Kruche Cynamonowe Ciasteczka

Kruche Cynamonowe Ciasteczka

Kruche Cynamonowe Ciasteczka – Zapraszam na pyszne, maślane, kruche ciasteczka z cynamonem. W przygotowaniu są proste i szybkie, musimy tylko poczekać, aż ciasto się trochę schłodzi w lodówce. Z ciasta możemy wycinać dowolne kształty ciasteczek, na święta można zrobić piękne gwiazdki, ciasto podczas pieczenia bardzo dobrze trzyma kształt. Można spokojnie zrobić „ciasteczka stempelki”, proszę tylko pamiętać, aby stempelki podsypywać trochę mąką. Piekłam te ciasteczka w zeszłym roku i w moim domu zrobiły furorę :). Cynamonowe pychotki umilą nam jesienne i zimowe wieczory, bardzo polecam…

Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kruche Cynamonowe Ciasteczka

Kruche Cynamonowe Ciasteczka
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g masła w temperaturze pokojowej (użyłam masła o zawartości tłuszczu 82%)
110g cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego (jak nie lubimy to możemy pominąć)
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

Kruche Cynamonowe Ciasteczka

1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i wymieszać.

2. Do miski przełożyć masło, przesiać cukier puder, dodać cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać jajko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

3. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45-60 minut.

4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i dosyć cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasteczkach w kształcie lisków nożem zrobiłam żyłki (patrz FILM).
Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5-10 minut i dopiero przenosić ciasteczka z blachy do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Kruche Cynamonowe Ciasteczka

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

31 komentarzy do wpisu „Kruche Cynamonowe Ciasteczka”

    • da się, pewnie ciasto za bardzo się schłodziło, trzeba było przed wałkowaniem jeszcze zagnieść, dużo osobom się udały piękne, dodają zdjęcia na instagramie (gdzie mnie otagowili, więc można zobaczyć) i na Facebooku pod moimi zdjęciami, są zdjęcia czytelników, pozdrawiam serdecznie

  1. Pychotka!!! Idealnie kruche, maslano-cynamonowe… Nie zdążyłam upiec całej partii a połowa już zjedzona dziękuję za przepis

  2. Przepis mi podpasowal, jedynie następnym razem dodam więcej cynamonu. Bardziej maślane niz cynamonowe wyszly. Ale i tak są pyszne. Robiłam różnej grubości i te 4/5mm są najlepsze. Grubsze gubią kształt moich foremek i pękają. Ciasto zrobiłam wieczorem i leżało noc w lodówce. meega ❤❤❤ polecam

  3. Przepięknie odbite wzorki na ciasteczkach. Zainteresowały mnie Pani pieczątki z Pani logo.Czy może mi Pani zdradzić ,czy takie pieczątki na indywidualne zamówienie mozna gdzieś zamówić?? Pozdrawiam ANGELIKA

  4. Przepyszne ,tylko do następnych dodam troszkę więcej cynamonu
    Ja dodałam jeszcze drobnych wiórek kokosowych – miodzio – zamierzam do następnych dodać zmielone włoskie orzechy/mój orzech nieźle obrodził/ Wydaje mi się że ten przepis można traktować jako baza kruchych ciasteczek i dodawać co kto chce i tak będą rozpływać się w ustach/znikają nie wiedzieć kiedy/ Cudo przepis .Pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.