Ciasteczka misie – Słodkie, kruche ciasteczka w kształcie misiów dla najmłodszych. Bardzo smaczne, kakaowe i odrobinę waniliowe. Będą ładną ozdobą przyjęcia urodzinowego. Uważam, że ciasteczka nie są trudne w przygotowaniu, tylko podczas wałkowania podsypujmy ciasto mąką, bo trochę się klei, a kiedy będziemy piec ciasteczka, to proszę je doglądać, ponieważ szybko się pieką i łatwo je przypalić. Bardzo polecam, ogólnie uważam, że przepis jest świetny (przepis ze strony the-cookie-fairy).
Ciasteczka misie
Składniki na około 25 ciasteczek:
Ciasto:
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
100g cukru pudru
1 żółtko
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
230g mąki (użyłam tortowej)
30g dobrego, ciemnego kakao
Lukier:
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki kakao
około 1-2 łyżeczki wody lub mleka
Ciasteczka:
1. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty, aż zmięknie. Dodać cukier puder i dalej ucierać składniki przez około 3 minuty na kremową, jasną masę.
2. Dodać żółtko, aromat i dokładnie wymieszać.
3. Dodać mąkę, przez chwilę mieszać mikserem, a następnie rękoma zagnieść miękkie ciasto.
4. Ciasto podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao. Oba ciasta wstawić na około 2 godziny do lodówki.
5. Każde schłodzone ciasto krótko zagnieść, żeby trochę zmiękło i następnie, podsypując mąką, rozwałkować, na dwa cienkie prostokąty. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy 6cm i mniejsze o średnicy 3cm. Na jeden duży okrąg przypadają dwa małe, z czego jeden cały na buzię, a drugi przepoławiamy na uszy. Do jasnego ciasta dajemy dwa ciemne okręgi, a do ciemnego dwa jasne.
6. Duże okręgi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z małego przepołowionego okręgu robimy uszy, lekko dociskając je do ciasta, a drugi mały kładziemy w całości, żeby stanowił buzię, jak na zdjęciu powyżej.
7. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 8 minut (na funkcji góra-dół w 180oC), tylko proszę uważać i doglądać ciasteczek, ponieważ szybko się pieką i łatwo je przypalić.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Lukier:
8. Cukier puder utrzeć z odrobiną mleka (jeśli lukier będzie za rzadki dodać trochę cukru pudru, jeśli za gęsty dodać jeszcze mleka). Przełożyć połowę do szprycy z cienką końcówką lub do woreczka foliowego, odciąć róg i ozdobić ciasteczka, robiąc jasnym lukrem oczka i na ciemnych buziach linię nosa i uśmiech.
9. Do pozostałego lukru dodać kakao, przełożyć go do woreczka lub szprycy z cienką końcówką i skończyć oczka, robiąc małą kropkę na jasnym lukrze oraz linię nosa i uśmiech na jasnych ciasteczkach.
Udanych wypieków:)
można, ale wtedy ciasteczka nie będą takie ładne,
pozdrawiam
Jak się zakłada taką stronkę bardzo prosze o odzpoiedz
czy ciasteczka można zagnieść i zamrozić a zrobić je po 3dniach w lodówce? chce rozłożyć przygotowania przed córki urodzinami.
myślę, że tak, powinno się udać, pozdrawiam
Albo ja coś robię źle, albo ten przepis jest trefny. Z tą ilością mąki wychodzi krem a nie ciasto. Piec też trzeba dłużej niż podano.
strasznie niewdzięczne te ciasto. Wogóle nie mogłam sobie z nim poradzić albo się łamało albo lepiło do wszystkiego. u mnie niewypał :(
U mnie również ciasto było słabe, bardzo się kruszyło
Ile ciasteczek 'wychodzi' z jednej porcji ciasta?
około 25 sztuk, pozdrawiam serdecznie
Ciasto tak jak pisały poprzedniczki niewdzięczne. Do wałkowania się nie nadaje. Po upieczeniu uszka odpadają. W smaku bardzo smaczne, ale trzeba coś w przepisie zmodyfikować ;)
Ciasteczka są przepyszne właśnie zrobiłam synkowi do szkoły na dzień Misia Rewelacyjny przepis
Ciasteczka rewelacja robię je synkowi do przedszkola dzieciaki są szczęśliwe do tego smak nieziemski ja dodaje jeszcze olejek o smaku pomarańczy :)
Witam. Jak długo moża przechowywać ciasteczka? Czy po 4 dniach będą już twarde? Pozdrawiam
będą dobre po 4 dniach, pozdrawiam