Sernik z jogurtem i owocami

Dzisiaj prosty i szybki w przygotowaniu sernik z jogurtem i owocami na spodzie z herbatników. Bardzo kremowy, wilgotny, w stylu serników amerykańskich. Po ostygnięciu może trochę popękać z wierzchu. W smaku delikatnie cytrynowy i dzięki śmietance waniliowy, aromatyczny od owoców. Jest pyszny i prezentuje się wspaniale, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Sernik z jogurtem i owocami

Sernik z jogurtem i owocami
Składniki:
Spód:
220g herbatników lub ciastek digestive
50g masła – roztopić
Masa serowa – dobrze jeśli składniki będą w temperaturze pokojowej:
650g gotowego sera na sernik
200g naturalnego jogurtu
200-220g cukru
3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru
3 płaskie łyżki mąki pszennej
3 jajka
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
300g owoców jagodowy (użyłam borówki, malin, pokrojone truskawki)
Wierzch:
250ml śmietanki kremówki 36%
1-2 płaskie łyżki cukru pudru
kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
owoce do ozdoby

Sernik z jogurtem i owocami

Spód:
1. Ciastka zemleć w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23cm i wyrównać.

Masa serowa:
2. Do miski przełożyć ser, dodać jogurt, cukier, mąkę, budyń, sok i skórkę z cytryny , wymieszać mikserem na średnich obrotach.
Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę (patrz FILM).

3. Do masy serowej dodać 2/3 owoców jagodowy i wymieszać szpatułką lub łyżką. Masę wylać na przygotowany spód, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe owoce i łyżką lekko powciskać je w masę serową.

4. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150°C na funkcji góra-dół przez około 75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu sernik proszę zostawić do ostygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Ostygnięty sernik wstawić do lodówki.

Wierzch:
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilią i posmarować nią wierzch sernika. Gotowy sernik ozdobić świeżymi owocami.

Udanych wypieków:)

Sernik z jogurtem i owocami

Sernik z jogurtem i owocami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Ciasto malinowe cappuccino

39 komentarzy do “Sernik z jogurtem i owocami”

  1. Jak długo miksować masę przed dodaniem pierwszego jajka czy to 1 minuta, 2 a może 5 minut? Jakie obroty miksera? Dziekuję za odpowiedź:) Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Do polaczenia skladnikow:P ja miksuje az wszystko bedzie gladkie i nie bedzie grudek i dopiero dodaje jajka :p Polecam dodac mniej cytryny i cukru z prawdziwa wanilia

      Odpowiedz
  2. Witam, zauważyłam, że w przepisie na masę serową nie ma masła? Z czego to wynika? Z zawartości tłuszczu w serku z wiaderka? Czy jest może jakiś inny powód?
    Chcę zrobić sernik ze zwykłego twarożku sernikowego w kostce (nie wiaderkowy) i zastanawiam się czy dodać masło?

    Odpowiedz
  3. Uwielbiam Pani przepisy, zawsze w 100% wychodzą i w 200% zaskakują gości. Dzięki Pani stajemy się wytrawnymi cukiernikami w rodzinie :D
    Sernik wykorzystam dziś na imprezę plenerową dla rodziny (w tym nienasyconych ciężarnych z apetytem :) na takie pyszności

    Odpowiedz
  4. Sernik choć zrobiłam z samymi truskawkami i polewą czekoladową był przepyszny!!! Na pewno będzie u mnie jeszcze gościł :)

    Odpowiedz
    • tortownica o średnicy 23cm, tak powinien być dobry, ja użyłam „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz