Czekoladowa beza z malinami i borówkami

Czekoladowa beza z malinami i borówkami – Dzisiaj zapraszam na pyszną, mocno czekoladową, słodką bezę. Ozdobiona jest niesłodzoną śmietanką i owocami. Bardzo aromatyczna, cudownie pachnie podczas pieczenia, jest chrupiąca, delikatnie waniliowa, w kęsach czuć kawałki czekolady, pychotka, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Czekoladowa beza z malinami i borówkami

Czekoladowa beza z malinami i borówkami
Składniki:
Beza:
6 białek (o wadze około 215g)
320g jasnego brązowego cukru (cukier trzcinowy, nierafinowany)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao bez cukru
1 łyżeczka białego octu winnego
100g posiekanej gorzkiej czekolady
100g posiekanej mlecznej czekolady
kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g
Wierzch:
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g (lub cukier wanilinowy)
po około 100g malin i borówki
kakao do posypania
poszatkowane pistacje do ozdoby

Czekoladowa beza z malinami i borówkami

Beza:
1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy 22cm (papier można odwrócić na drugą stronę, żeby było widać tylko zarys okręgu).
Piekarnik nastawić na 110°C na funkcji termoobieg.

2. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić na sztywno mikserem ustawionym najwyższe obroty.
Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce), jak zużyjemy cały cukier proszę jeszcze ucierać mikserem przez około 5-6 minut, aby cukier dobrze się rozpuścił.

3. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać na pianę z białek, krótko wymieszać szpatułką lub łyżką. Dodać ocet, czekoladę i dokładnie wymieszać szpatułką lub łyżką.

4. Pianę z białek przełożyć na przygotowaną blaszkę i wyrównać (patrz FILM). Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 2 i 30 minut. Beza podczas pieczenia będzie rosła.
Po upieczeniu bezę zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez około 30 minut. Następnie wyciągnąć do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fix-em i pastą waniliową, wyłożyć ją na wierzch bezy, wyrównać. Bezę ozdobić owocami i posypać kakao oraz poszatkowanymi pistacjami, od razu podawać.

Udanych wypieków :)

Czekoladowa beza z malinami i borówkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

9 komentarzy do “Czekoladowa beza z malinami i borówkami”

  1. Witam . Jeśli beze zrobię w sobotę to nic się jej nie stanie do wtorku ? Oczywiście kremówkę we wtorek należę na beze

    Odpowiedz
  2. Witam,
    Czy samą bezę mogę zrobić dwa dni wcześniej?
    Ewa
    Przy okazji zdrowych pogodnych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego życzę(:

    Odpowiedz

Dodaj komentarz