Dzisiaj przetestowałam przepis, który przysłała do Małej Cukierenki czytelniczka Pani Sylwia Pokora i jestem bardzo zadowolona, dziękuję:). Przepis okazał się rewelacyjny! Upiekłam pyszne ciasto z delikatnym kremem i czekoladową polewą. Spód ciasta jest zrobiony z bezy kokosowo-makowej, krem budyniowy, ale lekki i fantastycznie kremowy, od siebie dodałam do niego tylko zapach waniliowy. Całość pyszna, nie za słodka i na jednym kawałku nie mogłam poprzestać. Pani Sylwia napisała, że ciasto nazywa się „Sztachety” lub „Dziury w płocie”, ale dla mnie najlepiej pasuje „PYCHOTKA”:) Polecam…
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz Butterfly Garden .
Pychotka kokosowo – makowa z polewą czekoladową
Składniki:
Beza:
6 białek
3/4 szklanki cukru pudru
150g wiórków kokosowych
1 szklanka suchego maku
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Krem budyniowy:
6 żółtek
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki tortowej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
1 kostka miękkiego masła – w temperaturze pokojowej (użyłam 200g)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego (możemy użyć prawdziwej wanilii lub cukru wanilinowego)
Wierzch:
około 100-120g biszkoptów
Polewa:
1/4 kostki margaryny
2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
3/4 szklanki cukru
3 łyżki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza:
1. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier puder, mieszać mikserem, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
2. Następnie dodać mak, wiórki kokosowe, aromaty i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33x23cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 20-25 minut (na funkcji góra-dół 180°C), aż ładnie się przyrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić co całkowitego ostygnięcia.
Krem budyniowy:
3. Żółtka z cukrem ubić na białą pianę (mikserem na najwyższych obrotach przez około 5-6minut).
4. Dodać obie mąki, mleko i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa się zagotuje (powstanie gęsty budyń). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia – masa ma mieć temperaturę pokojową, jak masło.
5. Masło utrzeć (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty).
6. Następnie do masy budyniowej dodawać po 1 łyżce masła, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Na końcu dodać aromat, wymieszać.
7. Gotowy krem wyłożyć równomiernie na upieczonej bezie. Na wierzchu poukładać biszkopty.
Polewa:
8. Do rondelka przełożyć margarynę, dodać kakao, cukier, wodę i zagotować. Wsypać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i energicznie, szybko wymieszać, znów zagotować. Polewę zdjąć z ognia i odstawić na około 15-20 minut do przestygnięcia.
9. Gotową polewę wylać na wierzch biszkoptów. Ciasto odstawić na parę godzin, aż polewa całkowicie ostygnie i bardziej zgęstnieje, a smaki się przenikną.
Udanych wypieków:)
Witam serdecznie dzisiaj jest dzień pieczenia ciast!!! Jedno dla mamy drugie dla cioci. Pychotkę już raz robiłam i wyszła super teraz myślę nad nasączeniem biszkopcików amaretto no bo w końcu to będzie imieninowe ciacho!! proszę o rade i z góry dziękuję :)
to ja dziękuję za miły komentarz, cieszę się bardzo, życzę udanych wypieków:) pozdrawiam serdecznie
Właśnie odkryłam Twoją stronę i podziwiam te pyszności- świetne pomysły i cudowne zdjęcia, jestem zachwycona:) Zawsze brakuje mi pomysłów na ciasta i w końcu temu ktoś zaradził- dziękuje:)
Ciasteczka rewelacyjne:)
to wspaniale, bardzo mi miło:)
pozdrawiam serdecznie
A to z kolei fenomen wśród przyjaciół i rodziny. Smakuje wyśmienicie. polecam :) ta jedna blacha znika baaardzo szybko.
na blaszkę 33x23cm, pozdrawiam
Witam, na jakiej wielkosci blache jest ta porcja?
cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie
Jest 23:30 a ja próbuje – PYSZNE, zajęło mi 2 godz. Połowę biszkoptów nasączyłam alkoholem, polewy nie robiłam według przepisu, placek polałam roztopioną czekoladą gorzka + mleczna.POLECAM. Następny w kolejce rafaello
super przepis na super ciacho, troche wzbogacilam migdalami., palce lizac.pozdrawiam
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
czuje ze bendzie pyszne zrobie to ciasto na swieta
wszytko napisane jest w przepisie, punkt 2.
pozdrawiam
Witam
Mam pytanie w jakiej temp. Pieczemy beze i przez ile ?