Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką

Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką – Nowe, pyszne ciasto makowe z czekoladą w Małej Cukierence. Wygląda bardzo apetycznie z różnymi warstwami. Jest wilgotne, aromatyczne, mocno czekoladowe, orzechowe. Takie ciasto dla fanów czekolady na wyjątkowe okazje. W przygotowaniu nie jest trudne. Radzę podawać je w temperaturze pokojowej wtedy krem jest miękki, kremowy i myślę, że wtedy ciasto lepiej smakuje. Polecam! (Zmodyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką

Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek osobno – żółtka i białka
180g cukru kryształu
80ml oleju
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100ml świeżo zaparzonej, ostudzonej kawy
Ciasto makowe – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
130g masła w temperaturze pokojowej
90g cukru kryształu
200g suchego, zmielonego maku (użyłam kupnego, zmielonego w torebce)
4-5 kropli aromatu migdałowego
4 duże jajka
100g posiekanych orzechów włoskich
Do nasączenia:
230-250ml wody (można część zastąpić alkoholem np. spirytusem lub wódką lub likierem)
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Czekoladowy krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g gorzkiej czekolady – użyłam czekolady 64%
50g mlecznej czekolady
200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
250g masła w temperaturze pokojowej
300g masy krówkowej z puszki
Polewa:
150g gorzkiej czekolady – użyłam czekolady 64%
100g mlecznej czekolady
250ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
około 150-200g masy krówkowej z puszki
Dodatkowo:
wiórki czekoladowe do posypania

Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.

4. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM. Wlać kawę i znów wymieszać krótko szpatułką.

5. Następnie przesiać połowę przygotowanej mąki z kakao, wymieszać bardzo krótko szpatułką (proszę za długo nie mieszać) i przesiać pozostałą mąkę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.

6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Ciasto makowe:
7. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Dodać zmielony mak, aromat i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.

8. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać orzechy i wymieszać szpatułką.

9. Ciepły biszkopt można wyjąć z blaszki i tą samą blaszkę 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto makowe przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Czekoladowy krem:
10. Do rondelka wlać śmietankę, postawić na ogniu i zagotować.
Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę (gorzką oraz mleczną) i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, patrz FILM. Czekoladową masę nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

11. Gdy masa czekoladowa już ostygnie do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. W dwóch partiach dodać masę krówkową, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.

12. Następnie do maślanego kremu dodać w dwóch partiach czekoladową masę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.

Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką

Składanie ciasta:
13. Z blaszki wyjąć ciasto makowe i odstawić.
Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i papier wyłożyć z powrotem do blaszki, patrz FILM. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części.

14. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać (część wody można zastąpić np. 3 łyżkami spirytusu) i tak około 1/4 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce (troszkę więcej ponczu radzę przeznaczyć na ciasto makowe).

15. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę czekoladowego kremu i wyrównać. Z ciasta makowego zdjąć papier do pieczenia i z ciasta można również troszkę odciąć przypieczoną skórkę.

16. Ciasto makowe położyć na kremie w blaszce i nasączyć je troszkę więcej niż biszkopt. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć go pozostałym ponczem.

Polewa:
17. Do rondelka wlać śmietankę, postawić na ogniu i zagotować.
Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę (gorzką oraz mleczną) i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi.

18. Następnie do ciepłej masy czekoladowej dodać masę krówkową jaka została nam w puszce i dokładnie wymieszać, patrz FILM.

19. Polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.
Na koniec ciasto posypałam wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.

20. Ciasto radzę podawać w temperaturze pokojowej, czyli tak około 45-60 minut przed podaniem ciasto można wyjąć z lodówki, aby krem był bardziej miękki i kremowy.

Udanych wypieków :)

Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

39 komentarzy do wpisu „Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką”

  1. Ciasto ciężkie przeładowane czekoladą. tłuste. Brakuje do maku pasujących powideł . Następnym razem zrobię inaczej.
    biszkopt kakaowy
    powidła lub dżem śliwkowy
    krem orzechowy lekki czyli budyniowy z orzechami lub cięższy masło z krówką i orzechami
    makowe ciasto
    krem orzechowy
    biszkopt kakaowy
    powidła i
    i polewa czekoladowa

    Myślę że nie będzie tak słodkie i tłuste

    Odpowiedz
    • Czy czytając przepis nie zauważyła Pani, że ciasto jest z tych cięższych? Moim zdaniem kaloryczne, a nie tłuste… Warte każdej kcal!
      Dla mnie przepis świetny! Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Witam :)
    Czy orzechy wloskie można zastąpić laskowymi bądź ziemnymi?
    I czy można dodać maku z puszki?

    Ciasto wleci na Wszystkich Świętych :)

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Wyglądało tak pysznie, że nie mogłam się oprzeć i zrobiłam. Jutro będziemy się zajadać 🥧 ale coś mi chyba nie wyszło z polewą, wydawała się zbyt rzadka i nie mogłam do końca rozmieszać masy karmelowej i teraz mam grudki. Co było nie tak?

    Odpowiedz
  4. Witam.
    W przepisie jest, że należy ubijać najpierw białka a potem dodawać żółtka. Czy jeśli ubiję od razu całe jajka na jasną sztywną pianę to wyjdzie mi ciasto? Problem w tym, że zdarza mi się, że po rozdzieleniu białek od żółtek itp. to ciasto mi nie rośnie.

    Pozdrawiam
    Renata

    Odpowiedz
  5. Do Renata z 5,11 2020. Z całych jajek nigdy nie ubije się piana wogole. Dlatego pianę ubijamy osobno( podstawą do ładnie wyrośniętego biszkoptu). A nie ubije się piana,gdy do białek dostanie się odrobinę żółtka. Dlatego oddzielamy starannie. Pozdrawiam…

    Odpowiedz
    • nie rozumiem tej odpowiedzi. Całe jajka zawsze ubjam z cukrem na parzę i wychodzi piękna lśniąca i gęsta piana. Jak włożę łyżkę do piany ubitej to nic nie ścieka, trzyma się łyżki taka jest gęsta

      Odpowiedz
    • Pani takich rzeczy nie pisze! Całe jajka świetnie ubijają się z cukrem na jasną puszystą pianę, która kilkakrotnie zwiększa swoją objętość. Jeśli się nie robiło i się nie wie, piszemy uczciwie: „nie wiem”, a nie wprowadzamy ludzi w błąd.

      Odpowiedz
  6. Dziewczyny jesteście świetne 🌹
    Przepis bardzo mi się podoba. Zrobię go na święta. Może trochę kaloryczne ale to raz w roku.😊😊 Pozdrawiam wszystkie Panie 🌹 Życzę spokojnych i udanych Świąt 🎄🎍🎂🍸

    Odpowiedz
  7. Właśnie jestem w trakcie robienia Euforii. Mój krem wyszedł rzadszy niż pani , sama czekolada kiedy ja dodawałam była luźniejsza , wsadziłam go do lodówki z nadzieją, że zgęstnieje. I jeszcze jedna sprawa , ciasto makowe ma być cięższe nie przypominające biszkopta ? Napiszę jak mi wyszło . Pozdrawiam !

    Odpowiedz
  8. Zrobiłam pierwszy raz. Biszkopt super, ale nie wiem czemu nie trzyma się masy. Makowe za mało nasączylam i wyszło twarde. Masa krówkowa rewelacja, ale jak dla mnie to jej za dużo, następnym razem zrobię połowę mniej i ząstapię jedną warstwę kwaśnym dżemem, bo trochę tego przełamania brakuje, a do polewy dodam ciut mniej gorzkiej czekolady, wolę mleczną. Ogólnie ślicznie wygląda, smaczne, do kawy super.

    Odpowiedz
  9. Najlepsze przepisy jakie spotkalam od bardzo dawna , robilam kikla ciast na swiwta , wyszly wysmienite , teraz bede robic na Nowy rok . Super. Dziekuje ze jestes :)

    Odpowiedz
  10. Witam, chciałabym się zapytać czy te ciasto można mrozić?
    Będę robiła ciasto euforia na święta wielkanocne i będę mieć dużo pracy i dlatego takie zapytanie do Pani 🙂

    Odpowiedz
  11. Ciasto jest przepyszne! Odkąd je zrobiłam jest jednym z moich faworytów, polecam! Idealne na święta oraz wyjątkowe okazje. Lubię słodkości i to ciasto spełnia wszystkie moje oczekiwania, naprawdę wyjątkowe.

    Odpowiedz
  12. Witam,uwielbiam Pani przepisy,a to ciasto cudowne,mam pytanie czy można zrobić w piątek ,a podać w niedzielę,dziękuję za odpowiedź

    Odpowiedz

Dodaj komentarz