Prosta SZYBKA BABKA Marmurkowa – Kolejna wspaniała babka w Małej Cukierence. Jest wilgotna, puszysta, ładnie pachnie, cudownie wygląda i do jej przygotowania nie potrzebujemy dużo składników. Idealna do kawy czy szklanki mleka. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosta SZYBKA BABKA Marmurkowa
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
160ml oleju (użyłam rzepakowego)
100ml wody
220g cukru pudru
5 jajek – osobno żółtka i białka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka starta z pół pomarańczy
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao bez cukru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Formę do babki o średnicy 23cm lub 24cm posmarować masłem i posypać mąką (lub można też użyć, przy bardziej skomplikowanych kształtach, tłuszczu w spray’u do wypieków).
2. Do miski wlać olej, wodę, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty.
Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
3. Dodać cukier z prawdziwą wanilią, skórkę pomarańczową, wymieszać.
4. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać łyżką i przesiać na wilgotne składniki. Ciasto wymieszać krótko mikserem do połączenia składników.
5. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić mikserem. Odłożyć jedną kopiastą łyżkę piany, a z pozostałej połowę dodać do ciasta i wymieszać szpatułką, patrz FILM. Dodać pozostałą pianę i znów wymieszać szpatułką.
6. Do odłożonej piany z białek wlać około 1/4 ciasta, przesiać kakao i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
7. Do przygotowanej formy na babkę wlać najpierw trochę jasnego ciasta, a następnie trochę ciemnego i tak na przemian, aż zużyjemy całe ciasto.
8. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
9. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. Po tym czasie wyjąć babkę z formy i odstawić do całkowitego ostudzenia.
10. Przed podaniem babkę posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Przepis jest fenomenalny 😍 smak babki nie do opisania!