Orzechowe ciasto z morelami i malinami – Bardzo orzechowe, cudownie pachnące ciasto z dodatkiem moreli i malin. Piaskowe, delikatne, z soczystym akcentem i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Orzechy laskowe sprawiają, że ciasto ma fantastyczny aromat i smak. Dodanie mąki ziemniaczanej zapewnia ładne upieczenie ciasta, nawet jak zważy nam się tłuszcz w trakcie ucierania. W miarę szybkie i łatwe w przygotowaniu, trzeba tylko dobrze utrzeć masło, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 24/92).
Orzechowe ciasto z morelami i malinami
składniki na tortownicę 24cm:
200g miękkiego masła
170g cukru (najlepiej brązowego)
szczypta soli
4 jajka
200g mąki pszennej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
100g zmielonych orzechów laskowych
50g posiekanych migdałów
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
500g moreli świeżych lub z puszki
200g malin
50g płatków migdałowych
1. Świeże morele umyć, sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki, morele z puszki osączyć na sitku.
2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, orzechy laskowe i migdały.
3. Masło utrzeć do białości z cukrem i szczyptą soli.
4. Jaka wbić do kubeczka i rozbełtać widelcem, stopniowo dodawać do utartego masła.
5. Do maślanej masy dodajemy partiami mąkę, dobrze wymieszać.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać morele i maliny, posypać płatkami migdałowymi. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 60-65 minut (bez termoobiegu). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Piękne zdjęcia, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło bardzo dobre, podwójnie migdałowe (prażyłam migdały na patelni, a potem mieliłam na mączkę). Następnym razem dodam więcej owoców :) pozdrawiam
https://s25.postimg.org/4j900he7z/14139195_1238216972884808_221682581_o.jpg
https://s25.postimg.org/jt8v7o9q7/14163844_1238217226218116_988251304_o.jpg
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Zastanawiałam sie jak wykorzystać czernice rosnące koło domu i juz wiem! :) długo szukałam jakiegoś przepisu ( za tartami nie przepadam ), a to ciasto wygląda tak pięknie i rustykalnie! Idealnie :) Zasniast orzechów, dodam więcej migdałów, bo akurat mam na stanie ;) Napiszę jak wyszło :) Pozdrawiam !
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Kolejny raz się nie zawiodłam wspaniały przepis :) Ciasto pyszne :)
bardzo mi miło, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest rewelacyjne! Takie mięciutkie i delikatne. Już dawno jadłam tak dobre ciasto :)
myślę, że nie, też będzie pyszne, pozdrawiam :)
Witam serdecznie,
uważa Pani, że zamiana orzechów laskowych na włoskie może niekorzystnie wpłynąć na smak ciasta? :)
bardzo mi miło cieszę się, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Jak tylko przeczytałam Twój przepis od razu leciałam do sklepu po składniki na ciasto. Super ciasto i bardzo szybkie. Polecam wszystkim wypróbować.
Bardzo fajny blog, często tu zaglądam.
Genialnie wygląda!!!! :)
Musi być cudowne w smaku :)
super, bardzo sie ciesze ze ciasto smakowalo,
dziekuje za komentarz,
pozdrawiam cieplo
Ciasto rewelacja! Ja zrobiłam z malinami i wiśniami (pozostałe składniki bez zmian). Zapach unoszący się po całym mieszkaniu jest nie do opisania! W smaku – niebo w gębie! :) Pierwszy raz skorzystałam z przepisu z tej strony i na pewno nie ostatni. Z niecierpliwością śledzę nowości Małej Cukierenki! Gratuluje przepisów!