Świąteczny keks z bakaliami – Lubię ciasta, które mają w sobie dużo bakalii, szczególnie te w okresie Bożego Narodzenia są niesamowite, takie kolorowe, obfite i ten wspaniały smak, który nadają im przeróżne bakalie. Upiekłam więc bardzo smaczny keks polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Ładnie i apetycznie wygląda taki naładowany bakaliami, wybornie smakuje i pięknie pachnie. Dominujące aromaty to śmietankowy i rumowy. Całość dopełnia polewa z białej czekolady, która dobrze komponuje się z keksem. Kolorowe, pyszne ciasto, które u mnie na pewno będzie na święta. Nie ma z nim dużo zachodu, tylko pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam.
Świąteczny keks z bakaliami
Składniki:
Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka (użyłam mąki tortowej)
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50ml rumu
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200g dowolnych miękkich bakalii
(dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle)
Dodatkowo:
150g białej czekolady
5 łyżek mleka
100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)
1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).
4. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.
5. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.
6. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy świąteczny keks z bakaliami i posypujemy kandyzowanymi owocami.
Udanych wypieków:)
Ja zastepuje rum sokiem z pomarańczy wyciskanym.
Super ciasto tylko proszę mi powiedzieć czym mogę zastąpić rum ?
może być słodka brandy najlepiej Cherry Brandy, a jak bez alkoholu to może herbata, pozdrawiam serdecznie
robiłam dziś ,pyszota ,dziękuję za przepis na pewno będę robić często ,polecam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Można dodać trochę marcepanu do ciasta?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Hej piekłam po raz pierwszy wyszedł super 👍😀
Czy masło można zastąpić olejem ? Pierwszy raz upiekłam wg. przepisu z masłem – wyszedł pyszny .
myślę, że tak, pozdrawiam
Dzisiaj upieklam , piekl sie dluzej niz 70 min. ale to moj piekarnik ( gazowy i swoje lata ma) , teraz czekam swiat zeby zobaczyc jak wyglada w srodku i oczywiscie jak smakuje . Dziekuje, pozdrawiam ,oraz zycze Wesolych Swiat 🎄
Najlepszy keks na świecie. Nie ważne czy Wielkanoc czy Boże Narodzenie zawsze jest z nami. Dziękuję 😊
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszny keks, który piekę juz od 2017 r polecam wszystkim. Wszystko dokladnie rozpisane Pozdrawiam i dziękuję
Ogromnie się cieszę:) pozdrawiam ciepło
Pyszny keks, który piekę juz od 2017 r polecam wszystkim. Przejzyscie opisany. Pozdrawiam
Robię ten keks od paru lat. Wymiata wszystkie inne keksy! Jest przepyszny. Po tych kilku latach wypada powiedzieć: dziękuję bardzo!
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Dlaczego ciasto po wypieczeniu zawinąć w ściereczkę i schować do zimnego miejsca na 3 dni ?
Czemu ma to służyć?
przegryzą się smaki, będzie smaczniejsze, pozdrawiam
Pyszny keks, oprócz miękkich bakalii dałam trochę orzechów nerkowca, jest idealny!