Pyszne ciasto z orzechami i czekoladą MONTE

Pyszne ciasto z orzechami i czekoladą MONTE – Nowe, pyszne, orzechowe ciasto z kremem budyniowym i czekoladą. Jest bardzo smaczne, kremowe i aromatyczne. Wygląda smakowicie, idealny deser na weekend. Ciasto w przygotowaniu jest proste. Polecam! Troszkę zmodyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis.pl.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:

 http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne ciasto z orzechami i czekoladą MONTE 2

Pyszne ciasto z orzechami i czekoladą MONTE

Składniki:

Ciasto:

  • 6 białek (użyłam dużych jajek L)
  • 150g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 100g zmielonych orzechów laskowych (zmieliłam ze skórką)
  • 50g mąki pszennej (użyłam tortowej)

Krem:

  • 6 żółtek
  • 750ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 40g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 160g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 100g mlecznej czekolady
  • 350g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • około 50g grubo zmielonych lub posiekanych orzechów laskowych do posypania ciasta
Pyszne ciasto z orzechami i czekoladą MONTE 3

Ciasto:

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

3. Do piany z białek dodać olej i krótko wymieszać szpatułką. Dodać orzechy laskowe, przesiać mąkę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.

4. Ciasto przełożyć do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 25cmx25cm, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Krem:

5. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier z wanilią, postawić na ogniu i zagotować.

6. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, mąkę, żółtka i krótko wymieszać mikserem. Tak rozmieszane budynie z mąką dodać do gorącego mleka i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszać, aby nie przypalić. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, mieszając, przez około 2 minuty.

7. Gotowy budyń zdjąć z ognia i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać połamaną, mleczną czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi, patrz FILM. Oba budynie nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, mają mieć temperaturę pokojową jak masło.

Składanie ciasta:

8. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, ciasto też włożyć do blaszki. Dzięki temu łatwiej będzie nam kroić ciasto.

9. Do miski przełożyć połowę masła, czyli 175g i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w około 4-5 partiach dodać jasny budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Gotowy, jasny krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać (ciasta nie trzeba nasączać, jest wilgotne).

10. Następnie do miski przełożyć pozostałe masło i również ucierać przez około 2 minuty. Następnie w około 4-5 partiach dodać czekoladowy budyń, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać, patrz FILM.

11. Ciasto posypać orzechami i wstawić do lodówki na około 8 godzin, najlepiej na całą noc.

Jeśli chcemy, aby ciasto przykrojeniu miało gładkie krawędzie, nóż należy maczać w ciepłej wodzie (przed krojeniem należy go wytrzeć).

Udanych wypieków :)

Pyszne ciasto z orzechami i czekoladą MONTE 4

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Podobne przepisy

Łatwe czekoladowe ciasto ze śliwkami

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Prosty tort orzechowy z czekoladą

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą

Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

12 komentarzy do “Pyszne ciasto z orzechami i czekoladą MONTE”

  1. Zrobiłam kilka dni temu :) najlepiej smakuje po 2 dniach w lodówce. Jest bardzo smaczne. Choć dla mnie troszkę za słodkie. Ale polecam zrobić bo jest naprawdę ciekawe :) rodzince smakuje :)

    Odpowiedz
  2. Pyszne ciacho, chociaż w życiu nie jadłam deseru monte i nie mam porównania haha :)
    Zmniejszyłam ilość cukru o połowę w biszkopcie i jest w sam raz. Zrobiłam w wersji bezglutenowej: biszkopt z mąką ziemniaczaną, a w kremie całkiem pominęłam mąkę i wyszło super :) Na pewno będę robić częściej.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz