PYSZNA Sernikowa Szarlotka

PYSZNA Sernikowa Szarlotka – Zapraszam dzisiaj na bardzo smaczną szarlotkę z masą serową. Jest wilgotna, aromatyczna, z dużą ilością jabłek, wygląda apetycznie. Na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu jest prosta. Idealne ciasto do herbaty na zimowy wieczór. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




PYSZNA Sernikowa Szarlotka

PYSZNA Sernikowa Szarlotka
Składniki:
Ciasto:
460g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g masła lub margaryny
1 jajko
2 żółtka
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
1 łyżka masła
50g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 opakowanie galaretki w proszku + 2 łyżki galaretki (użyłam o smaku brzoskwiniowym)
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik
3 jajka
180g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub śmietankowego bez cukru
100ml mleka
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

PYSZNA Sernikowa Szarlotka

Ciasto:
1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać jajko, żółtka i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.

2. Ciasto podzielić na 3 równe części, każdą troszkę spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 30 minut.

3. Jeden kawałek schłodzonego ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i podsypując mąką wałek oraz stolnicę, rozwałkować ciasto na wielkość blaszki 25x35cm.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm, wyrównać i ponakłuwać widelcem.

4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy uważać, aby ciasta nie przypalić, dosyć szybko się piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

5. Tak samo pieczemy pozostałe dwa blaty ciasta, każdy kawałek schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki, wałkujemy i pieczemy. Otrzymamy trzy blaty kruchego ciasta.

Masa jabłkowa:
6. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki, patrz FILM.

7. Na patelnię przełożyć jedną łyżkę masła i wsypać pokrojone jabłka.
Jabłka smażyć, aż zmiękną i zaczną się rozpadać, tak przez około 15 minut. Po około 5-6 minutach smażenia do jabłek dodać posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać i smażyć dalej.

8. Miękkie jabłka zdjąć z ognia i dodać galaretkę, mieszać, aż galaretka się rozpuści.

9. Gotową, gorącą masę jabłkową wyłożyć na kruche ciasto w blaszce i wyrównać, patrz FILM.
Na wierzchu ułożyć drugi blat kruchego ciasta lekko docisnąć.

Masa serowa:
10. Do sera dodać jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mleko i krótko wymieszać. Masę przełożyć do garnka i postawić na ogniu, zagotować, mieszając (proszę uważać, aby masy nie przypalić).

11. Gdy masa zacznie bulgotać, zdjąć z ognia i przełożyć ją na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć ostatni blat kruchego ciasta. Ciasto odstawić do ostudzenia.
Ostudzone ciasto wstawić na całą noc do lodówki.

12. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

PYSZNA Sernikowa Szarlotka

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

15 komentarzy do “PYSZNA Sernikowa Szarlotka”

  1. Zrobiłam to ciasto w czwartek, wyszło obłędne. Naprawdę polecam.. Przepis już wydrukowałam, będę je powtarzać.

    Odpowiedz
  2. Ciasto wyszlo mega i jest pyszne :)
    Korzystam tylko z Pani przepisow i jestem zakochana w kazdym kolejnym nowym wypieku .Pozdrawiam serdecznie .

    Odpowiedz
  3. Witam, czy można użyć sera trzy razy mielonego? Czym on się różni od sera gotowego na sernik? Czy powinnam dodać np. więcej cukru?

    Odpowiedz
  4. Dzień dobry, czy ma Pani jakis sposób na to żeby ciasto kruche które wykladamy na poszczególne masy pozostało w jednym kawałku? Niestety moje popękało i musiałam ukladać kawałkami na masę. Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz