Przepyszne muffinki z marchewką, które właściwie zrobiłam dla jednej z czytelniczek. Zwróciła mi uwagę, że nie mam babeczek z marchewką i bardzo dobrze się stało, ponieważ upiekłam smaczne, zdrowe muffiny. Wilgotne, delikatne, aromatyczne dzięki dodaniu przypraw korzennych, ładnie rosną i są proste w przygotowaniu. Nie są gęste i ciężkie, tylko raczej puszyste. Wspaniałe na śniadanie. Z podanego przepisu otrzymamy 12 dużych babeczek, jest to zmodyfikowana wersja Maślanego ciasta marchewkowego z kremem. Bardzo polecam i życzę smacznego. Pozdrawiam:)
Muffinki z marchewką
Składniki na 12 dużych babeczek:
300g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru
130g jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
100g roztopionego masła
80ml śmietany
300g startej marchewki
1 łyżeczka starej skórki cytrynowej
1. Wymieszać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.
2. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, ubijać przez 3 minuty.
3. Dodać roztopione masło i śmietanę, wymieszać łyżką.
4. Dodać marchewką i skórkę cytrynową, wymieszać krótko łyżką. Dodać mąkę i znów wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
5. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 25 minut.
Udanych wypieków:)
Jeśli chodzi o ubicie jajek, to ubijamy tylko białka mam rozumieć?: )
cieszę się:) pozdrawiam
super
tak można, pozdrawiam
a czy smietane mozna zastapic jogurtem naturalnym?
pozdrawiam:)
Zrezygnowałam jednak z dyni. Zrobiłam muffiny według powyższego przepisu i wyszły doskonałe, zarówno konsystencja jak i smak :) Przepis jest rewelacyjny :)
Pozdrawiam :)
myślę, że można dodać dynię, tylko proszę dobrze ją osączyć, jest ona bardziej soczysta niż marchewka,
pozdrawiam
Witam,
Tak się zastanawiam czy można zamiast marchwi wykorzystać dynię? Chciałam upiec muffinki z dynią, ale nie znalazłam nigdzie fajnego przepisu, a ten prezentuje się świetnie :)
bardzo się cieszę:) pozdrawiam ciepło
Super przepis!!! Muffiny doskonałe:)
proszę dodać tyle samo, pozdrawiam
Ile dać cukru białego bo nie mam brązowego?Dziękuję za odp:*
ogromnie się cieszę, że smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
BABECZKI REWELACJA:) SPRAWDZONY PRZEPIS,PROPORCJE IDEALNE SUPER ,WARTO JE ROBIC PYCHA:)
Dziękuję za ten przepis. Jest genialny:) Pierwszy raz wyszedł mi wypiek! Muffiny są tak pyszne ze trudno się im oprzeć. Proste do zrobienia i szybkie a jakie smaczne … mniam:) pozdrawiam