Pyszne ciasto z orzechami i czekoladą MONTE – Nowe, pyszne, orzechowe ciasto z kremem budyniowym i czekoladą. Jest bardzo smaczne, kremowe i aromatyczne. Wygląda smakowicie, idealny deser na weekend. Ciasto w przygotowaniu jest proste. Polecam! Troszkę zmodyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis.pl.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne ciasto z orzechami i czekoladą MONTE
Składniki:
Ciasto:
- 6 białek (użyłam dużych jajek L)
- 150g cukru
- 2 łyżki oleju
- 100g zmielonych orzechów laskowych (zmieliłam ze skórką)
- 50g mąki pszennej (użyłam tortowej)
Krem:
- 6 żółtek
- 750ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 40g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 160g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 100g mlecznej czekolady
- 350g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
- około 50g grubo zmielonych lub posiekanych orzechów laskowych do posypania ciasta
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
3. Do piany z białek dodać olej i krótko wymieszać szpatułką. Dodać orzechy laskowe, przesiać mąkę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 25cmx25cm, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krem:
5. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier z wanilią, postawić na ogniu i zagotować.
6. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, mąkę, żółtka i krótko wymieszać mikserem. Tak rozmieszane budynie z mąką dodać do gorącego mleka i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszać, aby nie przypalić. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, mieszając, przez około 2 minuty.
7. Gotowy budyń zdjąć z ognia i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać połamaną, mleczną czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi, patrz FILM. Oba budynie nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, mają mieć temperaturę pokojową jak masło.
Składanie ciasta:
8. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, ciasto też włożyć do blaszki. Dzięki temu łatwiej będzie nam kroić ciasto.
9. Do miski przełożyć połowę masła, czyli 175g i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w około 4-5 partiach dodać jasny budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Gotowy, jasny krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać (ciasta nie trzeba nasączać, jest wilgotne).
10. Następnie do miski przełożyć pozostałe masło i również ucierać przez około 2 minuty. Następnie w około 4-5 partiach dodać czekoladowy budyń, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać, patrz FILM.
11. Ciasto posypać orzechami i wstawić do lodówki na około 8 godzin, najlepiej na całą noc.
Jeśli chcemy, aby ciasto przykrojeniu miało gładkie krawędzie, nóż należy maczać w ciepłej wodzie (przed krojeniem należy go wytrzeć).
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Ciasto wyszło dobrze, jednał dla mnie zbyt duża ilość masła. Następnym razem zaryzyje mniejszą ilość.
Czy do kremu można dodać trochę alkoholu?
lepiej trochę skropić spód, krem może się trochę zwarzyć, pozdrawiam
Zrobiłam kilka dni temu :) najlepiej smakuje po 2 dniach w lodówce. Jest bardzo smaczne. Choć dla mnie troszkę za słodkie. Ale polecam zrobić bo jest naprawdę ciekawe :) rodzince smakuje :)
To musi być pyszne :) zapisałam sobie na przyszłość :)
Bardzo dobre. Wszystko wyszło wg przepisu
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Nie ma wśród składników czekoladowego budyniu, a nagle w sposobie wykonania się pojawia. Coś tu nie gra.
czekoladę dodajemy do połowy budyniu w punkcie 7. wszystko gra, pozdrawiam
Pyszne ciacho, chociaż w życiu nie jadłam deseru monte i nie mam porównania haha :)
Zmniejszyłam ilość cukru o połowę w biszkopcie i jest w sam raz. Zrobiłam w wersji bezglutenowej: biszkopt z mąką ziemniaczaną, a w kremie całkiem pominęłam mąkę i wyszło super :) Na pewno będę robić częściej.
Absolutnie moje smaki. Ciasto nawet nie jest tak trudne jak myślałam. :)
Fajne ale zamieniłabym krem na mascarpone z mleczną i białą czekoladą:)