Pierniczki „Słodkie Chatki”

Pierniczki „Słodkie Chatki” – W Małej Cukierence kolejny przepis na pyszne pierniczki, tym razem z melasą. Bardzo aromatyczne i smaczne. Ciasteczka przy brzegach się przypieką i będą chrupiące, a w środku będą miękkie. Pierniczki są proste w przygotowaniu. Z przepisu uzyskamy około 10 dużych pierniczków (dużych jak moje gwiazdki i domki) lub 20 mniejszych. Pierniczki udekorowałam lukrem i cukierkami, żelkami, posypkami cukrowymi. Przepis na lukier tutaj: Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”klik). Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Pierniczki

Pierniczki „Słodkie Chatki”
Składniki na 10 dużych pierniczków:
120g masła lub margaryny
120g cukru pudru
po 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu, imbiru
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej
1 łyżeczka sody
100g melasy (użyłam melasy karobowej może być buraczana lub z trzciny cukrowej)
2 żółtka
1 i 1/2 łyżeczki białego octu winnego lub jabłkowego
około 380-400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
Dodatkowo:
lukier do ozdoby (przepis na lukier jest tutaj: „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”klik
cukierki, żelki, posypki cukrowe

Pierniczki

1. Do miski przełożyć masło i ucierać je mikserem przez około 2 minuty. Dodać cukier puder i znów ucierać mikserem przez około 1 minutę.

2. Do masła z cukrem dodać przyprawy, sodę, melasę i 2 żółtka, wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać ocet, krótko wymieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy (patrz FILM).

3. Mikser odstawić i z okruchów rękoma zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 3 godziny.

4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować, podsypując mąką. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 10-13 minut, większe, grubsze pierniczki proszę piec dłużej.
Po wyjęciu z piekarnika pierniczki odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Moje pierniczki ozdobiłam lukrem i słodyczami (patrz FILM).

Udanych wypieków :)

Pierniczki

Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze do “Pierniczki „Słodkie Chatki””

Dodaj komentarz