Pierniczki kruche

Przepyszne korzenne pierniczki, które nie muszą długo leżakować, aby zmięknąć. Od razu nadają się do chrupania i po tygodniu dalej są rewelacyjne. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie w całym domu, ponieważ dosyć sporo dodajemy do nich przypraw korzennych. Jeśli ich nie posiadamy, możemy użyć przyprawy do piernika w takiej samej ilości. Lukier zrobiony jest z białka, ale możemy również przygotować lukier na soku z cytryny lub wody. Te Pierniczki podbiły serca gości i domowników:) bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Słodki świat Kasi”).

pierniczki

Pierniczki kruche
Składniki na około 30 sztuk:
Ciasto:
150g zimnego masła o zawartości tłuszczu 82-83% tłuszczu
(schłodzonego z lodówki)
250g mąki
80g cukru pudru
100g miodu naturalnego (użyłam miodu gęstego, nie płynnego)
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20g przypraw korzennych (dodałam około 2,5-3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę mielonego imbiru, 1 płaską łyżeczkę mielonych goździków, 1 łyżeczkę mielonego kardamonu, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę mielonego ziela angielskiego) – możemy zastąpić przyprawą do piernika
2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
barwniki spożywcze
posypki cukrowe

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i dodać do niej przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, wymieszać.

2. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać miód, żółtka i szybko zagnieść ciasto (jeśli będzie bardzo klejące proszę dodać jeszcze mąki). Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

3. Po wyjęciu z lodówki zagnieść jeszcze 2-3 razy i podsypując mąką, rozwałkować (na grubość jaką chcemy, jeśli wolimy grubsze pierniczki, to rozwałkować na grubość około 0,5cm). Z ciasta wycinać foremkami pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.

4. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut (na funkcji góra-dół 180oC).

pierniczki

Lukier:
5. Białko ubić i dodać do niego cukier puder, wymieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa. Jeśli lukier będzie za rzadki, proszę jeszcze dodać cukru pudru, jeśli za gęsty, proszę dodać odrobinę wody. Lukier podzielić na mniejsze porcje i zabarwić barwnikami.

6. Gotowym lukrem ozdobić ostygnięte pierniki.

Udanych wypieków:)

pierniczki

pierniczki

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

79 komentarzy do wpisu „Pierniczki kruche”

  1. Witam, kolejny raz korzystałam z Pani przepisu i kolejny raz porażka! Z podanych składników wychodzi przepis na rzadką kupe a nie kruche pierniczki! Może nie mam takiego doświadczenia w pieczeniu jak Pani ale zagnieść kilka składników to nawet ja potrafię a skoro korzystam z jakiegoś sprawdzonego przepisu to zakładam że coś z niego wyjdzie! Niestety z tego przepisu nie wyszło nic :-( Strata składników, czasu, rozczarowanie dziecka i nięchęć do podejmowania dalszych prób :-( Szkoda bo ta strona wygląda naprawdę ładnie ale mam wrażenie że podawane przepisy a zdjęcia to dwie różne bajki:-( życzę wesołych świąt

    Odpowiedz
  2. Po Pani sympatycznym komentarzu właśnie zrobiłam to ciasto jeszcze raz i wyszło IDEALNE! Radzę dobrze odmierzyć składniki, a jak wyjdzie klejące ciasto to dodać jeszcze mąki, są różne miody i masła, również życzę Wesołych Świąt, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Właśnie mam drugie podejście w tym tygodniu do tych pierniczków, ponieważ pierwsze nie dotrwały do świąt. Zostały zjedzone szybciej niż je zrobiłam :) Bardzo dziękuję! :)

    Odpowiedz
  4. My korzystamy z tego przepisu od trzech lat – pierniczki wychodzą zawsze! Wychodzą tak, że w tym roku pierniczki robimy drugi raz – właśnie zaczynamy, bo te z tamtego tygodnia jakoś „wyszły” :)) Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  5. kolejne święta i znowu wracam do Pani przepisu :) rodzina już nie może się doczekać :) w tym roku, mam miód z mieszanką spadziowego więc jedna porcja będzie „próbna” – do tej pory robiłam na lipowym lub wielokwiatowym :) dam znać jak wyjdą :)

    Odpowiedz
  6. Robię pierniczki z tego przepisu drugi raz. Trzeba przyznac, ze ciasto wychodzi pyszne, maslane, mocno czuc miod. Mimo to ilość mąki jaka trzeba dosypac do ciasta nie powinna nazywać się ewentualnym dosypaniem. Moim zdaniem z proporcjami jest delikatnie cos nie tak. Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt ☺

    Odpowiedz
  7. Nigdy nie zostawiam komentarzy pod przepisami, ale pod tym muszę, bo jest po prostu GENIALNY. Najlepsze pierniczki jakie kiedykolwiek zrobiłam, a próbowałam już przepisów z wielu znanych stron. Proporcje są bardzo dobre, nie musiałam dosypywać mąki. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje, gdy korzystałam z innych przepisów mój luby musiał to robić, bo nie byłam w stanie rozwałkować ciasta, a nie należę do słabych kobiet :) Pierniczki są kruche, ale nie twarde, można je jeść od razu po upieczeniu ( nie jestem pewna, czy w moim przypadku jest to zaleta ;). Krótko mówiąc pierniczki są cudowne, zachowują swój kształt, nie rozrastają się niczym Hulk, są przepyszne, bardzo korzenne, może jak dla mnie trochę za słodkie, ale to kwestia gustu, na przyszłość dodam mniej cukru pudru, a więcej kakaa i będą idealne. Bardzo Pani dziękuję za ten przepis :)

    Odpowiedz
    • Ogromnie się cieszę!! Ja je piekę co roku i zawsze trzymam się przepisu, nie dosypuję więcej mąki, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)

      Odpowiedz
  8. mam pytanie, jak zastepuje osobne przyprawy jedna mieszanka do pierniczkow to ile mam wsypac lyzeczek? robie pierwszy raz pierniczki i nie mam doswiadczenia a chce, zeby wyszly pyszne :)

    Odpowiedz
    • te przyprawy do pierników są takie kiepskie, że nie doradzę Pani, proszę sprawdzić jak napisał producent na opakowaniu, pozdrawiam

      Odpowiedz
  9. 1 raz robilam, ‚prawie’ trzymalam sie przepisu (kilka skladnikow na oko), dodalam tez plynny miod, mniej przypraw. Teraz lukier tezeje ;)
    Dzieki Tobie swietnie spedzilam wieczor z corkami. Wesolych i ho, ho, ho ;)

    ps. probowalismy juz, saaaa SUPER

    Odpowiedz
  10. Cudowne!!!! Smaczne, kruche od razu do jedzenia i ten aromat przypraw…. Polecam!!!!! Nie jednej osobie już poleciłam ten przepis bo pierniczki wszystkim smakowały :) zresztą jak wszystkie pyszności które robiłam z Pani przepisów. Pozdrawiam Dorota

    Odpowiedz
  11. chciałabym zapytać o narzędzie do lukrowania pierniczków, na zdjęciu z czerwoną nakładką – co to? potrzebuje takie razy dla dzieciaków, żeby miały uciechę z dekorowania. Dziękuję za podpowiedź.

    Odpowiedz
    • to taka buteleczka do dekorowania kiedyś w tchibo kupiłam, w aledore. pl powinny być takie buteleczki, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.