Bezy Tiramisu MINI PAVLOVA – Dzisiaj zapraszam na pyszne bezy tiramisu z sosem karmelowo – kawowym. Bezy z wierzchu są chrupiące, a w środku piankowe. Do kremu nie dodałam cukru tylko samą wanilię, więc słodycz bezy i sosu karmelowego dobrze się równoważy. Całość smakuje wyśmienicie, bezy bardzo mi smakowały, polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony delicious.com.au)
Zdjęcia Monika Szeffler Przez Ogródek.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Bezy Tiramisu MINI PAVLOVA
Składniki:
Beza:
6 białek
330g cukru
Krem:
250g serka mascarpone
320ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sos karmelowo – kawowy:
250ml mocnej kawy
200ml likieru Kahlúa + 2 łyżki
160g cukru
Dodatkowo:
kakao do posypania
Beza:
1. Białka przełożyć do czystej, suchej miski, dodać cukier i ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści, potrwa to około 12-15 minut.
2. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na papier wyłożyć 8 chmurek bezowych, okręgów (na blachę zmieści się 6 bez, piekłam bezy na dwóch blachach jednocześnie, patrz FILM).
3. Gotowe bezy wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 100°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Sos karmelowo – kawowy:
4. Do rondelka wlać kawę, 200ml likieru, dodać cukier i postawić na ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści, zagotować.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować przez około 20-25 minut.
5. Sos zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia na około 15-20 minut i dodać 1-2 łyżki likieru, wymieszać. Sos karmelowo – kawowy jak ostygnie to trochę zgęstnieje.
Krem:
6. Śmietankę kremówkę ubić (można z fixem).
7. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników.
8. Bezy poukładać na talerzykach. Na każdą bezę wyłożyć 2 spore łyżki kremu, następnie polać sosem karmelowym i posypać kakao (patrz FILM). Od razu podawać.
Udanych wypieków :)
Wygladają pysznie! Proszę mi powiedzieć czy likier Kahlua można czymś zastąpić? Np jakimś alkoholem jak w tiramisu?
Pozdrawiam
myślę, że nie bardzo, chociaż amartto może też dać radę, pozdrawiam
To musi byc niebo w gebie :-D
A bez termoobiegu to na ilu stopniach piec ?
około 120C pozdrawiam serdecznie