Proste Rogaliki z Dżemem – Dzisiaj zapraszam na proste w przygotowaniu, pyszne rogaliki. Wyglądają wspaniale, ładnie pachną i nie są zbyt słodkie. Nadają się jako dodatek do śniadania, są idealne do południowej herbaty lub kawy. Piekłam je z różnym nadzieniem, ale najbardziej smakowały mi z dżemem truskawkowym. Jeśli podczas pieczenia wypłynie trochę dżemu lub konfitury nie należy się przejmować, rogaliki i tak dobrze będą wyglądać oraz smakować. Polecam… (przepis z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2015). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste Rogaliki z Dżemem
Składniki na około 24 sztuki:
Ciasto:
50g świeżych drożdży
5 łyżek ciepłego mleka
8 łyżek cukru
szczypta soli
2 jajka
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g miękkiego masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku od pieczenia
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
około 250g dżemu truskawkowego (lub konfitury malinowej, porzeczkowej)
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka wody
cukier puder do posypania
Przygotujemy zaczyn:
1. Do miseczki wlać ciepłe mleko, dodać 2 łyżki cukru i pokruszyć drożdże, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Miseczkę nakryć i odstawić zaczyn na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, krótko wymieszać. Dodać pozostały cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM (jeśli masło będzie zbyt miękkie można je pokroić lub posiekać nożem). Dodać jajka, zaczyn i wymieszać mikserem na jednolite ciasto (będzie klejące i wilgotne). Następnie ciasto wyrobić, ja wyrabiałam mikserem przez około 4 minuty, patrz FILM.
3. Gotowe ciasto nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 4 godziny, ja wstawiłam na całą noc.
4. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podsypując mąką podzielić na 3 równe części, patrz FILM.
Dwie części można wstawić z powrotem do lodówki, a jeden kawałek, podsypując mąką rozwałkować na okrąg o średnicy około 30cm. Okrąg podzielić na cztery części i następnie jeszcze każdą podzielić na pół, patrz FILM, uzyskamy osiem trójkątów.
5. Na każdy trójkąt w najszerszym miejscu wyłożyć łyżeczkę dżemu i ciasto zawinąć do środka lekko dociskając boki oraz formując rogalika.
Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać żółtko z jedną łyżką wody i tak przygotowanym żółtkiem posmarować wierzch rogalików.
6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut i po tym czasie przenosić rogaliki z blaszki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Właśnie PO CO?
No właśnie po co proszek jak sa drożdże?
A dlaczego proszek do pieczenia jak są drożdże?
Czy można użyć mąki do wypieków drożdżowych? Takiej 550? I czy 7 g. suchych drożdży to nie za mało?
myślę, że można, nie za mało, pozdrawiam
Czy można użyć mąki do wypieków drożdżowych? Takiej 550?
myślę, że tak, pozdrawiam ciepło
Dzień dobry :-* czy zamiast konfitury mogę zrobić z nadzieniem z białego sera?
myślę, że tak, pozdrawiam
Właśnie ostatnia partia się piecze. Wyszły obłędnie smaczne. Zagoszczą u mnie na dłuższy czas 😉
Cieszę się:) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Czy można dodać twarógu do rogalikow lub który przepis na ciasto drożdżowe do którego mozna dodać twaróg poleci Pani
Witam.czy te rogaliki można zrobic z serem .uwielbiam Pani przepisy dużo juz wypróbowałam. Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Trzeba ciasto trzymać tak długo w lodówce? Można krócej?
Kolejny przepis wyprobowany i kolejne pochwaly zebrane za mij wypiek. Mala Cukierenko – rogaliki wyszly doskonale. Dziekuje
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy można ciasto wyrabiać rękami lub drewniana łyżką? Nie mam miksera?
Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Dzisiaj będę próbować przepisu! Robię rogaliki na wyjazd – mam nadzieję, że wyjdą pyszne!
Przetrzymalam ciasto w lodówce trochę dłużej, zobaczymy czy wyjdzie mimo tego… 😊
Wyszły przepyszne :) a czy da radę żeby wyszły chrupiące? Moje wyszły jak takie mięciutkie bułeczki
Niestety nie mam dostępu do świeżych drożdży:( uda się zrobić z suchych? Jeśli tak to jak?:)
robiłabym tak samo tylko dałabym opakowanie suchych drożdży zdaje się 7g, pozdrawiam serdecznie
Czy można użyć suchych drożdży? Jeśli tak, w jakiej ilości? Nie mam świeżych, a bardzo chciałabym dzisiaj wypróbować ten przepis.
można użyć, taką małą paczkę zdaje się 7g, pozdrawiam