Muffinki z malinami – Cudowne babeczki waniliowe z pachnącymi fantastycznie malinami. Rozpływają się w ustach pozostawiając niedosyt po pierwszej porcji (na jednej na pewno nie skończysz). Wspaniale smakują z bita śmietaną. Gorąco polecam :D
Muffinki z malinami
Składniki na 12 babeczek:
250g malin
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki zmielony orzechów laskowych
125g masła
2 jajka
250g mąki
½ szklanki maślanki
parę kropli aromatu waniliowego
Dekoracja:
Można posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietanę, malinami
Maliny umyć i osączyć. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym, orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i ucierać, wbijając po jednym jajku. Powstałą masę dokładnie wymieszać z przesianą mąką i maślanką, dodać parę kropli aromatu waniliowego. Wsypać maliny i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami. Piec około 25 minut w temperaturze 160-170oC na złoty kolor. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną i owocami.
Smacznego :)
Witam po raz kolejny :)
Mufiny w piekarniku, zamiast orzechow dodałam gorzka czekolade, maslanke zastapilam greckim jogurtem i nie moge doczekac sie efektu.
Pozdrawiam
życzę smacznego!
pozdrawiam:)
Witam, czy mogę wykorzystać mrożone maliny? I czy jest jakaś różnica w babeczkach czy owoce są mrożone czy świeże?
można użyć mrożonych, ze świeżymi owocami są smaczniejsze:)
pozdrawiam ciepło
Cudownie pachnące malinowo-waniliowe babeczki ! Ciasto jest dosyć słodkie, ale pięknie je równoważy kwaskowatość ciepłych malin. Drugie dnia zamiast malin dodałam posiekane orzechy laskowy, migdały i pół czekolady Pierrot. Rewelacja !
bardzo się cieszę:) pozdrawiam ciepło
mniam sa :) Jak wszystkie przepisy z tej stronki i zawsze wychodza. a ja dzis upieklam je w wersji zamiast malin 250 gram jablka w kostke drobna i akurat pod reka mialam jogurt gesty waniliowy i dalam cynamonu.pycha
brzmi świetnie, pycha! pozdrawiam serdecznie
Muffinki poezja, po prostu pycha!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Czy można pominąć lub czyms zastąpić Orzechy laskowe?
można dać migdały, lub ciut więcej mąki, pozdrawiam
Absolutnie zawsze pomijam orzechy. Właściwie to nie wiem jak one smakują z orzechami, bo nigdy ich nie dawałam. A piekę je już z dobry 50 raz. W pracy je uwielbiają i co przyniosę to za 2 dni pytają kiedy znowu je upiekę :)
a można zamiast orzechów laskowych włoskie? Próbował ktoś?
Pytanie nadal aktualne eksperymentował ktoś z orzechami włoskimi? Strasznie kusi mnie smak orzechowo-malinowy? A laskowych nie chce dodawać.
tak mogą być włoskie, pozdrawiam serdecznie