Świąteczny keks z bakaliami

Świąteczny keks z bakaliami – Lubię ciasta, które mają w sobie dużo bakalii, szczególnie te w okresie Bożego Narodzenia są niesamowite, takie kolorowe, obfite i ten wspaniały smak, który nadają im przeróżne bakalie. Upiekłam więc bardzo smaczny keks polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Ładnie i apetycznie wygląda taki naładowany bakaliami, wybornie smakuje i pięknie pachnie. Dominujące aromaty to śmietankowy i rumowy. Całość dopełnia polewa z białej czekolady, która dobrze komponuje się z keksem. Kolorowe, pyszne ciasto, które u mnie na pewno będzie na święta. Nie ma z nim dużo zachodu, tylko pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam.

Świąteczny keks z bakaliami

Świąteczny keks z bakaliami
Składniki:
Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka (użyłam mąki tortowej)
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50ml rumu
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200g dowolnych miękkich bakalii
(dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle)
Dodatkowo:
150g białej czekolady
5 łyżek mleka
100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)

Świąteczny keks z bakaliami 1

1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).

4. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.

5. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.

Świąteczny keks z bakaliami

6. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.

Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy świąteczny keks z bakaliami i posypujemy kandyzowanymi owocami.

Udanych wypieków:)

Świąteczny keks z bakaliami

Świąteczny keks z bakaliami

Print Friendly, PDF & Email

234 komentarze do “Świąteczny keks z bakaliami”

  1. Dzisiaj upieklam , piekl sie dluzej niz 70 min. ale to moj piekarnik ( gazowy i swoje lata ma) , teraz czekam swiat zeby zobaczyc jak wyglada w srodku i oczywiscie jak smakuje . Dziekuje, pozdrawiam ,oraz zycze Wesolych Swiat 🎄

    Odpowiedz
  2. Robię ten keks od paru lat. Wymiata wszystkie inne keksy! Jest przepyszny. Po tych kilku latach wypada powiedzieć: dziękuję bardzo!

    Odpowiedz
  3. Nastawilam na 170 stopni bez termoobiegu, a i tak ciasto bylo przypalone juz po 50 minutach. No niestety na jutrzejsza wigilie malo sie nada…

    Odpowiedz
  4. Długo szukałam przepisu na idealny keks; nareszcie znalazłam! Jest przepyszny sama bym zjadła cała foremkę. Dziękuję za przepis.😃

    Odpowiedz
  5. Nigdy nie lubiłam keksów za ich suchość. Zmieniłaś moje podejście – ten jest idealnie wilgotny i miękki. Owoców kandyzowanych i innych bakalii oraz cukru dałam 1/3 mniej – każdy poczęstowany pochłaniał go w ciszy. Połowę masła zastąpiłam margaryną do pieczenia. Temperaturę zmniejszyłam do 160 st., C piekłam 70 min (tutaj wiele zależy od piekarnika).
    Pierwszy raz robiłam z półtorej porcji, a dzisiaj z trzech. Uwielbiam go!

    Dziękuję za wspaniały przepis, pozdrawiam.

    Odpowiedz
  6. Witam.

    Moze ktos zna przyczynę dlaczego keks w połowie nie wyszedł?

    Wszystko zgodne z przepisem. A środek keksa mokry. Zalalec ? Tylko środek… Brzegi ladne, dopieczone, kroje do polowy prawie i klucha. W obu ciastach to samo…

    Odpowiedz
    • bakalie przygotowałam do ciasta(dodaje dwie łyżki amaretto) i przestały w lodowce dobę. Dobry sposób bakalie nie opadają na dół ciasta. Nie polecam sody, tylko proszek do pieczenia. Ja ubijam jaja z cukrem i dodaje rozpuszczone masło. Nie wiem czy to prawidłowo ale zawsze jest pyszny keks.

      Odpowiedz
  7. Hej ,keks robiłem pierwszy raz, wyszedł przepyszny.Od siebie dodałem jeszcze orzechy.Nie rozumiem jak komuś mogło nie wyjść to proste do zrobienia ciasto…pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. Upieklam pierwszy raz w życiu a że przepisy Pani próbuje byłam pewna że wyjdzie. Wyszły piękne smaczne i kolorowe

    Odpowiedz
  9. Witam,
    ten keks robię systematycznie od 3 lat. Zawsze wychodzi, jak wszystkie przepisy z tej tej strony. Jeśli coś nie wychodzi, to wina jest zawsze po mojej stronie :) Ponieważ w rodzinie pojawiła się osoba, dla której dania nie mogą zawierać mleka, pierwszy raz zrobiła ten keks z napojem kokosowym i też wyszedł ekstra.

    Odpowiedz
  10. Witam,
    gdy robiłam go w zeszłym roku za pierwszym razem, pomyliłam się i do ciasta dodałam 200 g bakalii zamiast 400 g. Wyszło ekstra! Za drugim razem chciałam poprawić swój błąd i dodałam już 400 g bakalii i wyszedł zakalec, ponieważ ciasto było za ciężkie od „wkładki” i się nie upiekło odpowiednio. Zatem polecam zmniejszyć ilość bakalii do wnętrza.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  11. Witam, wszystkich zamiłowanych w keksach, ja też upiekłam dużą ilość keksów ze swojego przepisu ale czytam również innych autorów,
    Oto moje składniki na keksa:
    250 g mąki tortowej
    250 g masła
    4-5 dużych jaj
    200 g cukru
    cukier waniliowy i starta skórka z cytryny
    2 łyżki koniaku, winiaku lub spirytusu czy innego alkoholu (ale nie rumu)
    łyżeczka proszku do pieczenia
    ok. 20-30 dkg bakalii ( rodzynki, żurawina, morele, śliwka i orzechy włoskie)

    Keks ucieram ręcznie, najpierw masło i cukier potem na przemian jajko i mąka plus pozostałe składniki na koniec bakalie.
    Ja polewam keks gotową polewą czekoladową ale to już kwestia smaku i wyboru, z białą polewą wygląda również pysznie.
    Pozdrawiam i życzę udanych keksów

    Odpowiedz
  12. Witam, upieklam 2 keksy z Pani przepisy na ostatnie święta. Niestety nie wiem co sie stalo, moje ciasta ( obydwa) byly bardzo geste. Po upieczeniu rowniez widac bylo, ze cuasto jest bardzo ubite i geste. Nie wiem co byly przyczyna. Skladniki mialam w temperaturze pokojowej i scisle trzymalam sie przepisu, no prawie… kiedy zauwazylam ze ciasto jest bardzo geste dalam odrobine mniej maki niz bylo w przepisie. Podejrzewam, ze gdybym dala całą bylo by jeszcze gorzej.
    Jakies rady? :)
    Keksy na zdjeciu wygladaja cudnie i chciala bym mimo niepowodzenia spróbować je upiec znów:)

    Odpowiedz
    • Witam ciasto jest gęste i to nie jest taki puszysty keks, przykro mi że się nie udało, można dodać więcej mleka, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  13. Już teraz rozumiem dlaczego ten keks musi leżakować 3 dni, nie tylko dla bajecznego smaku … następnego dnia środek wyjaśniał i zrobił się taki jak ten na zdjęciu!! Cieszyłam się jak dziecko, gdy to zobaczyłam:D))
    Teściowa kupiła keks w swojej ulubionej cukierni, ale był suchy i nijaki w smaku, natomiast mój keks zrobił FURORĘ … dosłownie został pochłonięty w chwil kilka przez gości! To już drugi przepis, który teściowa chce ode mnie … co ja bym zrobiła bez Małej Cukierenki i jej przepisów ;))

    Odpowiedz
  14. Zrobiłam mój pierwszy keks w życiu:))
    W smaku wyszedł przepyszny, mąż stwierdził że idealny, ani za mało, ani za bardzo słodki:)
    Tylko nie wiem czemu, mój keks w środku nie wyszedł taki jasny jak Twój, tylko wyszedł ciemny. Nie mam pojęcia dlaczego? Możliwe, że mój piekarnik nie nastawia idealnie temperatury, chyba za mocno się piekł, bo górna skórka trochę się spiekła i stwardniała lekko.
    Nie do końca mi wyszedł z wyglądu idealny, ale w smaku pychota i to najważniejsze :)
    Z Twoim blogiem świąteczne pieczenie wydaje się banalnie proste! Dziękuję za przepisy:)
    Życzę Zdrowych i Pogodnych Świąt Wielkanocnych :))

    Odpowiedz
  15. Dzięki wielkie :) ogromnie się cieszę!!! Z Mandarynkami też musiało być dobre, mniam… Sporo tych keksów :) Ci wyszło i wszytko ręcznie, musiałeś się nieźle napracować :) życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie, a jaki tort będziesz robił?

    Odpowiedz
  16. Witam:)
    Najlepszy KEKS jaki jadłem w życiu:) ostatnio tak dobry, ale nie tak dobry, jadłem 15 lat temu.. potem, różne przepisy, nie dawały tego co chciałem;) a ten – to jest to co chciałem uzyskać! I w końcu wyszedł:) bez zakalca;) bakalie nie opadły;) jest mega słodki tak jak lubię:D

    a teraz część techniczna:P składniki odmierzałem dokładnie i wykonanie również zrealizowałem dokładnie jak Autorka podała. Stwierdziłem, że trzeba trzymać się sprawdzonego. I dobrze zrobiłem;) ciężko ogólnie się kręci ale pomaga mokra ścierka pod michę albo druga para rąk do trzymania michy:D lub robot, którego jeszcze nie mamy – ale to już niedługo:P

    ciasto zrobiłem z podwójnej porcji na raz – wyszły mi 3! (słownie: trzy, aż:D ) keksówki – więc pierkarnik jak taśma produkcyjna wyglądał:P upiekły się równo, temperatura również jak w przepisie. Czas natomiast wydłużyłem o 15-20 minut z 75 podanych, bo podwójna porcja zabierała dużo energii z pieca. Nie spalił się! To równie ważne dla mnie;) bakalie – ogrom – nie opadły;)

    ogólnie, 5/5 a 1/3 z 1/3 już nie ma bo zjedliśmy – masakra, mówię Wam:D nie róbcie tego w domu, hehe:P do tego dojdzie jeszcze polewa z białej czekolady ale to na Wigilię dopiero zrobie;) teraz niech ciasto odpocznie;)

    aha – zamiast rumu, dałem taką samą ilość soku z wyciśniętych mandarynek – były w promocji dzisiaj:P trzymajcie się kolejności i wskazówek w przepisie a będzie pysznie;)

    Odpowiedz
  17. Próbowałam kilka razy i za każdym wychodzi przepyszny, domownicy zachwyceni:) Mam pytanie, bo chciałabym tym razem upiec i „sprezentować”:) a więc planowałam użyć taką samą ilość składników, ale upiec w 2-3 mniejszych keksówkach. Może Pani poradzić, jak to będzie z czasem pieczenia?

    Odpowiedz
  18. po prostu od spodu bardziej się upiekł, może w Pani piekarniku dolna grzałka lepiej piecze, pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że smakowało cynamonowe:)

    Odpowiedz
  19. Właśnie upieklem, ale tak po męsku. Zamiast bakalii, krajanka studencka, zamiast rumu szklanka absyntu, i reszta składników na oko. Polewa z gorzkiej czekolady. Wyglada i pachnie wybornie. Jak wystygnie, to się upiję spirytusem zagryzając keksem.

    Dziękuję za ten przepis.
    Wesołego nowego roku.

    Odpowiedz
  20. wcale nie przez mąkę, może jest jej dużo ale jest też dużo bakalii, jeśli bakalie będą miękkie i wilgotne wtedy keks nie będzie twardy, suche rodzynki można sparzyć gorącą wodą lub je namoczyć w herbacie, alkoholu, nawet w zwykłej wodzie, pozdrawiam

    Odpowiedz
  21. Keks jest piękny, aromatyczny, ale twardy jak skała. Piekłam go kilka minut dłużej, bo był w środku mokry. Widać przesadziłam z czasem pieczenia. A zapowiadało się tak pięknie…
    Na pewno spróbuję jeszcze raz!

    Odpowiedz
  22. Keks najpyszniejszy jaki jadłam! Jest idealny! Jak tylko ostygł musiałam spróbować, dlatego też zrobiłam z półtorej porcji :D

    Odpowiedz
  23. Witam, keks wyszedł świetny, zawsze pamiętałam, że góra lubi się przypiekać a tu nic, jest idealny! W Wigilię sprawdzimy jego smak, ale myślę że to tylko formalność, bo nie powiem skubnęłam co nieco :) świetny przepis, polecam i będę częściej tu zaglądać! Wesołych Świąt! :)

    Odpowiedz
  24. nie musi leżeć 3 dni, też będzie pyszny,
    keks jak poleży jest smaczniejszy, lepiej przenikają się smaki,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  25. Witam, czy mogę zrobić keks dzisiaj, a polewę w Wigilię, czy koniecznie musi poleżeć te 3 dni?? w jakim celu? ma trochę stwardnieć? :)
    Pozdrawiam ciepło!

    Odpowiedz
  26. Witam. Keks super, tylko zamiast białej czekolady(fujj) zrobiłam lukier.Ciasto rewelacja,siedzi i sie do mnie usmiecha :D ale do świąt musi się jeszcze pouśmiechac .Dzieki za przepis i pozdrawiam cieplutko

    Odpowiedz
  27. Ciasto było bardzo gęste. Keks wyszedł bardzo twardy, chyba zbyt dużo mąki. Porównywałam z innymi przepisami na keks. Porcje mąki i masła są zupełnie inne. Nie polecam.

    Odpowiedz
  28. Keks genialny, tylko do polewy dodalam chyba za duzo mleka bo polewa jest dosc rzadka i nie gestnieje. Co zrobic??? Prosze o odpowiedz. pozdrawiam Monika

    Odpowiedz
  29. Czy można dać mleko roślinne (owsiane, ryżowe, kokosowe), a masło zastąpić inny tłuszczem, np. olejem rzepakowym, i ile należy go wlać? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  30. Najlepszy keks jaki kiedykolwiek jadłam. Pięknie pachnie, super wygląda i zawsze smakuje. Szukając przepisu na keks odkryłam tego bloga i to było bardzo cenne odkrycie. Bardzo dziękuję za wszystkie świetne przepisy, którymi mogę zaskakiwać moich bliskich.

    Odpowiedz
  31. Rewelacja! Piekłam juz kilkanaście razy zawsze jest pyszny, bardzo długo pozostaje świeży, jutro też będę piekła potrójną porcję to mąż zabierze ze sobą do Francji ;) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  32. Cudny przepis, lekko zmieniłam rodzaje bakalii, ale powiem, że robiło się i piekło genialnie.
    Wszystko tak jak napisałaś. Proste, łatwe i przyjemne :)

    Odpowiedz
  33. Witam:)
    Upieklam dzisiaj keks…musiałam go tylko dłużej trzymać w piekarniku…teraz tak ładnie pachnie ze musiałam go już pokroić :) Jest pyszny i wspaniale wygląda! !!
    Dziekuje i pozdrawiam Serdecznie

    Odpowiedz
  34. Witam.
    Posiadam ciut większą formę. ..czy jeżeli dodam wiecej bakali nic się nie powinno stać? ??
    Z góry dziękuje za odpowiedź
    Pozdrawiam Patrycja

    Odpowiedz
  35. Upiekłam dziś keksa z tego przepisu ;) Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu :) Przepis wędruje to mojego zeszytu na stałe :)

    Odpowiedz
  36. Właśnie tworzę Pani keks i się przeraziłam jak na końcu przeczytałam, że 3 dni trzeba odstawić,a ja go przygotowuje na jutro:P Mam nadzieję, ze jednak da się go jutro zjeść:) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  37. ogromnie się cieszę, bardzo mi miło, wspaniale że keks się udał, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  38. Witam,
    pieklam keksa z tego przepisu na swieta I o dziwo udal mi sie :)
    a to dlatego o dziwo, bo zazwyczaj mi zakalce wychodza :)
    Wszystkim smakowal, ale nie dalo rady go trzymac 3 dni, bo byl za dobry hehe.
    Mi tez wyszedl bardzo gesty I myslelam, ze nie uda sie, ale byl super. Mam zamiar go znowu upec w tym tygodniu!
    Dziekuje I pozdrawiam

    Odpowiedz
  39. Niezawodny przepis na najlepszego keksa :) Już trzecie święta gości na naszym stole :) W tym roku z powodu braku rumu z wódką o smaku orzechowym i to był strzał w dziesiątkę :) Niepowtarzalny smak :) Wielkie dzięki za tak WSPANIAŁY PRZEPIS :)

    Odpowiedz
  40. Witam ponownie! Chciałam napisać że trzymałam keks jeszcze 10 minut dłużej w piekarniku i dzisiaj próbowałam jest przepyszny! Na pewno będę robiła co święta. Za szybko panikowałam, że się nie uda. :) w dodatku pięknie się prezentuje. :) pozdrawiam.

    Odpowiedz
  41. Witam ponownie. Ciasto pięknie wyrosło, w smaku pychotka. Dodałam zamiast rumu – likier amaretto. Tylko owoce się gdzieś pochowały, bo zapomniałam wymieszać z ciastem tylko wysypałam je na ciasto w blaszce i przykryłam resztą ciasta :-))

    Odpowiedz
  42. Witam. Pokusiłam się na ten przepis, gdyż mój mąż bardzo lubi keksy z bakaliami. Ciasto wyszło bardzo gęste, ale jak znacie przepis na „zebre” dolałam większe pół szklanki wody gazowanej, w przepisie jest oranżada. Na razie rośnie w piekarniku, zobaczymy efekt końcowy. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  43. Witam ponownie. Wlasnie probowałam swojego wypieku i stwierdzam ze jest całkiem dobry :) Pomimo ze ciasto bylo bardzo geste i nawet nie chcialo sie uformowac w blaszce to efekt koncowy ok. Pieklam 77 min i wystarczylo.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  44. Witam,
    zrobilam dokladnie jak w przepisie jednak ciasto wyszło bardzo geste. Przybrało forme kamienia ;) jednak wcisnełam do blaszki i pieke. Nie wyglada za dobrze. Mam jednak nadzieje ze bedzie jadalne :( chyba to nie moj dzien na wypieki.
    Pzdr

    Odpowiedz
  45. dokładnie u mnie to samo. Taka blaszka jest absolutnie za duża. Powinno się zrobić ewentualnie dwie małe blaszki, bo w tym przypadku ciasto jest surowe po 70 minutach.

    Odpowiedz
  46. ogromnie się cieszę! bardzo mi miło, wspaniale że keks się udał, dobre modyfikacje, życzę smacznego i dziękuję za komentarze,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  47. no i się udało, jeszcze nie ostygł do koñca ale wysyłam zdjęcie, takie dziewicze bez polewy, bo teraz wyniose keks na strych aby leżakowal trzy dni w chłodzie. polewe zrobie z gorzkiej czekolady a na posypke troche skorki pomaranczowej. mam na nadzieje ze gorzka czekolada wydobedzie smak suszonych owocow, ktorych nie pożałowałam.
    Zycze wszystkim, wielu udanych wypiekow ;-)) i gratuluje pasji i fantastycznych pomysłów

    Odpowiedz
  48. witam wszystkich wielbicieli małej cukierenki, mam właśnie w piecyku mój pierwszy keks.
    Trzymajcie kciuki, zrobiłam małą modyfikację , zamiast rumu i aromatu dodałam Naturalny aromat vanille bourbon i kieliszeczek włoskiej limoncello 30%. Pamiętam ze moja tesciowa i babcia tez do niektorych ciast dodawaly alkohole a nawet spirytus … np chruściki. jak sie uda to prześlę zdjęcie ;-))

    Odpowiedz
  49. Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za taki pozytywny komentarz,
    życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  50. Fantastyczne są Pani przepisy – bezwstydnie z nich korzystam(choć w kuchni jestem już od dawna specjalistką i mam wiele swoich przepisów), czasem modyfikuję do możliwości, zachwyconym gościom zawsze podaję Pani stronkę. Bardzo dziękuję za tę pasję, którą się Pani dzieli z czytelnikami. Pozdrawiam gorąco. Marzena.

    Odpowiedz
  51. nie musi Pani dodawać rumu, ale poprawia on smak ciasta,
    to jest duży keks, więc jak Pani zmniejszy blaszkę to radzę również zmniejszyć ilość składników, również bym go piekła około 60 minut,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  52. Mam do Pani pytanie – czy konieczne jest dodawanie rumu lub jakiegoś alkoholu? Co mi Pani radzi zamiast rumu?
    Czy jeśli chcę upiec ciasto w dużo mniejszej blasze to muszę ilość składników podzielić na pół…a czas pieczenia będzie ten sam?

    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  53. keks jest świetny, trochę go zmieniłam i mąkę biorę 250/250 mąki zwykłej z mąką krupcztką
    a bakalie zalewam brendy , keks musi swoje odstać i wtedy jest najlepszy, co do wypieku to
    do farmy wkładam dwa pergaminy do pieczenia by się nie spiekł a po 20 min peczenia na wierzch
    folię aluminiową i jest taki jak powinien.Jestem łasuchem więc połowę zamrażam i jest co pojęść
    na trudne dni. Najprostrzy przepis na polewę to trochę masła naturalnego ,sok z cytryny,cukie puder
    i trochę gorącej wody.pozdrawiam

    Odpowiedz
  54. Witam,

    Pierwszy raz w życiu piekłam keks i wyszedł przepyszny, mąż przez całe święta go zachwalał i oczywiście już śladu po keksie nie ma :) dziękuję za przepis :) pozdrawiam :):):)

    Odpowiedz
  55. Ja używam zawsze masła naturalnego, w przepisie napisałam że można użyć większej blaszki i wtedy można skrócić czas pieczenia,
    Bardzo dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  56. witam również robilam ten kesks i równiez wyszedł mi ciemny mimo ze wyrósł idealnie wrecz olbrzymi był. W przepisie ma być masło naturalne czy masło roslinne? ciemne ciasto wychodzi jak się je przepiecze. Moje wyszło na dole do połowy ciemne a góra była jasniejsza. Jak sprawdzałm patyczkiem to mimo ze ciasto wyrosło to wśrodku było surowe i musiało jeszcze trochę posiedzieć co z kolei sprawia że ciasto ciemnieje jeszcze bardziej. Na tą proporcje był radziła dłuższą foremkę do ciasta żeby ciasto miało więcej miejsca na wyrośnięcie i szybciej doszło nie spiekajac się. Za dużo jest masy na taką małą foremkę. Przy tak długim czasie pieczenia będzie ciemne wychodziło.

    Odpowiedz
  57. Ja już też się interesowałam olejem kokosowym, poleciła mi go moja bratowa, stosuje go ona nawet jako maseczkę:) ale ona też nie mieszka w Polsce, tutaj trudno go dostać, zostaje zamawianie przez internet i jest drogi,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  58. Bardzo dobry i prosty przepis. Ciasto wyszlo pycha. Zona i dzieci zadowolone (tak a propos pieczenie to takie moje male hobby).
    Wprowadzilem mala zdrowotna modyfikacje. Zamiast masla polecam olej kokosowy. Dodal on specyficzny smak kokosu. Prosze sie nie dziwic, mimo swej nazwy ma on konsystencje stala. Nie jest tak miekki jak maslo i nie daje sie on ubic na puszysta mase i z tego tez powodu proponuje zwiekszyc ilosc mleka do ok . 1/2 szkl.
    Olej kokosowy jest o wiele zdrowszy nie wiem tylko na ile jest on dostepny w Polsce. Tu gdzie mieszkam jego cene jest mniej wiecej w tych samych granicach co masla. Odkad odkrylem jego zalety stosuje go do wszelkich wypiekow, a zona do smazenia. Swietne sa nalesniki czy tez placki ziemniaczane.

    Odpowiedz
  59. dzis upieklam i chcialam sprawdzic,czy nie wyszedł zakalec…przekroiłam w połowie i ukroiłam kawałek,ciasto strasznie sie kruszy , jest ciemne i jakies dziwne…coś zle zrobiłam?

    Odpowiedz
  60. myślę, że nie od wina tylko od sody, czasami tak się robi,
    ale mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało,
    pozdrawiam ciepło

    Dziękuję za komentarze, również życzę Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
  61. bylam zachwycona tym przepisem i keks wyszedl wspanialy tylko mam pytanie ….dlaczego ciasto wyszlo mi ciemne po upieczeniu? moze to dlatego ze zamiast rumu dalam bialego wina martini :(

    Odpowiedz
  62. Dziękuję za tak wspaniałe przepisy! Keks już zrobiony, cały dom pachnie, a jeszcze tak pięknie wygląda i cieszy oczy. Twoje przepisy to mistrzostwo! Życzę wesołych świat!

    Odpowiedz
  63. witam,
    jeśli na funkcji termoobieg to proszę dać temperaturę 160oC
    i może Pani piec krócej tylko proszę sprawdzić patyczkiem czy się dopiekł,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  64. Witam.
    Pieke na swięta tyle różności że niewiem czy wyrobie – tort czekoladowy , babeczki czekoladowo orzechowe , babeczki czekoladowe , 2 rodzanie pierniczkió , cynamonki i tego keksa :D
    Czytam przepis i zastanawiam się że mamy to piec 70 min?? :O To troche dużo , ja przynajmniej nigdy nie piekłam ciasta tak długo… Mam jeszcze jedno pytanko mianowicie czy jeżeli pieke go na termoobiego to w jakiej temperaturze i ile czasu??

    Z góry bardzo dziękuje za pomoc i genialny , łatwy przepis :)

    Odpowiedz
  65. Witam, właśnie jestem w trakcie pieczenia ;) Trzeba przyznać, że pachnie zniewalająco, nawet w stanie surowym! Ciekawa jestem efektu ;-)

    Pozdrawiam serdecznie ;D

    Odpowiedz
  66. świetny keks a twoje zdjęcia są zniewalające i kuszą oj kuszą
    zapraszam cię do odwiedzenia mojego bloga: kuchennyorzeszek.blogspot.com
    pozdrawiam cieplutko

    Odpowiedz
  67. Bardzo fajny przepis,ciasto bardzo smaczne,,dodalam troche orzechow i migdałów a mniej rodzynek,upieklam w babkowej formie silikonowej. Dziekuje za przepis . :)

    Odpowiedz
  68. Bardzo Dziękuję za przepis. Testuję ciasta na komunię syna i Keks na pewno się pojawi. Dawno nie trafiłam na taki fajny przepis. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  69. Witajcie, ja wlasnie pieke tego keksa i zastanawiam sie czy wyjdzie gdyz popekal po srodku i cos wyplynelo :) pewnie tosurowe ciasto :) pozdrawiam serdenie jak wyjdzie dam znac :)

    Odpowiedz
  70. Witam was wszystkich łasuchów. Lubię piec i gotować ale jeszcze bardziej lubię czytać komentarze do przepisów kulinarnych.Przywracają mi wiarę w ludzi. Tu nikt nie pluje jadem, nie obraża, nie wyśmiewa. Sama życzliwość, rzeczowość wypowiedzi i kultura.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  71. Witaj;-) ja znowu swoje- urzejakąjace sa zdjęcia tzw.w trakcie pracy czyli te zestawienia co bedzie bralo udział w przedstaieniu;-))) fajnie,ze nie zapominasz o takich ujęciach – za kilka dni znów będę mogła zasiąść do malowania – juz czuje się zaispirowana;-)) pozdrawiam -a jakże- słodziutko i kolorowo;-)))

    Odpowiedz
  72. Upiekłam ten keks i pierwszy raz w 100% byłam zadowolona z własnego wypieku, rodzinka oczywiście też. wielkie dzięki Bułeczko_z_makiem

    Odpowiedz
  73. super, jestem zachwycona. Ogromny plus :) Mam 2 lewe ręcę do robienia ciast…a to dziwnym trafem mi wyszło. Bardzo dziękuję :)

    Odpowiedz
  74. Zrobiłam!
    Na święta przygotowałam keks wg Twojego przepisu. Ludzie…! Pysznyyy :) Dziękuję bardzo za natchnienie i mobilizację do dalszych wypieków :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  75. Mam już upieczony keks jest wspaniały a w tej chwili piekę ciasto cynamonowe i widać jak rośnie w oczach i pachnie cały dom cynamonem i chyba jutro znów upiekę przed wigilią, aby był piękny cynamonowy aromat świątecznych wypieków.
    Super że udostępniasz tak wspaniałe przepisy. Dzięki serdeczne

    Odpowiedz
  76. Keks jest naprawdę wyśmienity!!!
    Zamiast masła użyłam margaryny KASI, masa trochę mi się zważyła (chodzi o margarynę i jajka), zgodnie z radą dodałam mąki ziemniaczanej i ciasto pięknie się upiekło, keks wyszedł super, polecam ten przepis!!!

    WESOŁYCH ŚWIĄT i SMACZNEGO!!!

    Odpowiedz
  77. Keks już w piekarniku :) pachnie w domu jak ja lubię święta i zapach smakołyków.
    Pozdrawiam i życzę wesołych świat bułeczka_z_makiem dziękuje

    Odpowiedz
  78. Dzieki za przepis wczoraj upieklam, nawet moj maz,ktory nie przepada za takim ciastem stwierdzil bardzo dobre. Zycze wesolych swiat.

    Odpowiedz
  79. Witam ponownie :)
    Pięknie dziękuję za szybciutkie odpisanie. Jutro będę piekła keksa i może jeszcze skuszę się na ciasteczka „cynamonki” :) Mam nadzieję, że jak zwykle czegoś nie popsuję…
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  80. Dzień dobry:)
    koniecznie trzeba utrzeć masło z cukrem i można spokojnie użyć miksera (ja użyłam),
    można zastąpić cukier cukrem pudrem tylko wydaje mi się, że wtedy można dodać go trochę mniej,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  81. Keks wygląda cudownie!!! też korzystając z różnych przepisów sama piekę taki na święta. Jednakże mój przyznam się, nigdy tak pięknie nie wyglądał :( Chętnie tym razem skorzystam z Twojego przepisu. Proszę tylko o podpowiedź, czy koniecznie trzeba ucierać masło z cukrem, czy można użyć miksera, a także czy cukier można zastąpić cukrem pudrem. Będę wdzięczna za szybciutką odpowiedź, bo święta tuz, tuz… :)

    Odpowiedz
  82. Witaj Bułeczko. Keksy juz upieczone, wyglądają znakomicie, wręcz dostojnie…….ja użyłam jednej formy o takich wymiarach jak mówisz a druga jest nieco większa / 40cm.x 12cm./Myślę że będą smakowały moim gościom a na razie niech ’ dochodzą’. Twój przepis na keksa jest już w moim zeszycie z przepisami na różne smakołyki
    Dziękuję .Ela

    Odpowiedz
  83. Można użyć wódki tylko dobrze będzie dodać do niej trochę aromatu rumowego i powinno być dobrze,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  84. Przepiękny, aż mi dech zaparło. Na pewno upiekę na Święta. Mam tylko pytanie: czy zamiast rumu można użyć innego alkoholu np wódki lub spirytusu? Pozdrawwiam

    Odpowiedz
  85. Witam:)
    Użyłam formy 30x12cm (ciasto mieści się tak na styk), ale zrobiłam taki kołnierz z papieru do pieczenia (jak widać na zdjęciach), więc można użyć dłuższej keksówki niż 30cm
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  86. Ciasto wygląda świetnie i zapewne tak smakuje.Jutro biorę się za pieczenie ale mam pytanie , prosze podac długość foremki.Dziękuję.Ela

    Odpowiedz
  87. Dzień dobry:)
    jeszcze nie mam takiego drożdżowca świątecznego, wypróbowałam ostatnio parę przepisów, ale wszystko trafiło do śmieci, ciągle poszukuję
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  88. Przegladam i pieke rozne ciasta z podanych w internecie przepisow —to wyszlo WSPANIALE -bedzie wiec na swieta doskonalym rarytasem dla mojej rodziny i przyjaciol .

    Poszukuje jeszcze DOBREGO -SPRAWDZONEGO ciasta drozdzowego (moze byc podstawowe lub takie na makowce ) TYLKO zeby mi dobrze wyszlo ,bo uzywam TYLKO DROZDZY SUCHYCH .

    Odpowiedz
  89. Za poradę serdecznie dziękuję, keksa zrobiłam zgodnie z instrukcją i o dziwo…. pierwszy ras masa mi się nie zwarzyła a po wyjęciu z piekarnika i odkrojeniu kawałeczka nie było zakalca!!! SUKCES!!!
    mój synuś był zachwycony wyglądem i smakiem też a keksa nazwał „pychotką z bajki Jaś i Małgosia” chyba przez te kolorki…

    Bardzo dziękuje jeszcze raz ciasto na obowiązkowo na swięta!
    polecam tym co mają jeszcze obawy.

    Odpowiedz
  90. proszę się nie martwić, ucierać mało z cukrem 4 minuty i dodawać po jednym jajku miksując na najniższych obrotach, po każdym dodaniu dobrze wymieszać zanim dodamy następne, a będzie dobrze i oczywiście wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, jak by się zważyło to dodać dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej do zważonej masy i powinno pomóc.

    Odpowiedz
  91. o jej…. bajka! po prostu cudo….
    dołożę wszelkich starań by zawitał u mnie na świątecznym stole, choć już mam obawy bo ucierane nie są moją mocną stroną :0(

    Odpowiedz

Dodaj komentarz