Muffinki z malinami

Muffinki z malinami – Cudowne babeczki waniliowe z pachnącymi fantastycznie malinami. Rozpływają się w ustach pozostawiając niedosyt po pierwszej porcji (na jednej na pewno nie skończysz). Wspaniale smakują z bita śmietaną. Gorąco polecam :D

Muffinki z malinami

Muffinki z malinami
Składniki na 12 babeczek:
250g malin
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki zmielony orzechów laskowych
125g masła
2 jajka
250g mąki
½ szklanki maślanki
parę kropli aromatu waniliowego
Dekoracja:
Można posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietanę, malinami

Maliny umyć i osączyć. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym, orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i ucierać, wbijając po jednym jajku. Powstałą masę dokładnie wymieszać z przesianą mąką i maślanką, dodać parę kropli aromatu waniliowego. Wsypać maliny i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami. Piec około 25 minut w temperaturze 160-170°C na złoty kolor. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną i owocami.

Smacznego :)

Podobne przepisy

Pyszne ciasto BEZ PIECZENIA budyniowe z owocami LODOWIEC

Prosty Sernik z Malinami Pod Pierzynką

Obłędny torcik bezowy z mango i letnimi owocami

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

21 komentarzy do “Muffinki z malinami”

  1. Czy mogę dać mniej cukru? Chcę udekorować kremem z białą czekoladą, a to już chyba za dużo słodyczy w małej babeczce.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Pytanie nadal aktualne eksperymentował ktoś z orzechami włoskimi? Strasznie kusi mnie smak orzechowo-malinowy? A laskowych nie chce dodawać.

    Odpowiedz
  3. mniam sa :) Jak wszystkie przepisy z tej stronki i zawsze wychodza. a ja dzis upieklam je w wersji zamiast malin 250 gram jablka w kostke drobna i akurat pod reka mialam jogurt gesty waniliowy i dalam cynamonu.pycha

    Odpowiedz
  4. Cudownie pachnące malinowo-waniliowe babeczki ! Ciasto jest dosyć słodkie, ale pięknie je równoważy kwaskowatość ciepłych malin. Drugie dnia zamiast malin dodałam posiekane orzechy laskowy, migdały i pół czekolady Pierrot. Rewelacja !

    Odpowiedz
  5. Witam, czy mogę wykorzystać mrożone maliny? I czy jest jakaś różnica w babeczkach czy owoce są mrożone czy świeże?

    Odpowiedz
  6. Witam po raz kolejny :)
    Mufiny w piekarniku, zamiast orzechow dodałam gorzka czekolade, maslanke zastapilam greckim jogurtem i nie moge doczekac sie efektu.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz