Piernik na miodzie

Piernik na miodzie – Dzisiaj zapraszam na pyszny, aromatyczny piernik z dużą ilością naturalnego miodu i przypraw korzennych. Jest wilgotny, cudownie pachnie i wspaniale smakuje. W przygotowaniu jest prosty i uważam, że szybki. Jeśli nie lubimy wyraźnych korzennych smaków, można dodać mniej przepraw o połowę lub dodać opakowanie przyprawy do piernika. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Piernik na miodzie

Piernik na miodzie
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
220ml mleka
220g naturalnego miodu
1 łyżeczka sody
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 kopiasta łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
po 2 łyżeczki cynamonu i imbiru
po koło 3/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu
120g miękkiego masła
120g jasnego brązowego cukru
2 jajka
2 łyżki powideł śliwkowych
garść suszonej żurawiny lub rodzynek
Polewa:
100g białej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego
Dodatkowo:
pierniczki do ozdoby (przepis na pierniczki tutaj: Pierniczki Świąteczne” klik)
złoty barwnik spożywczy w proszku

Ciasto:
1. Do rondelka wlać mleko i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać miód, wymieszać. Dodać sodę, wymieszać (masa troszkę się spieni), odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę z kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.

3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

4. Do maślanej masy dodać połowę mąki i wlać połowę mleka z miodem, wymieszać krótko mikserem do zwilgotnienia składników. Dodać pozostałą mąkę , pozostałe mleko, powidła śliwkowe, żurawinę i znów wymieszać krótko mikserem.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika piec w temperaturze 180C przez około 60 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia ciasto można nakryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
6. Ostygnięty piernik ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia. Czekoladę z olejem kokosowym roztopić w mikrofalówce lub na parze i polać nią wierzch piernika (patrz FILM).
Drobne pierniczki oprószyć złotym barwnikiem spożywczym w proszku (patrz FILM) i poukładać je na polewie. Piernik odstawić na około godzinę, aby polewa stężała.

Udanych wypieków :)

Piernik na miodzie

Print Friendly, PDF & Email

6 myśli na temat „Piernik na miodzie

  1. „złoty prawnik spożywczy w proszku ” – ubawił mnie ten lapsus językowy, a przepis wykorzystam, smaczne są Pani ciasta. Korzystam czasami, ostatnio dyniowe z czekoladą, już 3 razy.

  2. Genialny! Zrobiłam przekładany powidłami i na wierzch posypałam orzechami, bardzo dobry wyszedł :) zamiast pojedynczych przypraw, dodałam 1 paczkę przyprawy korzennej i trochę mało wyrazisty ma smak, więc następnym razem dodam wszystko osobno, pozdrawiam :D

  3. Ciasto jest wyjątkowo pyszne, lekko wilgotne dzięki żurawinie. Ciasto ogromnie smakowało mnie oraz wszystkim znajomym w pracy. Za kilka dni zamierzam je upiec ponownie, a przepis zagości na stałe u mnie w domu. Jestem zachwycona, bardzo Pani dziękuję i życzę dużo dobrego :)

Dodaj komentarz

.