Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą

Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą – Zapraszam na pyszne, aromatyczne rogaliki. Maślane, troszkę waniliowe, pachną cudownie i wspaniale smakują! W przygotowaniu są proste i szybkie. Na nadzienie rogalików możemy użyć ulubionej konfitury. Wyglądają uroczo i są idealnym dodatkiem do kawy czy popołudniowej herbaty. Bardzo polecam! Zniknęły u mnie błyskawicznie (inspiracja z gazety „Dobre Rady”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą

Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą
Składniki na około 24 rogaliki:
Ciasto:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
200g schłodzonego masła
2 żółtka
1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
około 6-7 łyżek konfitury (użyłam konfitury z płatków róży i malinowej)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą

Ciasto:
1. Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli, krótko wymieszać.

2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka, śmietanę i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem.

3. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, każdą troszkę spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.

4. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i bardzo krótko zagnieść. Następnie rozwałkować na okrąg, na grubość około 3mm. Okrąg podzielić na ćwiartki, patrz FILM i każdą ćwiartkę pokroić na trzy trójkąty.

5. Na każdy kawałek ciasta – trójkąt wyłożyć około 1 łyżeczkę konfitury (ja wymieszałam ze sobą konfiturę z płatków róży i malinową) i z ciasta zawijać rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku trójkąta, patrz FILM.

6. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Z drugiej części schłodzonego ciasta tak samo przygotować rogaliki.

7. Rogaliki przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne kruche ciastka na Święta z dżemem i kokosem

Obłędne Jesienne Kruche Ciasteczka II

Pyszne proste mega ciastka z czekoladą Majówki

Super szybkie, pyszne ciastka budyniowe

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe

33 komentarze do “Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą”

  1. Ten myk z podaypywaniem mąką masla w trakcie ścierania na tarce apowodował, ze po raz pierwszy ciasto kruche wyszło mi tak, jak powinno. Dziękuję za przepis, rogaliki pycha :-)

    Odpowiedz
  2. Coś z tym czasem pieczenia nie tak bo moje były dobre dopiero po ok. 40 miniutach pieczenia w podanej temp. i grzaniu góra dół. Może miało być na termoobiegu?

    Odpowiedz
  3. To już mój drugi, bardzo udany wypiek z propozycji Małej Cukierenki :) Rogaliki zrobiłam z konfiturą z brusznic. Wyszły wspaniałe. Także dlatego, że przepis jest bardzo dokładny (np. to, na której półce piec, przy jakim ustawieniu grzałek). Dziękuję bardzo!

    Odpowiedz
  4. Niestety nie mam kwaśniej śmietany :/ a nie chcę wychodzić do sklepu. Czy jogurt naturalny lub grecki może ją zastąpić? Dziękuję za odpowiedź

    Odpowiedz
  5. Szukając przepisu na rogaliki trafiłam tutaj. I przy okazji znalazłam najpiękniejszą zastawę jaką dotychczas widziałam! Cu-do-wna. Home&You <3
    …a za rogaliki zaraz się zabieram :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz