszać krótko mikserem do połączenia składników.

5. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić mikserem. Odłożyć jedną kopiastą łyżkę piany, a z pozostałej połowę dodać do ciasta i wymieszać szpatułką, patrz FILM. Dodać pozostałą pianę i znów wymieszać szpatułką.

6. Do odłożonej piany z białek wlać około 1/4 ciasta, przesiać kakao i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.

7. Do przygotowanej formy na babkę wlać najpierw trochę jasnego ciasta, a następnie trochę ciemnego i tak na przemian, aż zużyjemy całe ciasto.

8. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

9. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. Po tym czasie wyjąć babkę z formy i odstawić do całkowitego ostudzenia.

10. Przed podaniem babkę posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Prosta SZYBKA BABKA Marmurkowa

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

25 komentarzy do “Prosta SZYBKA BABKA Marmurkowa”

  1. Piękę już 10-ty raz i mam już własne doświadczenie. Mam formę Delicia 24 cm używam czeskiego sprayu o tej samej nazwie.po 55min ciężko wychodzi, a po 60 minutach w piecu wręcz wypada z formy. Skórkę daje z całej pomarańczy.+ cukier ze skórką pomarańczową. babka jest kakaowo-pomarańczowa. Jest super!
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry 🙂 mam formę na babkę o wymiarach spod srednica11 cm , góra 23 cm a wysokość 11 cm czy będzie też dobra ? Czy też trzeba by było zmniejszyć proporcje ? Jeśli tak to o ile ?

    Odpowiedz
  3. Babka marmurkowa kojarzy mi się z dosyć ciężką babką z książki kucharskiej z lat 70, którą zawsze robiłam.
    Ta babka jest znacznie lżejsza, puszysta i smaczna. Składniki mi się zwarzyły ale babka wyszła bardzo dobra.

    Odpowiedz
  4. Bardzo dobra. Wychodzi rewelacyjnie i wyszła bardzo elastyczna. Czuć jednak proszek do pieczenia, polecam użyć mniej niż 2 łyżeczki

    Odpowiedz
  5. Robiłam dzisiaj pierwszy raz. Wyszła pyszna! Dzięki jasnemu przepisowi łatwa w przygotowniu. U mnie mnie wystarczyło 50 minut pieczenia. Polecam przepis.

    Odpowiedz
  6. Witam czy formy Nordic Ware są warte swojej ceny? Czy potrzeba wprawy by ciasto ładnie z niej wychodziło? Czy może jednak lepsze są formy silikonowe… co Pani poleca?

    Odpowiedz
    • Polecam Nordic Ware będzie Pani miała taką foremkę do końca życia :) szczególnie te na babki, ja nie lubię silikonowych form do pieczenia, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
      • Dziękuję. A co z wyjęciem ciasta z formy? Potrzeba do tego wprawy czy naprawdę są nieprzywierające? I czy smaruje je Pani masłem i mąką czy jednak spray’e do tego przeznaczone są lepsze?

        Odpowiedz
        • Przywierają, trzeba je porządnie posmarować i oprószyć mąką, przy bardziej skomplikowanych kształtach używam takiego tłuszczu w sprayu do wypieków marki Wilton, pozdrawiam

          Odpowiedz
  7. Witam:) Chciałabym użyć roztopione masło zamiast oleju ale zastanawiam się ile g (tyle samo co oleju?) i czy wodę też wtedy dodać ? Nie wiem czy to ma jakiś związek. Dziękuję za odpowiedź

    Odpowiedz

Dodaj komentarz