Muffinki z malinami – Cudowne babeczki waniliowe z pachnącymi fantastycznie malinami. Rozpływają się w ustach pozostawiając niedosyt po pierwszej porcji (na jednej na pewno nie skończysz). Wspaniale smakują z bita śmietaną. Gorąco polecam :D
Muffinki z malinami
Składniki na 12 babeczek:
250g malin
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki zmielony orzechów laskowych
125g masła
2 jajka
250g mąki
½ szklanki maślanki
parę kropli aromatu waniliowego
Dekoracja:
Można posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietanę, malinami
Maliny umyć i osączyć. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym, orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i ucierać, wbijając po jednym jajku. Powstałą masę dokładnie wymieszać z przesianą mąką i maślanką, dodać parę kropli aromatu waniliowego. Wsypać maliny i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami. Piec około 25 minut w temperaturze 160-170°C na złoty kolor. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną i owocami.
Smacznego :)
Najlepsze babeczki!!!! Wyszly wilgotne w srodku, nie za slodkie. Jednym slowem idealne!!!! Zniknely odrazu wszystkie 12 sztuk, jeszcze lekko cieple.
Czy moge uzyc kefir zamiadt maslanki?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Czy mogę dać mniej cukru? Chcę udekorować kremem z białą czekoladą, a to już chyba za dużo słodyczy w małej babeczce.
Pozdrawiam
można dać mniej cukru, pozdrawiam
Pytanie nadal aktualne eksperymentował ktoś z orzechami włoskimi? Strasznie kusi mnie smak orzechowo-malinowy? A laskowych nie chce dodawać.
tak mogą być włoskie, pozdrawiam serdecznie
Czy można pominąć lub czyms zastąpić Orzechy laskowe?
można dać migdały, lub ciut więcej mąki, pozdrawiam
Absolutnie zawsze pomijam orzechy. Właściwie to nie wiem jak one smakują z orzechami, bo nigdy ich nie dawałam. A piekę je już z dobry 50 raz. W pracy je uwielbiają i co przyniosę to za 2 dni pytają kiedy znowu je upiekę :)
a można zamiast orzechów laskowych włoskie? Próbował ktoś?
Muffinki poezja, po prostu pycha!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
brzmi świetnie, pycha! pozdrawiam serdecznie
mniam sa :) Jak wszystkie przepisy z tej stronki i zawsze wychodza. a ja dzis upieklam je w wersji zamiast malin 250 gram jablka w kostke drobna i akurat pod reka mialam jogurt gesty waniliowy i dalam cynamonu.pycha
bardzo się cieszę:) pozdrawiam ciepło
Cudownie pachnące malinowo-waniliowe babeczki ! Ciasto jest dosyć słodkie, ale pięknie je równoważy kwaskowatość ciepłych malin. Drugie dnia zamiast malin dodałam posiekane orzechy laskowy, migdały i pół czekolady Pierrot. Rewelacja !
można użyć mrożonych, ze świeżymi owocami są smaczniejsze:)
pozdrawiam ciepło
Witam, czy mogę wykorzystać mrożone maliny? I czy jest jakaś różnica w babeczkach czy owoce są mrożone czy świeże?
życzę smacznego!
pozdrawiam:)
Witam po raz kolejny :)
Mufiny w piekarniku, zamiast orzechow dodałam gorzka czekolade, maslanke zastapilam greckim jogurtem i nie moge doczekac sie efektu.
Pozdrawiam