Pierniczki kruche

Przepyszne korzenne pierniczki, które nie muszą długo leżakować, aby zmięknąć. Od razu nadają się do chrupania i po tygodniu dalej są rewelacyjne. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie w całym domu, ponieważ dosyć sporo dodajemy do nich przypraw korzennych. Jeśli ich nie posiadamy, możemy użyć przyprawy do piernika w takiej samej ilości. Lukier zrobiony jest z białka, ale możemy również przygotować lukier na soku z cytryny lub wody. Te Pierniczki podbiły serca gości i domowników:) bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Słodki świat Kasi”).

pierniczki

Pierniczki kruche
Składniki na około 30 sztuk:
Ciasto:
150g zimnego masła o zawartości tłuszczu 82-83% tłuszczu
(schłodzonego z lodówki)
250g mąki
80g cukru pudru
100g miodu naturalnego (użyłam miodu gęstego, nie płynnego)
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20g przypraw korzennych (dodałam około 2,5-3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę mielonego imbiru, 1 płaską łyżeczkę mielonych goździków, 1 łyżeczkę mielonego kardamonu, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę mielonego ziela angielskiego) – możemy zastąpić przyprawą do piernika
2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
barwniki spożywcze
posypki cukrowe

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i dodać do niej przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, wymieszać.

2. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać miód, żółtka i szybko zagnieść ciasto (jeśli będzie bardzo klejące proszę dodać jeszcze mąki). Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

3. Po wyjęciu z lodówki zagnieść jeszcze 2-3 razy i podsypując mąką, rozwałkować (na grubość jaką chcemy, jeśli wolimy grubsze pierniczki, to rozwałkować na grubość około 0,5cm). Z ciasta wycinać foremkami pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.

4. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut (na funkcji góra-dół 180°C).

pierniczki

Lukier:
5. Białko ubić i dodać do niego cukier puder, wymieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa. Jeśli lukier będzie za rzadki, proszę jeszcze dodać cukru pudru, jeśli za gęsty, proszę dodać odrobinę wody. Lukier podzielić na mniejsze porcje i zabarwić barwnikami.

6. Gotowym lukrem ozdobić ostygnięte pierniki.

Udanych wypieków:)

pierniczki

pierniczki

Print Friendly, PDF & Email

84 komentarze do “Pierniczki kruche”

  1. Ja robię zawsze z tego przepisu i wychodzą idealne 👍👍👍👍 najlepsze 😊 proszę tak nie pisać ☺ od Małej Cukierenki zawsze mi się wszystko udaje

    Odpowiedz
  2. Długo szukałam takich pierniczków są mega pyszne zdecydowanie mój smak i te przyprawy polecam wszystkim są aromatyczne kruche i chrupiące marmurkowy keks też robiłam jest super dziękuję za fantastyczne przepisy często goszczę na Pani stronie

    Odpowiedz
  3. chciałabym zapytać o narzędzie do lukrowania pierniczków, na zdjęciu z czerwoną nakładką – co to? potrzebuje takie razy dla dzieciaków, żeby miały uciechę z dekorowania. Dziękuję za podpowiedź.

    Odpowiedz
    • to taka buteleczka do dekorowania kiedyś w tchibo kupiłam, w aledore. pl powinny być takie buteleczki, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  4. Cudowne!!!! Smaczne, kruche od razu do jedzenia i ten aromat przypraw…. Polecam!!!!! Nie jednej osobie już poleciłam ten przepis bo pierniczki wszystkim smakowały :) zresztą jak wszystkie pyszności które robiłam z Pani przepisów. Pozdrawiam Dorota

    Odpowiedz
  5. 1 raz robilam, 'prawie’ trzymalam sie przepisu (kilka skladnikow na oko), dodalam tez plynny miod, mniej przypraw. Teraz lukier tezeje ;)
    Dzieki Tobie swietnie spedzilam wieczor z corkami. Wesolych i ho, ho, ho ;)

    ps. probowalismy juz, saaaa SUPER

    Odpowiedz

Dodaj komentarz