Kolejny nagrodzony przepis z konkursu „Słodkie Przedwiośnie”, nadesłała go Pani Margo. Deser bardzo smaczny i intensywnie kokosowy, ciekawy w smaku, trochę waniliowy. Słone krakersy przełamują słodycz i sprawiają, że ta wersja RAFAELLO jest bardziej lekka, nie za słodka. Masę budyniową do deseru radzę przygotować dzień wcześniej, żeby przez noc spokojnie ostygła. Ja ułożyłam 3 warstwy krakersów, ale można zrobić 4. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony, można go podać ze świeżymi owocami, polecam… (przepis ciut zmodyfikowałam)
Rafaello na krakersach
Składniki:
1 duże opakowanie „super krakersów” Lajkonik – 180g (mnie jedna paczka
wystarczyła na 3 warstwy, ale jeśli chcemy więcej warstw, to radzę kupić 2 paczki)
250 g wiórków kokosowych
1 cukier wanilinowy
1/2 litra mleka
250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
2 płaskie łyżki maki pszennej
2 czubate łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (może być również kokosowy)
1. Do żółtek dodać 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy i utrzeć na jasną kremową masę.
2. Następnie dodać mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka, wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach.
3. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru w rondelku z grubym dnem. Dodać utarte żółtka wymieszane z mąką, dokładnie wymieszać i zagotować, ciągle mieszając (ugotować jak budyń). Gotującą się masę trzymać na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, masę przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową (dobrze jest ugotować masę dzień wcześniej).
4. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach (ucierać przez około 4 minuty).
5. Do ostygniętej masy budyniowej dodawać po 1 łyżce masła i po każdym dodaniu przez krótką chwilę mieszać mikserem na średnich obrotach (proszę nie ucierać zbyt długo, bo masa się zważy).
Następnie dodać 150g wiórków kokosowych i wymieszać.
6. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaszkę można posmarować masłem, aby papier lepiej przylegał, możemy również zrezygnować z blaszki i przygotować deser na papierze do pieczenia). Na dnie równomiernie ułożyć warstwę krakersów i posmarować ją około 1/3 kremu kokosowego. Na krem znów wyłożyć warstwę krakersów i posmarować kremem, tak postępujemy do wyczerpania składników, ostatnią warstwą ma być krem.
7. Wierzch deseru „rafaello na krakersach” posypujemy resztą wiórków kokosowych i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego:)
Witam, czy są dwa rodzaje krakersów, bo pisze Pani mniej słone…Jakich Pani używa? Pozdrawiam
używam „super krakersów” Lajkonik pozdrawiam
Super przepis! Ciasto wychodzi przepyszne :) i do tego łatwy przepis ! Za każdym razem szybko znika :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Ciasto mega. Masę zrobiłam z 1,5 porcji. Rozpływa się w ustach.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
najpierw krakersy, pozdrawiam
na spód dać najpierw mase czy krakersy ?
Wyszlo bardzo malo tej masy nastepnym razem podwoje skladniki
ale tak to jest ok
zrobiłam to ciasto wczoraj, ale muszę przyznać że mojego serca nie podbiło. Moim zdaniem masa jest trochę mdła, za dużo masła. Po drugie, krakersy są twarde, nie można tego ciasta jeść łyżyczką/ widelczykiem, Po trzecie, teraz mam w ldówce dwa białka z jajek i zastanawiam się co z nimi zrobić, żeby nie wyrzucać. Podsumowując: bardzo lubię tą stronę, polecam wszystkie inne ciasta, zrobiłam ich dużo, a do rafaello z dużą rezerwą.
dla mnie nie było mdłe, pozdrawiam
czy ciasto nie będzie za mdłe? dużo masła mało mleka i cukier, trochę się boję.
Ogromnie się cieszę :) jest mi bardzo miło,
pozdrawiam serdecznie
Super!!!! Bardzo smaczny robilam juz to ciasto ale ten przepis sprawia ze krem jest lekki
Pyszności!!!! Pozdrawiam!
JulkaN: myślę, że tak,
Joanna: za bardzo nie ma, można odwrotnie :)
pozdrawiam
Czy mogę zastąpić część mleka lub masło gęstym mlekiem kokosowym?
Witam! Mam takie może dziwne pytanie. Czy ma znaczenie taka kolejność jak jest w przepisie tj. dodawanie po łyżce masła do masy budyniowej? Czy można tą czynność wykonać odwrotnie? Masło i tak najpierw spienia się mikserem :-)
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam!
krakersy które będę troszkę solone, ale nie za bardzo, mogą mieć innych kształt, pozdrawiam serdecznie