Pyszne ciasto z orzechami i czekoladą MONTE – Nowe, pyszne, orzechowe ciasto z kremem budyniowym i czekoladą. Jest bardzo smaczne, kremowe i aromatyczne. Wygląda smakowicie, idealny deser na weekend. Ciasto w przygotowaniu jest proste. Polecam! Troszkę zmodyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis.pl.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne ciasto z orzechami i czekoladą MONTE
Składniki:
Ciasto:
- 6 białek (użyłam dużych jajek L)
- 150g cukru
- 2 łyżki oleju
- 100g zmielonych orzechów laskowych (zmieliłam ze skórką)
- 50g mąki pszennej (użyłam tortowej)
Krem:
- 6 żółtek
- 750ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 40g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 160g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 100g mlecznej czekolady
- 350g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
- około 50g grubo zmielonych lub posiekanych orzechów laskowych do posypania ciasta

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
3. Do piany z białek dodać olej i krótko wymieszać szpatułką. Dodać orzechy laskowe, przesiać mąkę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 25cmx25cm, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krem:
5. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier z wanilią, postawić na ogniu i zagotować.
6. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, mąkę, żółtka i krótko wymieszać mikserem. Tak rozmieszane budynie z mąką dodać do gorącego mleka i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszać, aby nie przypalić. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, mieszając, przez około 2 minuty.
7. Gotowy budyń zdjąć z ognia i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać połamaną, mleczną czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi, patrz FILM. Oba budynie nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, mają mieć temperaturę pokojową jak masło.
Składanie ciasta:
8. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, ciasto też włożyć do blaszki. Dzięki temu łatwiej będzie nam kroić ciasto.
9. Do miski przełożyć połowę masła, czyli 175g i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w około 4-5 partiach dodać jasny budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Gotowy, jasny krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać (ciasta nie trzeba nasączać, jest wilgotne).
10. Następnie do miski przełożyć pozostałe masło i również ucierać przez około 2 minuty. Następnie w około 4-5 partiach dodać czekoladowy budyń, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać, patrz FILM.
11. Ciasto posypać orzechami i wstawić do lodówki na około 8 godzin, najlepiej na całą noc.
Jeśli chcemy, aby ciasto przykrojeniu miało gładkie krawędzie, nóż należy maczać w ciepłej wodzie (przed krojeniem należy go wytrzeć).
Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

Zrobiłam kilka dni temu :) najlepiej smakuje po 2 dniach w lodówce. Jest bardzo smaczne. Choć dla mnie troszkę za słodkie. Ale polecam zrobić bo jest naprawdę ciekawe :) rodzince smakuje :)
To musi być pyszne :) zapisałam sobie na przyszłość :)
Bardzo dobre. Wszystko wyszło wg przepisu
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Nie ma wśród składników czekoladowego budyniu, a nagle w sposobie wykonania się pojawia. Coś tu nie gra.
czekoladę dodajemy do połowy budyniu w punkcie 7. wszystko gra, pozdrawiam
Pyszne ciacho, chociaż w życiu nie jadłam deseru monte i nie mam porównania haha :)
Zmniejszyłam ilość cukru o połowę w biszkopcie i jest w sam raz. Zrobiłam w wersji bezglutenowej: biszkopt z mąką ziemniaczaną, a w kremie całkiem pominęłam mąkę i wyszło super :) Na pewno będę robić częściej.
Absolutnie moje smaki. Ciasto nawet nie jest tak trudne jak myślałam. :)
Fajne ale zamieniłabym krem na mascarpone z mleczną i białą czekoladą:)