Smaczne, bogate ciasto czekoladowe z odrobiną cynamonu i skórki pomarańczowej. Dosyć gęste, nasączone likierem i przełożone konfiturą, pycha:). Wierzch i boki pokryte są czekoladą, a ozdoby zrobiłam z marcepanu, co starałam się w miarę dokładnie opisać. Użyłam złotego barwnika, ponieważ mój marcepan był żółty, więc lepiej komponował się ze złotem, ale możemy zastąpić go srebrnym. To taka moja wersja świątecznego ciasta czekoladowego, polecam:)
Ciasto czekoladowe ozdobione marcepanem
Składniki:
Ciasto (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
250g gorzkiej czekolady
5 jajek – osobno żółtka i białka
200g miękkiego masła
190g cukru
50g zmielonych migdałów
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
100ml maślanki (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
Do przełożenia:
około 200g konfitury malinowej lub truskawkowej (może być również śliwkowa)
około 1/3 szklanki likieru cointreau plus 1/4 – 1/5 szklanki wody (likier możemy zastąpić słodzoną wodą z dodatkiem 2-3 kropel aromatu pomarańczowego lub użyć brandy)
Do dekoracji:
200g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
około 100-150g marcepanu (masę marcepanową kupiłam w Lidlu:))
cukier puder
barwnik w proszku do ręcznego malowania (pyłek) – złoty lub srebrny
Ciasto:
1. Czekoladę zmielić w blenderze lub bardzo drobno posiekać.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, migdałami oraz cynamonem.
3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po 1 żółtku lub po 2 żółtka naraz i po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Do maślanej masy dodać czekoladę i skórkę pomarańczową, wymieszać mikserem na niskich obrotach. Następnie dodać mąkę z migdałami i wlać maślankę, dokładnie wymieszać.
5. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
6. Białka ubić na sztywną pianę z łyżeczką soku z cytryny i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
7. Oddzielić ciasto nożem od brzegów tortownicy i zdjąć obręcz. Ciasto raz przekroić w poziomie.
Likier wymieszać z wodą i nasączyć nim jeden i drugi krążek ciasta.
8. Jeden krążek ciasta posmarować konfiturą i przykryć drugim krążkiem.
Dekoracja:
9. Mój marcepan bardzo się kleił, więc dodałam do niego trochę cukru pudru i zagniotłam.
10. Marcepan dosyć cienko rozwałkować około na 3mm (użyłam do tego wałka i stolnicy z nieprzywierającego tworzywa, dlatego nie musiałam podsypywać cukrem pudrem).
11. Następnie przy pomocy pędzelka marcepan posmarować złotym barwnikiem i powycinać z niego gwiazdki i choinki. Barwnikiem możemy posmarować również samą foremkę do wycinania, wtedy łatwiej marcepan będzie od niej odchodził.
Powycinane kształty odłożyć na około 1-2 godziny do przyschnięcia (moje leżały na gąbkach, inne podłoże posypałabym odrobiną cukru pudru, żeby marcepan się nie przykleił).
12. Czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, na małym ogniu. Posmarować nią wierzch i boki ciasta. Odczekać około 10 minut i poukładać na cieście gwiazdki, a po bokach choinki, lekko je dociskając. Ciasto odstawić na całą noc.
Udanych wypieków:)
kupiła je w Tk maxx, pozdrawiam
mam pytanie gdzie pani kupiła te piękne foremki ?
slicznie dziekuje.
tort Sant Honore jest dosyć trudny, ale może spróbuję:) poszukam inspiracji,
pozdrawiam serdecznie i również życzę miłego dnia
Wypiekasz ciagle jakies wspanialosci! Ja ciagle cie sledze i wypiekam co rusz, jak znajde troszke czasu to sie pochwale zdieciami! 13grudnia sa urodziny mojego mezczyzny! Chcialabym zrobic tort Sant Honore ( to ten z ptysiami) moze znajdziesz ispiracje i pomozesz i go upiec wedlug twojego przepisu?zycze milego dnia! P.s tort makowy z brzoskwiniami byl super!
Pięknie wygląda, bardzo świątecznie ;)
Śliczne klimatyczne ciasto !
Pozdrawiam :-)
Jest przepiękne! Wygląda jak z ekskluzywnej cukierni. I takie świąteczne :)
Patrząc na to ciacho już czuję magię Świąt :))
Lenka: – tak można go użyć do przełożenia, rozwałkować podsypując cukrem pudrem i wyciąć kształt ciasta od foremki lub samego ciasta, jedną część ciasta posmarować dżemem, następnie przykryć marcepanem, jeśli będzie wystawał po bokach to po porostu go przyciąć do wielkości ciasta,następnie marcepan posmarować dżemem i nakryć drugą częścią ciasta, może sama też taki piernik zrobię:)
pozdrawiam ciepło
Mniam uwielbiam marcepan. A tak „poza tym” piękne zdjęcia oraz doskonała realizacja świątecznego ciasta. Muszę pokazać mojej kochanej Żonie :-) Sam niestety nie piekę.
Pozdrawiam
Michał
Wspaniale ozdobione. Cudne ciacho! :)
Aż szkoda jeść, taki piękny.
Ciasto piękne!!!! Ja tez kupiłam marcepan w Lidlu i zastanawiam się czy można go użyć do przełożenia piernika? Mała Cukierenko proszę o jakąś podpowiedź w tym temacie