Przepyszne korzenne pierniczki, które nie muszą długo leżakować, aby zmięknąć. Od razu nadają się do chrupania i po tygodniu dalej są rewelacyjne. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie w całym domu, ponieważ dosyć sporo dodajemy do nich przypraw korzennych. Jeśli ich nie posiadamy, możemy użyć przyprawy do piernika w takiej samej ilości. Lukier zrobiony jest z białka, ale możemy również przygotować lukier na soku z cytryny lub wody. Te Pierniczki podbiły serca gości i domowników:) bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Słodki świat Kasi”).
Pierniczki kruche
Składniki na około 30 sztuk:
Ciasto:
150g zimnego masła o zawartości tłuszczu 82-83% tłuszczu
(schłodzonego z lodówki)
250g mąki
80g cukru pudru
100g miodu naturalnego (użyłam miodu gęstego, nie płynnego)
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20g przypraw korzennych (dodałam około 2,5-3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę mielonego imbiru, 1 płaską łyżeczkę mielonych goździków, 1 łyżeczkę mielonego kardamonu, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę mielonego ziela angielskiego) – możemy zastąpić przyprawą do piernika
2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
barwniki spożywcze
posypki cukrowe
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i dodać do niej przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, wymieszać.
2. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać miód, żółtka i szybko zagnieść ciasto (jeśli będzie bardzo klejące proszę dodać jeszcze mąki). Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
3. Po wyjęciu z lodówki zagnieść jeszcze 2-3 razy i podsypując mąką, rozwałkować (na grubość jaką chcemy, jeśli wolimy grubsze pierniczki, to rozwałkować na grubość około 0,5cm). Z ciasta wycinać foremkami pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.
4. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut (na funkcji góra-dół 180°C).
Lukier:
5. Białko ubić i dodać do niego cukier puder, wymieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa. Jeśli lukier będzie za rzadki, proszę jeszcze dodać cukru pudru, jeśli za gęsty, proszę dodać odrobinę wody. Lukier podzielić na mniejsze porcje i zabarwić barwnikami.
6. Gotowym lukrem ozdobić ostygnięte pierniki.
Udanych wypieków:)
Całe życie (a mam 33 wiosny) uważałam, że nie znoszę pierników. W tym roku zrobiłam je pierwszy raz sama ze względu na dzieci. Chciałam, żeby miały fajną zabawę a ja przecież nie muszę ich jeść. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy spróbowałam pierwszego, a potem drugiego i trzeciego… Nie szło się od nich oderwać! Pychota po prostu.
Ogromnie się cieszę!! pozdrawiam ciepło!
Są genialne! Pierwszy raz w tym roku piekliśmy pierniczki z chłopakiem i na pewno zagoszczą u nas co roku. :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Super! Nareszcie znalazlam przepis na pierniczki odpowiednie do witrażyków. Dziekuję.
Ja robię zawsze z tego przepisu i wychodzą idealne 👍👍👍👍 najlepsze 😊 proszę tak nie pisać ☺ od Małej Cukierenki zawsze mi się wszystko udaje
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Długo szukałam takich pierniczków są mega pyszne zdecydowanie mój smak i te przyprawy polecam wszystkim są aromatyczne kruche i chrupiące marmurkowy keks też robiłam jest super dziękuję za fantastyczne przepisy często goszczę na Pani stronie
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
sun stwierdził: najlepsze jakie w życiu jadłem! Filip lat 7 smakosz piernikczków
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Właśnie się przymierzam do zrobienia pierniczków z tego przepisu. Czy zamiast cukru pudru można dodać ksylitol?
nie wiem jak tu ksylitol się sprawdzi, pozdrawiam serdecznie
chciałabym zapytać o narzędzie do lukrowania pierniczków, na zdjęciu z czerwoną nakładką – co to? potrzebuje takie razy dla dzieciaków, żeby miały uciechę z dekorowania. Dziękuję za podpowiedź.
to taka buteleczka do dekorowania kiedyś w tchibo kupiłam, w aledore. pl powinny być takie buteleczki, pozdrawiam serdecznie
Są smaczne i kruche ALE kakao niepotrzebne.
dziękuję, pozdrawiam ciepło
Cudowne!!!! Smaczne, kruche od razu do jedzenia i ten aromat przypraw…. Polecam!!!!! Nie jednej osobie już poleciłam ten przepis bo pierniczki wszystkim smakowały :) zresztą jak wszystkie pyszności które robiłam z Pani przepisów. Pozdrawiam Dorota
Bede probowac w tym tygodniu :))) musza sie udac :D
Czu lukier z surowego białka wytrzyma na pierniczkach dłuższy czas – np. 2 tygodnie?
tak wytrzyma, pozdrawiam serdecznie
1 raz robilam, 'prawie’ trzymalam sie przepisu (kilka skladnikow na oko), dodalam tez plynny miod, mniej przypraw. Teraz lukier tezeje ;)
Dzieki Tobie swietnie spedzilam wieczor z corkami. Wesolych i ho, ho, ho ;)
ps. probowalismy juz, saaaa SUPER
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
A wyciagajac je z piekarnika sa w dotyku miekkie czy powinny juz byc twardsze? Bo 14 min pieklam i jakies mieciutkie :)
nie powinny być twardsze, po wyjęciu z piekarnika mogą być miękkie, jak ostygną to stwardnieją, pozdrawiam