Prosty piernik korzenny

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu aromatyczny piernik. Z dodatkiem miodu i jogurtu. Wierzch posypujemy orzechami, które się uprażą i będą wspaniale smakowite. Piernik jest puszysty, pyszny i idealny dla osób, które nie mają czasu. Bardzo polecam… (przepis z książeczki „Ciasta i torty” Anne Wilson).

Przepis z FILMEM.

prosty piernik

Prosty piernik korzenny
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
po 1 łyżeczce mielonego imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej
po 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i mielonej kolendry
180g masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
3 jajka
2 łyżki naturalnego jogurtu
Wierzch:
1-2 łyżki jasnego brązowego cukru
2-3 garście orzechów włoskich

1. Do rondelka włożyć masło, miód i cukier. Podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.

2. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać roztopione masło z miodem i krótko zamieszać łyżką. Dodać jajka, jogurt i wymieszać łyżką do połączenia składników.

3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wierzch posypać orzechami włoskimi (można je lekko docisnąć) i brązowym cukrem. Ciasto wystawać do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-60 minut. Piekłam na najniższym poziome piekarnika.

4. Podawać przestygnięte pokrojone na kwadraty.
(najlepiej smakuje świeży)

Udanych wypieków:)

prosty piernik

prosty piernik

Przepis z FILMEM.

Print Friendly, PDF & Email

44 myśli na temat „Prosty piernik korzenny

  1. Witaj Mala Cukierenko. Piernik zrobilam. Faktycznie jest prosty i puszysty a przede wszystkim pyszny. Zwiększyłam proporcje i przełożyłam kremem miodowym(smietanka kremówka+serek mascarpone+miód). No i z prostego,pysznego pierniczka mam przepyszne,eleganckie i bardzo aromatyczne cudo.Dziekuję i pozdrawiam.

  2. ogromnie się cieszę:), dziękuję za komentarz, krem miodowy zapisuję do wypróbowania,
    pozdrawiam serdecznie

  3. Mam 3 pytanka. Te wszystkie przyprawy moge zastąpić przyprawą do piernika? I ten miód ma być płynny? Nie umiem znaleźć cukru brązowego może być zwykły?Albo gdzie go kupie?

  4. Może Pani wszystkie przyprawy zastąpić przyprawą do piernika, miód nie musi myć płynny ja dodałam taki zbity, może być zwykły cukier, brązowy kupuję w większych supermarketach często jest przy stoiskach ze zdrową/dietetyczną żywnością, pozdrawiam

  5. Witam,
    Piernik jest rzeczywiście prosty ale… mam kilka pytań. Zrobiłam masę z cukru, miodu i masła i po przestudzeniu masło oddzieliło się od kleistej reszty, czy to normalne? (z tym jakoś sobie poradziłam). Ciasto wrzuciłam do piekarnika i po jakimś czasie po mieszkaniu roznosił się cudowny, świąteczny zapach. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że ciasto się spaliło :D Piekłam je wedle instrukcji około godziny (50 minut) w temperaturze 180 stopni na najniższym poziomie. Już po 30 minutach coś zaczęło być nie tak. Czy jest to wina pieca, dlaczego tak się stało skoro postępowałam wg instrukcji? Nie lepiej byłoby piec to ciasto na opcji termoobieg?

  6. Mam pytanko, czy piernik trzeba zrobić wcześniej i schować do szafki? Czy można podać na „świeżo”??? Proszę o odpowiedź :)

  7. Klaudia: – to że się oddzieliło masło to nic nie szkodzi, jeśli chodzi o pieczenie to zależy od piekarnika u Pani bardzo szybko się upiekło, można spróbować na termoobiegu tylko proszę dać mniejszą temperaturę 160oC lub upiec na funkcji góra-dół też przy mniejszej temperaturze, przykro mi że się spaliło
    pozdrawiam ciepło

  8. Dzisiaj upiekłam ten piernik :) Zamiast jogurtu dałam śmietanę 12%(akurat była w lodówce)a na wierzch obrane , posiekane migdały i orzechy włoskie .Moja rada to aby uważać z przyprawami i jednak zmniejszyć ilość jeśli używamy świeżo zmielonych a nie tych z torebki które są o wiele mniej aromatyczne. (ja tarłam i mieliłam przyprawy .Dałam według przepisu a nawet o jedną łyżeczkę mniej cynamonu i jak dla mnie ciasto wyszło tak aromatyczne, że aż mdłe. ;)

  9. Ja piekłam 15 minut krócej, a i tak przypalił mi się spód i orzechy :( Czy można piec na środkowym poziomie piekarnika? Co zrobić żeby było bardziej mokre w środku?

  10. Bardzo mi przykro, może Pani piec na wyższej półce w piekarniku i krócej lub zmniejszyć trochę temperaturę na 160-170oC,
    pozdrawiam

  11. Przepiękny piernik, nie mogę się doczekać, by go upiec:) wygląda aromatycznie i orzechy nadają mu wyjątkowej oprawy!
    Mam jedno pytanie – czy mogę zamiast formy 20×20 użyć tortownicy o średnicy 20cm?:)
    Pozdrawiam!

    P.S. Uwielbiam Twoje wypieki. Po prostu dzieła sztuki pełne subtelności i smaku. :)

  12. kolejny cudowny przepis z mojej ulubionej kategorii:) (mikser stoi w górnej szafce..) mam pytanie, 5miesięczna pomoc kuchenna nie pozwala mi na zbyt długie wyprawy sklepowe a w osiedlowym nie znajdę takiej różnorodności przypraw – ile łyżeczek gotowej przyprawy do piernika gdy z musu zastąpię poszczególne aromaty jednym zbiorczym?
    odwiedzam stronkę od dłuższego czasu i jestem zachwycona, przepisy cudownie prosto podane, efekty realizacji zawsze smakowite!:) dziękuję za Twoją obecność i proszę o jak najwięcej w kategorii bez miksera:)
    pozdrawiam gorąco

  13. Postaram się o więcej takich przepisów, dziękuję za taki sympatyczny komentarz, wydaje mi się, że 2-2,5 łyżki przyprawy do piernika powinny wystarczyć,
    pozdrawiam serdecznie

  14. A czy w podłużnej foremce na babkę też można upiec ten piernik? Piec go wtedy krócej czy tak samo? I czy nie zepsuję tego piernika gdy do ciasta dorzucę orzechy i rodzynki?

  15. można dodać bakalie, nie zepsuje go Pani, w podłużnej foremce proszę piec go krócej jeśli jest większa około 45 minut,
    pozdrawiam ciepło

  16. Pięknie wyglądają Twoje pierniki Mała Cukierenko! Mam ochotę zrobić wszystkie… niestety tu, gdzie mieszkam, mogę kupić tylko cynamon i imbir. Mam jeszcze przywiezioną z Polski przyprawę do piernika. Czy mogę użyć jej w zastępstwie goździków, kardamonu, kolendry i ziela angielskiego?… jeśli tak, to w jakich proporcjach? Pozdrawiam ciepło!

  17. Aby zamienić wielkość formy kwadratowej na okrągłą tortownicę, bez użycia przelicznika, należy dodać 2 cm, tzn. 20×20 cm kwadrat to jest tortownica 22 cm. I odwrotnie przy zamianie tortownicy na kwadrat odjąć 2 cm np. 25 cm tortownica to blaszka o boku 23×23 cm. Oczywiście będzie przy tym lekka różnica w czasie pieczenia, więc trzeba uważać.
    A przepis będę próbować jutro, bo potrzebuję szybkie ciasto „na wczoraj”. Jak na razie będzie to mój pierwszy z bloga, który jest super dla „oczu”i nie mogę przestać go oglądać. Trafilam tu przez „sto kolorow kuchni”.
    Pozdrawiam gorąco i świątecznie z Kapsztadu. Mamy ponad 30 st C.
    p.s. jak tu piec cokolwiek w takie upały?

  18. Paula: – myślę, że tak,

    emigrantka: – proszę użyć 1 łyżeczkę cynamonu i imbiru oraz około 1 łyżki przyprawy do piernika,

    ulka: – również pozdrawiam i życzę smacznego! Współczuję upału, ciężko się wtedy robi cokolwiek w kuchni,

    pozdrawiam serdecznie

  19. Upiekłam je w nocy, kiedy jest najchłodniej. Ciasto super, choć niektórzy mogą narzekać, źe takie zwyczajne. Ale to właśnie w tej prostocie jest „siła”. :-) Robi się wręcz ekspresowo. Potrzebna jest tylko micha, łycha i rondelek. Zero mycia po nich. Z braku włoskich orzechów posypalam pecan nuts, które cudnie się uprażyły oraz skróciłam czas pieczenia do 45 min ( po tym czasie było już ok w moim oven). Chociaż sugerujesz jeść ciasto jeszcze świeże, u mnie zostało „pożarte” dopiero po 24 godzinach od pieczenia na pikniku. Było tak fajnie piernikowo „czerstwe”. A na popitke do niego była mrożona kawa z blogu „sto kolorów kuchni”. Ano mamy tu lato. Rewelacja smakowa z połączenia i reszta piknikowiczów była zachwycona. Przepis został „sprzedany”( hi, hi, hi- oczywiście dalam namiary na tego bloga) tutejszym dziewczynom. Dzięki raz jeszcze za przepis i pozdrawiam noworocznie spod Góry Stołowej, Ulka
    p.s. tu upały nie odpuszczają, ale w Polsce też jakoś bez śniegu ;-((

  20. to prawda bez śniegu:/
    cieszę się, że piernik smakował:)i że przepis poszedł dalej, bardzo dziękuję za komentarz
    pozdrawiam serdecznie

  21. Zrobiłam w tortownicy, z mieszkanką piernikową. Wyszedł pyszny, aromatyczny a w deszczowy dzień zapach roznosi się wszędzie :) dziękuje serdecznie za przepis! :)

Dodaj komentarz

.