Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą – Zapraszam na pyszne, aromatyczne rogaliki. Maślane, troszkę waniliowe, pachną cudownie i wspaniale smakują! W przygotowaniu są proste i szybkie. Na nadzienie rogalików możemy użyć ulubionej konfitury. Wyglądają uroczo i są idealnym dodatkiem do kawy czy popołudniowej herbaty. Bardzo polecam! Zniknęły u mnie błyskawicznie (inspiracja z gazety „Dobre Rady”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Najlepsze KRUCHE ROGALIKI z konfiturą
Składniki na około 24 rogaliki:
Ciasto:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
200g schłodzonego masła
2 żółtka
1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
około 6-7 łyżek konfitury (użyłam konfitury z płatków róży i malinowej)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli, krótko wymieszać.
2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka, śmietanę i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem.
3. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, każdą troszkę spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
4. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i bardzo krótko zagnieść. Następnie rozwałkować na okrąg, na grubość około 3mm. Okrąg podzielić na ćwiartki, patrz FILM i każdą ćwiartkę pokroić na trzy trójkąty.
5. Na każdy kawałek ciasta – trójkąt wyłożyć około 1 łyżeczkę konfitury (ja wymieszałam ze sobą konfiturę z płatków róży i malinową) i z ciasta zawijać rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku trójkąta, patrz FILM.
6. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Z drugiej części schłodzonego ciasta tak samo przygotować rogaliki.
7. Rogaliki przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Te rogaliki są rewelacyjne! Odkryłam je tydzień temu – i dziś zrobiłam je już trzeci raz (jedne były „na wynos”). To ciasto jest niezwykłe, takie mięciutkie – niektórzy nie wierzą, że to są rogaliki kruche! Ponieważ my lubimy raczej małe sztuki – ja dzielę każdą ćwiartkę koła na cztery trójkąty (koła są całkiem duże). Tym samym wychodzą mi z przepisu 32 rogaliki. Połowę robię z marmoladą różaną a połowę z nutellą (taki układ rodzinnych preferencji). Bardzo, bardzo dziękuję za ten przepis! Zagości u mnie na zawsze!
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Najlepsze rogaliki jakie jadłam a w dodatku bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.. Raz zrobione i już zagościły u nas na stałe…przynajmniej raz w tygodniu muszę zrobić..
Czy śmietana jest konieczna? Ochota naszła, ale śmietany brak
Przepis super ;) ale z żadną konfiturą tylko marmoladą.. poza nią wszystko wypływa :( albo ja coś robię nie tak…
Ale w smaku pycha :)
Rogaliki są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Ciasto kruche mięciutkie. Z pewnością powtórzę 🙂
Rogalik przepyszne… W życiu tak dobrych nie jadłam. Łatwe wykonanie, super przepis. Polecam
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Zrobione z mąką krupczatką. Proporcje według przepisu. Polecam przepis.Teraz były z nutellą w sobotę będą z jabłkami.
Zrobiłam z nutella, Super przepis na kruche ciasto. Ja dałam mąkę krupczatkę.
Polecam. Rogaliki przepyszne. Następnym razem spróbuje z jabłkami.