PYSZNA Sernikowa Szarlotka

PYSZNA Sernikowa Szarlotka – Zapraszam dzisiaj na bardzo smaczną szarlotkę z masą serową. Jest wilgotna, aromatyczna, z dużą ilością jabłek, wygląda apetycznie. Na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu jest prosta. Idealne ciasto do herbaty na zimowy wieczór. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




PYSZNA Sernikowa Szarlotka

PYSZNA Sernikowa Szarlotka
Składniki:
Ciasto:
460g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g masła lub margaryny
1 jajko
2 żółtka
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
1 łyżka masła
50g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 opakowanie galaretki w proszku + 2 łyżki galaretki (użyłam o smaku brzoskwiniowym)
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik
3 jajka
180g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub śmietankowego bez cukru
100ml mleka
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

PYSZNA Sernikowa Szarlotka

Ciasto:
1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać jajko, żółtka i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.

2. Ciasto podzielić na 3 równe części, każdą troszkę spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 30 minut.

3. Jeden kawałek schłodzonego ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i podsypując mąką wałek oraz stolnicę, rozwałkować ciasto na wielkość blaszki 25x35cm.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm, wyrównać i ponakłuwać widelcem.

4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy uważać, aby ciasta nie przypalić, dosyć szybko się piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

5. Tak samo pieczemy pozostałe dwa blaty ciasta, każdy kawałek schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki, wałkujemy i pieczemy. Otrzymamy trzy blaty kruchego ciasta.

Masa jabłkowa:
6. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki, patrz FILM.

7. Na patelnię przełożyć jedną łyżkę masła i wsypać pokrojone jabłka.
Jabłka smażyć, aż zmiękną i zaczną się rozpadać, tak przez około 15 minut. Po około 5-6 minutach smażenia do jabłek dodać posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać i smażyć dalej.

8. Miękkie jabłka zdjąć z ognia i dodać galaretkę, mieszać, aż galaretka się rozpuści.

9. Gotową, gorącą masę jabłkową wyłożyć na kruche ciasto w blaszce i wyrównać, patrz FILM.
Na wierzchu ułożyć drugi blat kruchego ciasta lekko docisnąć.

Masa serowa:
10. Do sera dodać jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mleko i krótko wymieszać. Masę przełożyć do garnka i postawić na ogniu, zagotować, mieszając (proszę uważać, aby masy nie przypalić).

11. Gdy masa zacznie bulgotać, zdjąć z ognia i przełożyć ją na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć ostatni blat kruchego ciasta. Ciasto odstawić do ostudzenia.
Ostudzone ciasto wstawić na całą noc do lodówki.

12. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

PYSZNA Sernikowa Szarlotka

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze do wpisu „PYSZNA Sernikowa Szarlotka”

Dodaj komentarz