Sernik z białą czekoladą i sosem jagodowo- truskawkowym

Lekki, kremowy, przepyszny sernik z białą czekoladą, na spodzie z ciasteczek amarettini. Wierzch sernika przykrywa gęsty sos jagodowo – truskawkowy. Sernik rozpływa się w ustach i wspaniale łączy w sobie smak białej czekolady, migdałów i owoców. Do sosu możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, każda wersja będzie smaczna. Sernik jest bez żelatyny i usztywniaczy. Bardzo polecam…

sernik z biala czekolada

Sernik z białą czekoladą i sosem jagodowo- truskawkowym
Składniki:
Spód:
200g ciasteczek amarettini
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Masa serowa:
350g białej czekolady
130g śmietany kremówki 36%
600g twarogu, zmielonego-kremowego jak na sernik (użyłam sera z Wielunia „Mój ulubiony” i ser proszę wyciągnąć z lodówki na samym początku przygotowań do przepisu)
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Sos owocowy:
150g jagód (mrożone lub świeże)
150g obranych truskawek (mrożonych lub świeżych)
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
wiórki z białej czekolady do posypania

sernik z biala czekolada

Spód:
1. Ciasteczka rozgnieść na okruszki. Masło rozmieszać łyżką, dodać okruszki i dokładnie wymieszać (można rękoma). Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ją rozprowadzić (nie dociskać zbyt mocno).

2. Czekoladę roztopić na parze (w misce lub rondelku znajdującym się nad garnkiem z gotującą się wodą). Odstawić do ostygnięcia – czekolada ma mieć temperaturę pokojową, nie może być ciepła.

3. Śmietankę ubić na sztywno. Ser wymieszać mikserem z aromatem waniliowym.

4. Do czekolady dodać 1/3 ubitej śmietanki i energicznie wymieszać. Masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła (zrobi się bardzo gęsta), ale proszę się tym nie przejmować i dodać pozostałą śmietanę. Dokładnie, energicznie wymieszać na jednolitą masę (tak uzyskamy bardzo szybko ganache).

5. Do sera dodać masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy na spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić sernik do lodówki na parę godziny (najlepiej na noc).

Sos owocowy:
6. Do rondelka z grubym dnem przełożyć owoce, dodać cukier i podgrzewać, aż owoce puszczą sok oraz zmiękną. Następnie zdjąć je z ognia i zmiksować na mus (uwaga: może pryskać, więc proszę rondelek trochę nakryć ręcznikiem papierowym).

7. Z powrotem postawić owoce na ogień, dodać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia do całkowitego ostygnięcia.

8. Sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy. Na wierzch sernika wyłożyć sos owocowy. Brzegi posypać wiórkami białej czekolady.
Sernik przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

sernik z biala czekolada

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

39 komentarzy do wpisu „Sernik z białą czekoladą i sosem jagodowo- truskawkowym”

  1. Witam.
    Sernik wygląda cudownie. Mam tylko pytanie, czy można zastąpić ciasteczka amarettini jakimiś innymi, nie znalazłam ich w żadnym sklepie w moim miasteczku :(

    Odpowiedz
  2. Sernik zawsze i wszedzie ,o kazdej porze dnia i nocy ,wyglada naprawde apetycznie ,gdyby stal na wystawie a ja stalabym po stronie kupujacego ,napewno wybralabym Twoj serniczek :)

    Odpowiedz
  3. Pol miasta zjezdzilam, ale w końcu znalazlam te ciasteczka ;) i strasznie mnie zdziwil ich sklad – suszone pestki moreli, teraz juz świadomo skąd taka cena ;) będę robić w sobotę i mam nadzieje, ze choć w polowie wyjdzie tak ląd nie jak Pani :) nie mówiąc juz o smaku :)

    Odpowiedz
  4. Na pewno wyjdzie:) moje ciastka kosztowały 5 zł za 200g, więc myślę, że to nie tak źle, ale może znalazła Pani jeszcze jakąś lepszą wersje, oryginalny przepis włoskiej firmy, pozdrawiam serdecznie i powodzenia

    Odpowiedz
  5. Ciasto rewelacja!
    Moj Maz stwierdził ze to chyba najlepsze ciasto jakie zrobilam z zyciu, a trochę juz ich piekłam. Przepis swietny- ciastka amarettini daja tak zaskakujacy smak, ze goscie caly wieczor glowili sie co to jest. Pelne zaskoczenie jesli chodzi o ten sernik. Polewa świetna. Kompozycja przepisu jest znakomita, warto zrobic wszystko kropka w kropke jak w recepturze. Brawo za wyobraznie i laczenie smakow dla Malej Cukierenki! Wasza strona jest moja ulubiona i ufam Waszym przepisom w 100%!

    Odpowiedz
  6. Jaką konsystencje mają te ciasteczka? Objechalam pół Poznania i niestety nie znalazłam :( w lidlu dostałam jedynie cantuccini migdałowe. Czy takie twarde mogłyby być? Z gory dziekuje za szybką odpowiedź;)

    Odpowiedz
    • one są takie trochę bezowe, boje się, że cantuccini będą za suche, chociaż jak się je zmieli i wymiesza z masłem to powinno być ok, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.