Sernik owocowy bez pieczenia – Prosty sernik na biszkoptach bez pieczenia z sezonowymi owocami. Bardzo kremowy, kolorowy, letni. Przyrządzić go można z dowolnych owoców. Polecam :) (oryginalny przepis z książki „Ciasta bez pieczenia” wydany przez Prószyński Media)
Sernik owocowy bez pieczenia
Składniki:
250g jasnych owoców (banany, brzoskwinie)
250g ciemnych owoców (jagody, maliny, porzeczki)
1 kg serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego
4 łyżki cukru pudru
150g biszkoptów
1 galaretka w jasnym kolorze np. morelowa, brzoskwiniowa
1 galaretka w ciemnym kolorze np. porzeczkowa, malinowa
Galaretki rozpuścić osobno, każdą w 1 szklance wody.
Zmiksować jasne owoce na mus, dodać je do połowy serka wraz z 2 łyżkami cukru pudru, wlać jasną przestudzoną galaretkę i zmiksować. Odstawić do lodówki, żeby krem zgęstniał.
Biszkopty poukładać na dnie tortownicy o średnicy 26cm. Nałożyć na biszkopty wyjęty z lodówki gęsty krem z jasnych owoców (musi być gęsty, gdyż inaczej biszkopty wypłyną na powierzchnie) i wstawić do lodówki, żeby stężał.
Zmiksować na mus pozostałe owoce, dodać ser i 2 łyżki cukru pudru, wlać drugą galaretkę, wymieszać mikserem. Wyjąć z lodówki krem z biszkoptami i wylać ciemniejszy serowy krem. Włożyć sernik na parę godzin do lodówki, żeby dobrze stężał. Przed podaniem udekorować, owocami, płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
Uda się na jogurcie greckim?
serniczek cudny, szybki do zrobienia i bardzo smaczny. Zrobił furorę wśród znajomych, koleżanki pytały o przepis :)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
przykro mi, ale cieszę się, że smakowało w formie musu też,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto rewelacja choć całkiem mi nie wyszło bo faktycznie trzeba najpierw dokładnie rozmrozić owoce a że ja jestem w gorącej wodzie kąpana to wyszło jak wyszło nie mniej jednak ciasto zostało w całości zjedzone musy są tak pyszne że nikt nie zwracał uwagi na konsystencję ;)
Jak najbardziej tylko proszę je wczesniej rozmrozic, pozdrawiam