Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką

Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką – Nowe, pyszne ciasto makowe z czekoladą w Małej Cukierence. Wygląda bardzo apetycznie z różnymi warstwami. Jest wilgotne, aromatyczne, mocno czekoladowe, orzechowe. Takie ciasto dla fanów czekolady na wyjątkowe okazje. W przygotowaniu nie jest trudne. Radzę podawać je w temperaturze pokojowej wtedy krem jest miękki, kremowy i myślę, że wtedy ciasto lepiej smakuje. Polecam! (Zmodyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką

Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek osobno – żółtka i białka
180g cukru kryształu
80ml oleju
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100ml świeżo zaparzonej, ostudzonej kawy
Ciasto makowe – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
130g masła w temperaturze pokojowej
90g cukru kryształu
200g suchego, zmielonego maku (użyłam kupnego, zmielonego w torebce)
4-5 kropli aromatu migdałowego
4 duże jajka
100g posiekanych orzechów włoskich
Do nasączenia:
230-250ml wody (można część zastąpić alkoholem np. spirytusem lub wódką lub likierem)
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Czekoladowy krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g gorzkiej czekolady – użyłam czekolady 64%
50g mlecznej czekolady
200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
250g masła w temperaturze pokojowej
300g masy krówkowej z puszki
Polewa:
150g gorzkiej czekolady – użyłam czekolady 64%
100g mlecznej czekolady
250ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
około 150-200g masy krówkowej z puszki
Dodatkowo:
wiórki czekoladowe do posypania

Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.

4. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM. Wlać kawę i znów wymieszać krótko szpatułką.

5. Następnie przesiać połowę przygotowanej mąki z kakao, wymieszać bardzo krótko szpatułką (proszę za długo nie mieszać) i przesiać pozostałą mąkę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.

6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Ciasto makowe:
7. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Dodać zmielony mak, aromat i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.

8. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać orzechy i wymieszać szpatułką.

9. Ciepły biszkopt można wyjąć z blaszki i tą samą blaszkę 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto makowe przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Czekoladowy krem:
10. Do rondelka wlać śmietankę, postawić na ogniu i zagotować.
Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę (gorzką oraz mleczną) i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, patrz FILM. Czekoladową masę nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

11. Gdy masa czekoladowa już ostygnie do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. W dwóch partiach dodać masę krówkową, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.

12. Następnie do maślanego kremu dodać w dwóch partiach czekoladową masę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.

Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką

Składanie ciasta:
13. Z blaszki wyjąć ciasto makowe i odstawić.
Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i papier wyłożyć z powrotem do blaszki, patrz FILM. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części.

14. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać (część wody można zastąpić np. 3 łyżkami spirytusu) i tak około 1/4 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce (troszkę więcej ponczu radzę przeznaczyć na ciasto makowe).

15. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę czekoladowego kremu i wyrównać. Z ciasta makowego zdjąć papier do pieczenia i z ciasta można również troszkę odciąć przypieczoną skórkę.

16. Ciasto makowe położyć na kremie w blaszce i nasączyć je troszkę więcej niż biszkopt. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć go pozostałym ponczem.

Polewa:
17. Do rondelka wlać śmietankę, postawić na ogniu i zagotować.
Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę (gorzką oraz mleczną) i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi.

18. Następnie do ciepłej masy czekoladowej dodać masę krówkową jaka została nam w puszce i dokładnie wymieszać, patrz FILM.

19. Polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.
Na koniec ciasto posypałam wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.

20. Ciasto radzę podawać w temperaturze pokojowej, czyli tak około 45-60 minut przed podaniem ciasto można wyjąć z lodówki, aby krem był bardziej miękki i kremowy.

Udanych wypieków :)

Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

46 komentarzy do “Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką”

  1. Ciasto ciężkie przeładowane czekoladą. tłuste. Brakuje do maku pasujących powideł . Następnym razem zrobię inaczej.
    biszkopt kakaowy
    powidła lub dżem śliwkowy
    krem orzechowy lekki czyli budyniowy z orzechami lub cięższy masło z krówką i orzechami
    makowe ciasto
    krem orzechowy
    biszkopt kakaowy
    powidła i
    i polewa czekoladowa

    Myślę że nie będzie tak słodkie i tłuste

    Odpowiedz
    • Czy czytając przepis nie zauważyła Pani, że ciasto jest z tych cięższych? Moim zdaniem kaloryczne, a nie tłuste… Warte każdej kcal!
      Dla mnie przepis świetny! Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Witam :)
    Czy orzechy wloskie można zastąpić laskowymi bądź ziemnymi?
    I czy można dodać maku z puszki?

    Ciasto wleci na Wszystkich Świętych :)

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Wyglądało tak pysznie, że nie mogłam się oprzeć i zrobiłam. Jutro będziemy się zajadać 🥧 ale coś mi chyba nie wyszło z polewą, wydawała się zbyt rzadka i nie mogłam do końca rozmieszać masy karmelowej i teraz mam grudki. Co było nie tak?

    Odpowiedz
  4. Witam.
    W przepisie jest, że należy ubijać najpierw białka a potem dodawać żółtka. Czy jeśli ubiję od razu całe jajka na jasną sztywną pianę to wyjdzie mi ciasto? Problem w tym, że zdarza mi się, że po rozdzieleniu białek od żółtek itp. to ciasto mi nie rośnie.

    Pozdrawiam
    Renata

    Odpowiedz
  5. Do Renata z 5,11 2020. Z całych jajek nigdy nie ubije się piana wogole. Dlatego pianę ubijamy osobno( podstawą do ładnie wyrośniętego biszkoptu). A nie ubije się piana,gdy do białek dostanie się odrobinę żółtka. Dlatego oddzielamy starannie. Pozdrawiam…

    Odpowiedz
    • nie rozumiem tej odpowiedzi. Całe jajka zawsze ubjam z cukrem na parzę i wychodzi piękna lśniąca i gęsta piana. Jak włożę łyżkę do piany ubitej to nic nie ścieka, trzyma się łyżki taka jest gęsta

      Odpowiedz
    • Pani takich rzeczy nie pisze! Całe jajka świetnie ubijają się z cukrem na jasną puszystą pianę, która kilkakrotnie zwiększa swoją objętość. Jeśli się nie robiło i się nie wie, piszemy uczciwie: „nie wiem”, a nie wprowadzamy ludzi w błąd.

      Odpowiedz
      • Popieram. Ja zawsze ubijam całe jaja, ok. 15-20 minut, bo wtedy nie ma ryzyka przebicia białek. A przebicie białek powoduje, że biszkopt nie wyrośnie.

        Odpowiedz
  6. Dziewczyny jesteście świetne 🌹
    Przepis bardzo mi się podoba. Zrobię go na święta. Może trochę kaloryczne ale to raz w roku.😊😊 Pozdrawiam wszystkie Panie 🌹 Życzę spokojnych i udanych Świąt 🎄🎍🎂🍸

    Odpowiedz
  7. Właśnie jestem w trakcie robienia Euforii. Mój krem wyszedł rzadszy niż pani , sama czekolada kiedy ja dodawałam była luźniejsza , wsadziłam go do lodówki z nadzieją, że zgęstnieje. I jeszcze jedna sprawa , ciasto makowe ma być cięższe nie przypominające biszkopta ? Napiszę jak mi wyszło . Pozdrawiam !

    Odpowiedz
  8. Zrobiłam pierwszy raz. Biszkopt super, ale nie wiem czemu nie trzyma się masy. Makowe za mało nasączylam i wyszło twarde. Masa krówkowa rewelacja, ale jak dla mnie to jej za dużo, następnym razem zrobię połowę mniej i ząstapię jedną warstwę kwaśnym dżemem, bo trochę tego przełamania brakuje, a do polewy dodam ciut mniej gorzkiej czekolady, wolę mleczną. Ogólnie ślicznie wygląda, smaczne, do kawy super.

    Odpowiedz
  9. Najlepsze przepisy jakie spotkalam od bardzo dawna , robilam kikla ciast na swiwta , wyszly wysmienite , teraz bede robic na Nowy rok . Super. Dziekuje ze jestes :)

    Odpowiedz
  10. Witam, chciałabym się zapytać czy te ciasto można mrozić?
    Będę robiła ciasto euforia na święta wielkanocne i będę mieć dużo pracy i dlatego takie zapytanie do Pani 🙂

    Odpowiedz
  11. Ciasto jest przepyszne! Odkąd je zrobiłam jest jednym z moich faworytów, polecam! Idealne na święta oraz wyjątkowe okazje. Lubię słodkości i to ciasto spełnia wszystkie moje oczekiwania, naprawdę wyjątkowe.

    Odpowiedz
  12. Witam,uwielbiam Pani przepisy,a to ciasto cudowne,mam pytanie czy można zrobić w piątek ,a podać w niedzielę,dziękuję za odpowiedź

    Odpowiedz
  13. Witam
    Ciasto z makiem wogole niewyroslo!!dodalam masy makowej i siedział 35min kolor brązowy jak go sprawdzałam patyczkiem to jakby byl puchem a jak wyrzuciłam z blachy to byl mokry i wogole rozwalił się gdy chciałam go przesunąć na ścierce??
    Czyżby nie mój dzień na pieczenie !!
    Wogole zastanawiam się jak jest to możliwe ze takie ciasto bez maki wyrosło??

    Odpowiedz
  14. Ciasto wychodzi bardzo dobrze, jest stabilne, bardzo dobrze się kroi. Krem jest obłędny. Świetnie się nadaje na uroczystości. Moim zdaniem sprawdzi się też jako tort.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz