Rożki z Ciasta Francuskiego z Krówką Bananem i Jabłkiem

Rożki z Ciasta Francuskiego z Krówką Bananem i Jabłkiem – Przepyszne ciastka z owocami i masą krówkową. Proste i szybkie w przygotowaniu. Pachną i smakują fantastycznie, są chrupiące, myślne i wilgotne od masy owocowej. Jeden z moich ulubionych deserów :), uwielbiam ciasto francuskie. Takie rożki można również przygotować ze śliwkami lub brzoskwiniami. Bardzo polecam…
Polecam również przepis na: Ciasto francuskie ze śliwkami.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Rożki z Ciasta Francuskiego z Krówką Bananem i Jabłkiem

Rożki z Ciasta Francuskiego z Krówką Bananem i Jabłkiem
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (około 280g)
1 banan
1 jabłko
2 spore łyżki masy krówkowej (kajmakowej z puszki)
1-2 łyżki soku z cytryny
1 jajko rozbełtane widelcem
cukier puder do posypania

1. Banana obrać i pokroić na kawałeczki. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić na kawałeczki.

2. Pokrojone owoce przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Dodać masę krówkową, wymieszać.

3. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 kwadratów. Jajkiem posmarować brzegi ciasta (patrz FILM). Na każdy kwadrat dać 1 sporą łyżkę nadzienia z owoców. Następnie złożyć ze sobą przeciwległe boki po prostokątnej w każdym kwadracie (patrz FILM, powstaną trójkąty). Boki powstałych różków docisnąć widelcem.

4. Każdy rożek 3-4 razy naciąć z wierzchu nożem (patrz FILM) i ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową do wypieków. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210°C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

5. Przed podaniem rożki posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Rożki z Ciasta Francuskiego z Krówką Bananem i Jabłkiem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

7 komentarzy do “Rożki z Ciasta Francuskiego z Krówką Bananem i Jabłkiem”

  1. Właśnie zrobiłam rożki z Pani przepisu, narzeczony zachwycony! Zastanawiam się tylko, w czym je przechowywać, żeby zachowały odpowiednią świeżość do jutra?

    Odpowiedz
  2. Bardzo proste i na pewno pyszne jutro zrobie czy mozna dodać krem nutelle zamiast masy krowkowej? Pozdrawiam serdecznie. Wierna czytelniczka.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz