Najlepsze Rogale Marcińskie

Najlepsze Rogale Marcińskie – Zapraszam na pyszne, chrupiące Rogale Marcińskie z ciasta półfrancuskiego. Cudownie pachną, są z dużą ilością masła, a masa makowa jest wilgotna i aromatyczna. Nadzienie przygotowane jest z białego maku, bakali, miodu. Rogale przed pieczeniem posypujemy obficie migdałami, które ładnie się uprażą podczas pieczenia. Przepis na Rogale Marcińskie jest czasochłonny i wymaga sporo pracy, ale uważam, że warto! To najsmaczniejsze rogale jakie jadłam. Przepis i zdjęcia są autorstwa Moniki Szeffler „Przez Ogródek” i również u niej kręciłyśmy film. Bardzo polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Najlepsze Rogale Marcińskie

Najlepsze Rogale Marcińskie
Składniki na około 18-20 dużych rogali:
Ciasto półfrancuskie:
1kg mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła – roztopionego
300g masła do wałkowania
50g świeżych drożdży
420ml ciepłego mleka
100g cukru kryształu
2 jajka o wielkości M
2 żółtka
szczypta soli
Masa makowa:
400g białego maku
500ml mleka
około 400ml wody
200g zmielonych biszkoptów (lub suchego biszkoptu)
200g cukru pudru
100g masła
200g naturalnego miodu
50g rodzynek
140g suszonych fig (lub innych suszonych owoców)
100g blanszowanych migdałów zmielonych na pył
100g grubo zmielonych orzechów włoskich
około 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 białka (z jajek o wielkości M)
1 łyżka rumu lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego
Dodatkowo:
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka cukru pudru
migdały w słupkach do posypania
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka rumu lub 1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki ciepłej wody

Najlepsze Rogale Marcińskie

Ciasto:
1. Do miski pokruszyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, dodać 100g cukru kryształu i mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać roztopione masło, wymieszać.

2. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, dwa jajka, żółtka i wlać mleko z drożdżami. Zagnieść gładkie ciasto, można rękoma zagniatać przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki lub w robocie planetarnym, wtedy wyrobione ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia (jeśli ktoś ma mały robot tak jak my na filmie, może najpierw wyrobić połowę ciasta, później drugą połowę i następnie ciasto połączyć; robotem wyrabiamy ciasto przez około 5 minut).
Gotowe ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, ma podwoić swoją objętość.

3. Gotowe ciasto odgazować, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60cm/30cm (jakby się kleiło można delikatnie podsypać mąką). Na 2/3 ciasta wyłożyć w kawałeczkach 100g masła (patrz FILM), zachowując około 1cm margines od brzegu ciasta i ciasto złożyć do środka zaczynając od 1/3 części ciasta bez masła (patrz FILM).
Złożone ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.

4. Schłodzone ciasto znów rozwałkować na prostokąt i na 2/3 ciasta wyłożyć w kawałeczkach 100g masła. Znów ciasto złożyć do środka na 3, zaczynając od 1/3 części ciasta bez masła (patrz FILM). Złożone ciasto zawinąć w folię spożywczą i ponownie wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Gdy ciasto się schłodzi już ostatni raz je rozwałkować, wyłożyć w kawałeczkach 100g masła i złożyć do środka na trzy. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i znów wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Masa makowa:
5. Suchy mak zemleć (można go zemleć w młynku do kawy lub maszynce do mielenia maku, jeśli nie mamy tego i tego to gotujemy mak niemielony i po ugotowaniu dwa razy mielimy go w maszynce do mięsa). Mak przesypać do garnka, zalać mlekiem oraz wodą i zagotować na niedużym ogniu.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut pod przykryciem, od czasu do czasu, mieszając.

6. Gotowy mak osączyć na drobnym sicie lub na sicie wyłożonym ściereczką (patrz FILM), osączyć i odstawić do ostygnięcia (mak może być trochę ciepły).

7. Figi pokroić na kawałeczki. Rodzynki i pokrojone figi przełożyć do blendera i zmiksować dość grubo.

8. Na dużą patelnie przełożyć 100g masła, miód i mieszać, aż się roztopią. Dodać bakalie, czyli orzechy, rodzynki, figi, wymieszać i krótko smażyć na małym ogniu (przez około 2 minuty), aż bakalie zmiękną. Dodać cukier puder, wymieszać. Dodać mak, dokładnie wymieszać i przez chwilę smażyć na małym ogniu, aż masa trochę odparuje (przez około 5 minut). Następnie zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

9. Do zmielonych biszkoptów dodać zmielone migdały.
Do ostygniętej masy makowej dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać zmielone biszkopty z migdałami, wymieszać.

10. Białka ubić na sztywno i dodać je do masy makowej, wymieszać szpatułką. Na koniec dodać rum lub ekstrakt migdałowy, wymieszać. Masą makową przełożyć do rękawa cukierniczego.

11. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt, podzielić na dwie równe części. Jedną znów złożyć na 3, ale bez masła i zawinąć w folię spożywczą, włożyć z powrotem do lodówki. Drugą rozwałkować na wielkości około 50cm x 30cm i pokroić na 5 prostokątów (patrz FILM). Każdy prostokąt przekroić po przekątnej i tak uzyskamy 10 trójkątów.

12. W rękawie cukierniczym odciąć róg i na każdy trójkąt wyłożyć masą makową, przy najkrótszym i najgrubszym boku trójkąta wyłożyć najwięcej masy (wyciskamy takie L), patrz FILM.

13. Następnie ten najkrótszy i najgrubszy bok trójkąta trochę zawinąć do środka i na zawiniętym boku, od zewnątrz na samym środku, zrobić nacięcie tak na 3/4 (patrz FILM). Nacięcie rozchylić na boki i zwinąć rogala.
Zwinięte rogale odstawić na około 5-7 minut, aby jeszcze trochę wyrosły.

14. Gotowe rogale układać na blaszce do pieczenia. Wymieszać razem 2 żółtka, jajko i 1 łyżeczkę cukru pudru, tak przygotowaną glazurą posmarować dokładnie rogale. Na koniec posypać je grubo migdałami w słupkach i wstawić do nagrzanego piekarnika.

15. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 25-30 minut. Proszę piec na drugiej od dołu półce piekarnika (rogale trzeba obserwować, dosyć szybko się pieką).
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Lukier:
16. Wymieszać razem składniki na lukier i gotowe rogale polać lukrem przy pomocy łyżeczki, robiąc esy – floresy (nie dajemy dużo lukru).

16. Z drugim kawałkiem ciasta, które zostało w lodówce postępujemy tak samo.

Udanych wypieków :)

Najlepsze Rogale Marcińskie

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

25 komentarzy do wpisu „Najlepsze Rogale Marcińskie

  1. Wyglądają przepysznie :) czy ciasto można zrobić dzień wcześniej i trzymać w lodówce całą noc,czy jednak wszystko musi zostać wykonane na świeżo tego samego dnia?

    • tak może leżakować przez noc, po pierwszym przełożeniu masła na pewno można wstawić do lodówki na całą noc, pozdrawiam

    • tak może leżakować przez noc, po pierwszym przełożeniu masła na pewno można wstawić do lodówki na całą noc, pozdrawiam serdecznie

  2. Czy ciasto i / lub masę makową można przygotować dzień wcześniej i przechować przez noc w lodówce by rano przystąpić do pieczenia:) ?

  3. Jena, te rogale muszą być nieziemskie!!!!!!! Cudowny przepis. Wspaniale, że Monika się nim podzieliła. Niestety wątpię, że kiedykolwiek go wykorzystam ze względu na duży nakład pracy. Niemniej mam pewność, że byłyby to najgenialniejsze rogale w moim życiu. To masło 3 razy dokładane, ta masa wylewająca się z rogali, ach… Wyślijcie jednego do Bydgoszczy! :D

  4. Upiekłam zgodnie z przepisem. Również obejrzałam film-bardzo pomocny przy zwijaniu rogali.
    Rogale doskonałe, idealne, pyszne. Bardzo czaso i pracochłonne ale warto!!! Żaden rogal kupny nie może równać się z tym opisanym w MC. Na pewno powtórzę wypiek.

Dodaj komentarz

.