Lekki, kremowy, przepyszny sernik z białą czekoladą, na spodzie z ciasteczek amarettini. Wierzch sernika przykrywa gęsty sos jagodowo – truskawkowy. Sernik rozpływa się w ustach i wspaniale łączy w sobie smak białej czekolady, migdałów i owoców. Do sosu możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, każda wersja będzie smaczna. Sernik jest bez żelatyny i usztywniaczy. Bardzo polecam…
Sernik z białą czekoladą i sosem jagodowo- truskawkowym
Składniki:
Spód:
200g ciasteczek amarettini
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Masa serowa:
350g białej czekolady
130g śmietany kremówki 36%
600g twarogu, zmielonego-kremowego jak na sernik (użyłam sera z Wielunia „Mój ulubiony” i ser proszę wyciągnąć z lodówki na samym początku przygotowań do przepisu)
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Sos owocowy:
150g jagód (mrożone lub świeże)
150g obranych truskawek (mrożonych lub świeżych)
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
wiórki z białej czekolady do posypania
Spód:
1. Ciasteczka rozgnieść na okruszki. Masło rozmieszać łyżką, dodać okruszki i dokładnie wymieszać (można rękoma). Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ją rozprowadzić (nie dociskać zbyt mocno).
2. Czekoladę roztopić na parze (w misce lub rondelku znajdującym się nad garnkiem z gotującą się wodą). Odstawić do ostygnięcia – czekolada ma mieć temperaturę pokojową, nie może być ciepła.
3. Śmietankę ubić na sztywno. Ser wymieszać mikserem z aromatem waniliowym.
4. Do czekolady dodać 1/3 ubitej śmietanki i energicznie wymieszać. Masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła (zrobi się bardzo gęsta), ale proszę się tym nie przejmować i dodać pozostałą śmietanę. Dokładnie, energicznie wymieszać na jednolitą masę (tak uzyskamy bardzo szybko ganache).
5. Do sera dodać masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy na spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić sernik do lodówki na parę godziny (najlepiej na noc).
Sos owocowy:
6. Do rondelka z grubym dnem przełożyć owoce, dodać cukier i podgrzewać, aż owoce puszczą sok oraz zmiękną. Następnie zdjąć je z ognia i zmiksować na mus (uwaga: może pryskać, więc proszę rondelek trochę nakryć ręcznikiem papierowym).
7. Z powrotem postawić owoce na ogień, dodać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia do całkowitego ostygnięcia.
8. Sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy. Na wierzch sernika wyłożyć sos owocowy. Brzegi posypać wiórkami białej czekolady.
Sernik przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Sernik wygląda cudownie. Idealny do niedzielnej kawusi lub herbatki.
Wszystko, co kocham: sernik + biała czekolada=wielkie wow! Wygląda genialnie,pozdrawiam:)
O mamo, ależ rozpusta! Przepiękny serniczek.
Pozdrowienia ślę. :)
Ps. A ja robiłam Twoje ciasteczka z masłem orzechowym :)
Witam.
Sernik wygląda cudownie. Mam tylko pytanie, czy można zastąpić ciasteczka amarettini jakimiś innymi, nie znalazłam ich w żadnym sklepie w moim miasteczku :(
Sernik zawsze i wszedzie ,o kazdej porze dnia i nocy ,wyglada naprawde apetycznie ,gdyby stal na wystawie a ja stalabym po stronie kupujacego ,napewno wybralabym Twoj serniczek :)
czy na spód mogę użyć ciasteczek typu digestive albo oreo ?
Ciasto wygląda obłędnie
tak można użyć innych ciastek, myślę że digestive będą dobre, pozdrawiam
Pol miasta zjezdzilam, ale w końcu znalazlam te ciasteczka ;) i strasznie mnie zdziwil ich sklad – suszone pestki moreli, teraz juz świadomo skąd taka cena ;) będę robić w sobotę i mam nadzieje, ze choć w polowie wyjdzie tak ląd nie jak Pani :) nie mówiąc juz o smaku :)
Na pewno wyjdzie:) moje ciastka kosztowały 5 zł za 200g, więc myślę, że to nie tak źle, ale może znalazła Pani jeszcze jakąś lepszą wersje, oryginalny przepis włoskiej firmy, pozdrawiam serdecznie i powodzenia
Witam, nie mogę znaleźć tych ciasteczek :( jakie Pani by zaproponowała zamiast tych amarettini?
można dać zwykłe herbatniki plus 1-2 łyżki zmielonych migdałów, pozdrawiam serdecznie
Witam,
czy mogę czymś zastąpić mąkę kukurydzianą?.
Gosia
może mąka pszenna też zagęści pozdrawiam
Jak patrzę na ten sernik to aż ślinka cieknie :) Świetny przepis :)
Wygląda obłędnie:)
Sernik bez pieczenia ?
bez pieczenia, pozdrawiam
Zrobilam! Wyszedl baaaardzo dobry! :)
bardzo mi miło:) cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Witam mam pytanie gdzie można kupić te ciasteczka amarettti?
Ja je kupiłam w Lidlu, ale są też w Slegrosie w normalnej cenie, pozdrawiam
O rany jaki cudny :))))) Aż mi się zachciało skosztować chociaż odrobinkę…..!
Czy moge uzyc serek mascarpone albo ricotta zamiast twarogu?
myślę, że tak pozdrawiam
Dzień dobry, zastanawiam się czy zamiast białej czekolady można użyć deserowej, a wierzch przygotować z wiśni?
myślę, że tak, też powinno być pysznie, pozdrawiam
Ciasto rewelacja!
Moj Maz stwierdził ze to chyba najlepsze ciasto jakie zrobilam z zyciu, a trochę juz ich piekłam. Przepis swietny- ciastka amarettini daja tak zaskakujacy smak, ze goscie caly wieczor glowili sie co to jest. Pelne zaskoczenie jesli chodzi o ten sernik. Polewa świetna. Kompozycja przepisu jest znakomita, warto zrobic wszystko kropka w kropke jak w recepturze. Brawo za wyobraznie i laczenie smakow dla Malej Cukierenki! Wasza strona jest moja ulubiona i ufam Waszym przepisom w 100%!
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Czy mozna uzyc twarogu z wiaderka?
tak można, pozdrawiam
Witam serdecznie nurtuje mnie jedno pytanie czy to masło ma mieć postać płynną czy normalną w temperaturze pokojowej?
normalną w temperaturze pokojowej, pozdrawiam serdecznie
Jaką konsystencje mają te ciasteczka? Objechalam pół Poznania i niestety nie znalazłam :( w lidlu dostałam jedynie cantuccini migdałowe. Czy takie twarde mogłyby być? Z gory dziekuje za szybką odpowiedź;)
one są takie trochę bezowe, boje się, że cantuccini będą za suche, chociaż jak się je zmieli i wymiesza z masłem to powinno być ok, pozdrawiam serdecznie
Czy mogę zamiast jagód użyć borówek ?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Czy ser z wiaderka „twaróg na sernik” z włoszczowej może być? Czy lepiej mscarpone?
też powinien się udać, pozdrawiam
Dzień dobry,
czy zamiast bitej śmietany można użyć serka mascarpone ? Jeśli tak, to w jakiej ilości ? Zależy mi na idealnie kremowej konsystencji :) Pozdrawiam
myślę, że można dać serek mascarpone też 130g, pozdrawiam
Dzień dobry,
czy mogę dać śmietanę 30 %
Pozdrawiam Ewa
myślę, że tak, pozdrawiam
proszę mi doradzić, które ciasto upiec na urodziny męża, ten serniczek czy prosty sernik z jagodami bez pieczenia „jagódka” ???
Mnie ten bardziej smakuje:) pozdrawiam serdecznie