Światowy Dzień Pieczenia 2014 i przepis na orzechową tartę

Po raz kolejny zostałam zaproszona do wzięcia udziału w projekcie „World Baking Day” – Światowy Dzień Pieczenia, przypada on 18 maja w niedzielę. W tym dniu miłośnicy wypieków na całym świecie krzątają się po kuchniach i przygotowują pyszne wypieki dla swoich bliskich. Przy tej edycji Światowego Dnia Pieczenia przypominamy komuś ważnemu w naszym życiu, jak bardzo nam na nim zależy, obdarowując go własnoręcznie przygotowanym ciastem. Niezależnie czy to będą przyjaciele, rodzina czy współpracownicy, z pewnością sprawimy im miłą niespodziankę. Na stronie „World Baking Day” znajdziemy sprawdzone przepisy oraz aplikację „Moje słodkie zobowiązanie” dzięki, której możemy bliskiej osobie powiedzieć dlaczego upieczemy dla niej ciasto (już wypróbowałam:)).
Ja upiekę ciasto dla mojej siostry Marysi w podziękowaniu za to, że zawsze jest przy mnie kiedy jej potrzebuję i bardzo mnie wspiera. Przygotuję więc orzechową tartę, którą piekłam na warsztatach pieczeniowych WBD.

tarta z orzechami

Tarta jest mocno orzechowa, na kruchym cieście i jest szybka w przygotowaniu. W domu upiekłam ją w formie na tartę o średnicy 25cm, a na warsztatach pieczeniowych przygotowaliśmy ją w mini formach o średnicy około 10cm.

tarta z orzechami

tarta z orzechami

Tarta orzechowa
Składniki na tartę:
Ciasto:
150g kostki do pieczenia „Kasia”
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g cukru
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa orzechowa:
50g kostki do pieczenia „Kasia”
300ml śmietanki 30% lub 36%
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
60g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 jajka
350g różnych orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca)
cukier puder do posypania

1. Orzechy wysypać na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Prażyć je w temperaturze 180oC przez około 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie 2/3 orzechów zemleć.

2. Składniki na ciasto przełożyć do dużej miski i szybko zagnieść ciasto.

3. Formę na tartę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, podsypując je mąką i wyłożyć nim przygotowaną formę. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić 20-30 minut do lodówki.

Masa orzechowa:
4. Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać kostkę do pieczenia „Kasia” i wlać śmietankę. Podgrzewać mieszając, aż „Kasia” się rozpuści. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać na jednolitą masę (jeśli zostaną małe grudki, proszę się nie przejmować). Podgrzewać masę, aż zgęstnieje. Zdjąć ją z ognia i odstawić na 5 minut do przestygnięcia.

5. Następnie do masy dodać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki się połączą. Na końcu dodać całe oraz zmielone orzechy i wymieszać dokładnie łyżką.

6. Masę orzechową przełożyć na ciasto w foremce, wyrównać i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Tartę podawać przestygniętą, posypaną cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

WARSZTATY2

Warsztaty pieczeniowe „World Baking Day” odbywały się we wspaniałym, dużym studiu, które było świetnie zaopatrzone. Brały w nim udział blogerki i dziennikarki, a głównymi prowadzącymi byli panowie Tomasz Deker, mistrz cukiernictwa i Piotr Murawski, szef kuchni.

WARSZTATY

Podzielone byłyśmy na pary i każda „ekipa” miała do przygotowania inny deser. Zostało więc przygotowanych sporo pyszności: sernik, babeczki z owocami, babeczki czekoladowe, tarta orzechowa, krem brulée.

WARSZTATY

Zawsze dobrą radą i pomocą służyli eksperci, a w studiu panowała przyjemna atmosfera. Mogliśmy również posłuchać przygotowanego wykładu na temat czekolady i sprawdzić nasze umiejętności w rozpoznawaniu zapachów, które towarzyszą nam w kuchni.

WARSZTATY

W trakcie warsztatów podziwialiśmy również umiejętności Tomasza Dekera. Przygotował rewelacyjne czekoladki i pomógł nam w przygotowaniu czekoladowych torcików.

WARSZTATY6
WARSZTATY7

Podsumowując: warsztaty były dobrze zorganizowane i świetnie się na nich bawiłam. Mam nadzieję, że i Wy przygotujecie w niedzielę 18 maja ciasto dla biskich Wam osób, zachęcam do pieczenia:).
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na film.

WARSZTATY

13 przemyśleń nt. „Światowy Dzień Pieczenia 2014 i przepis na orzechową tartę

  1. ale bosko wygląda! :) zostawię ją sobie na przyszły tydzień, bo właśnie dziś zrobiłam pleśniaka z przepisu Małej Cukierenki ;))

  2. Witam serdecznie ;) jestem wielką miłośniczką Pani bloga . Na sam widok zdjęć cieknie mi ślinka , niestety mam jeden problem , nie posiadam form o wymiarach jak Pani, mam jedynie forme o wymiarach 24×34 i tu moje pytanie; czy powinnam podwoić ilość skłdników ? Czekam na odpowiecz i pozdrawiam ;)

  3. jesli chodzi o tarte orzechowa to mysle ze mozna podwoic skladniki, pozdrawiam serdecznie i cisze sie:) dziekuje

  4. Dziękuje bardzo za odpowiedz , bardzo mi miło ;) a czy przepisy na które są u Pani na forme 23×23 też mogę spokojnie podwajać ? Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia ;)

  5. wydaje mi sie, ze nie wszystkie, nie ktore wystarczy tylko o polowe zwiekszyc, rowniez pozdrawiam i dziékuje:)

Dodaj komentarz

.