Prosty piernik korzenny

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu aromatyczny piernik. Z dodatkiem miodu i jogurtu. Wierzch posypujemy orzechami, które się uprażą i będą wspaniale smakowite. Piernik jest puszysty, pyszny i idealny dla osób, które nie mają czasu. Bardzo polecam… (przepis z książeczki „Ciasta i torty” Anne Wilson).

Przepis z FILMEM.

prosty piernik

Prosty piernik korzenny
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
po 1 łyżeczce mielonego imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej
po 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i mielonej kolendry
180g masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
3 jajka
2 łyżki naturalnego jogurtu
Wierzch:
1-2 łyżki jasnego brązowego cukru
2-3 garście orzechów włoskich

1. Do rondelka włożyć masło, miód i cukier. Podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.

2. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać roztopione masło z miodem i krótko zamieszać łyżką. Dodać jajka, jogurt i wymieszać łyżką do połączenia składników.

3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wierzch posypać orzechami włoskimi (można je lekko docisnąć) i brązowym cukrem. Ciasto wystawać do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50-60 minut. Piekłam na najniższym poziome piekarnika.

4. Podawać przestygnięte pokrojone na kwadraty.
(najlepiej smakuje świeży)

Udanych wypieków:)

prosty piernik

prosty piernik

Przepis z FILMEM.

Print Friendly, PDF & Email

45 komentarzy do “Prosty piernik korzenny”

  1. Paula: – myślę, że tak,

    emigrantka: – proszę użyć 1 łyżeczkę cynamonu i imbiru oraz około 1 łyżki przyprawy do piernika,

    ulka: – również pozdrawiam i życzę smacznego! Współczuję upału, ciężko się wtedy robi cokolwiek w kuchni,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Aby zamienić wielkość formy kwadratowej na okrągłą tortownicę, bez użycia przelicznika, należy dodać 2 cm, tzn. 20×20 cm kwadrat to jest tortownica 22 cm. I odwrotnie przy zamianie tortownicy na kwadrat odjąć 2 cm np. 25 cm tortownica to blaszka o boku 23×23 cm. Oczywiście będzie przy tym lekka różnica w czasie pieczenia, więc trzeba uważać.
    A przepis będę próbować jutro, bo potrzebuję szybkie ciasto „na wczoraj”. Jak na razie będzie to mój pierwszy z bloga, który jest super dla „oczu”i nie mogę przestać go oglądać. Trafilam tu przez „sto kolorow kuchni”.
    Pozdrawiam gorąco i świątecznie z Kapsztadu. Mamy ponad 30 st C.
    p.s. jak tu piec cokolwiek w takie upały?

    Odpowiedz
  3. Pięknie wyglądają Twoje pierniki Mała Cukierenko! Mam ochotę zrobić wszystkie… niestety tu, gdzie mieszkam, mogę kupić tylko cynamon i imbir. Mam jeszcze przywiezioną z Polski przyprawę do piernika. Czy mogę użyć jej w zastępstwie goździków, kardamonu, kolendry i ziela angielskiego?… jeśli tak, to w jakich proporcjach? Pozdrawiam ciepło!

    Odpowiedz
  4. można dodać bakalie, nie zepsuje go Pani, w podłużnej foremce proszę piec go krócej jeśli jest większa około 45 minut,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  5. A czy w podłużnej foremce na babkę też można upiec ten piernik? Piec go wtedy krócej czy tak samo? I czy nie zepsuję tego piernika gdy do ciasta dorzucę orzechy i rodzynki?

    Odpowiedz
  6. Postaram się o więcej takich przepisów, dziękuję za taki sympatyczny komentarz, wydaje mi się, że 2-2,5 łyżki przyprawy do piernika powinny wystarczyć,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. kolejny cudowny przepis z mojej ulubionej kategorii:) (mikser stoi w górnej szafce..) mam pytanie, 5miesięczna pomoc kuchenna nie pozwala mi na zbyt długie wyprawy sklepowe a w osiedlowym nie znajdę takiej różnorodności przypraw – ile łyżeczek gotowej przyprawy do piernika gdy z musu zastąpię poszczególne aromaty jednym zbiorczym?
    odwiedzam stronkę od dłuższego czasu i jestem zachwycona, przepisy cudownie prosto podane, efekty realizacji zawsze smakowite!:) dziękuję za Twoją obecność i proszę o jak najwięcej w kategorii bez miksera:)
    pozdrawiam gorąco

    Odpowiedz
  8. Przepiękny piernik, nie mogę się doczekać, by go upiec:) wygląda aromatycznie i orzechy nadają mu wyjątkowej oprawy!
    Mam jedno pytanie – czy mogę zamiast formy 20×20 użyć tortownicy o średnicy 20cm?:)
    Pozdrawiam!

    P.S. Uwielbiam Twoje wypieki. Po prostu dzieła sztuki pełne subtelności i smaku. :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz