Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą – Zapraszam na pyszne, aromatyczne rogaliki. Maślane, troszkę waniliowe, pachną cudownie i wspaniale smakują! W przygotowaniu są proste i szybkie. Na nadzienie rogalików możemy użyć ulubionej konfitury. Wyglądają uroczo i są idealnym dodatkiem do kawy czy popołudniowej herbaty. Bardzo polecam! Zniknęły u mnie błyskawicznie (inspiracja z gazety „Dobre Rady”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą
Składniki na około 24 rogaliki:
Ciasto:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
200g schłodzonego masła
2 żółtka
1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
około 6-7 łyżek konfitury (użyłam konfitury z płatków róży i malinowej)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli, krótko wymieszać.
2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka, śmietanę i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem.
3. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, każdą troszkę spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
4. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i bardzo krótko zagnieść. Następnie rozwałkować na okrąg, na grubość około 3mm. Okrąg podzielić na ćwiartki, patrz FILM i każdą ćwiartkę pokroić na trzy trójkąty.
5. Na każdy kawałek ciasta – trójkąt wyłożyć około 1 łyżeczkę konfitury (ja wymieszałam ze sobą konfiturę z płatków róży i malinową) i z ciasta zawijać rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku trójkąta, patrz FILM.
6. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Z drugiej części schłodzonego ciasta tak samo przygotować rogaliki.
7. Rogaliki przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Nigdy wiecej nie skorzystam z przepisu na to ciasto😡
Złej baletnicy to i rąbek u spódnicy przeszkadza :)
Sprawdzony przepis, polecam :)
Moje ciasto sie rozpada w czasie walkowania. Co robie nie tak?
Ten myk z podaypywaniem mąką masla w trakcie ścierania na tarce apowodował, ze po raz pierwszy ciasto kruche wyszło mi tak, jak powinno. Dziękuję za przepis, rogaliki pycha :-)
Upiekłam i ledwo się załapałam na dwa ostatnie. Wyszły pyszne. Dziękuję za przepis.
Coś z tym czasem pieczenia nie tak bo moje były dobre dopiero po ok. 40 miniutach pieczenia w podanej temp. i grzaniu góra dół. Może miało być na termoobiegu?
Co zrobić jeśli ciasto strasnzie się kruszy?
można dodać 1 łyżeczkę wody, pozdrawiam
To już mój drugi, bardzo udany wypiek z propozycji Małej Cukierenki :) Rogaliki zrobiłam z konfiturą z brusznic. Wyszły wspaniałe. Także dlatego, że przepis jest bardzo dokładny (np. to, na której półce piec, przy jakim ustawieniu grzałek). Dziękuję bardzo!
Czy surowe rogaliki mozna mrozić?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy zamiast konfitury można użyć masy kajmakowej?
myślę, że tak, pozdrawiam
Niestety nie mam kwaśniej śmietany :/ a nie chcę wychodzić do sklepu. Czy jogurt naturalny lub grecki może ją zastąpić? Dziękuję za odpowiedź
myślę, że tak, pozdrawiam
Użyłam właśnie jogurtu greckiego, wyszły świetne!
Czy zamiast margaryny można użyć margaryny np Kasia?
można użyć margaryny, pozdrawiam
mam masło temperaturze pokojowej czy popsuje moje rogaliki ??
nie powinny się popsuć, pozdrawiam
Szukając przepisu na rogaliki trafiłam tutaj. I przy okazji znalazłam najpiękniejszą zastawę jaką dotychczas widziałam! Cu-do-wna. Home&You <3
…a za rogaliki zaraz się zabieram :)
Przepyszne 😁U nas ze śliwkowymi powidłami i nutellą. Wada – szybko znikają 😉
Spróbuję też to zrobić. Dzięki ;)